fbpx

Korupcijska tveganja na ministrstvu Alenke Bratušek, ki ima pod sabo 1,2 milijarde vreden 2. tir: Po Pavličevi registraciji s.p-ja, Šarec še brez pojasnil!

Foto: STA

V petek smo razkrili, da ima vodja kabineta ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek Jernej Pavlič ob službi v kabinetu še popoldanski s. p. za poslovno svetovanje. Na Pavličevo popoldansko dejavnost nas je v dneh, ko je država za 1,2 milijarde težak projekt 2. tir krenila po kredit k Evropski investicijski banki, opozoril vir. Ki opozarja na korupcijsko tveganje, ki mu je lahko s takšnim s.p. izpostavljeno ravnanje vodje kabineta ministrice.

Jernej Pavlič, ki je bil v času, ko je bila Bratuškova predsednica vlade, v kabinetu državni sekretar. Pavlič je tudi generali sekretar Stranke Alenke Bratušek (SAB) in drugi na strankini list na evropskih volitvah.

Za dodajanje v vladi je seveda odgovoren predsednik vlade. Zato smo že v petek na Marjana Šarca naslovili vrsto vprašanj, ki jih v celoti objavljamo spodaj v okvirju.

Jernej Pavlič ob Alenki Bratušek, ko je bila ta še predsednica vlade. (Foto: STA)

Spoštovani,

opozorjeni smo bili, da ima vodja kabineta ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek Jernej Pavlič ob kabinetni zaposlitvi še popoldanski s.p. za poslovno svetovanje. Naši viri pa ob velikih infrastrukturnih projektih, ki so v teku, ob takšnem ravnanju vodje kabineta ministrice opozarjajo na velika korupcijska tveganja, ki jih preverjamo tudi pri KPK.
Zato predsednika vlade Marjana Šarca sprašujemo:
– Ali kot odgovorni za delo vlade odobravate takšno ravnanje ministrov, ki ste jih predlagali v svojo ekipo, oziroma njihovih najtesnejših sodelavcev?
– Ali se vam zdi primerno, da ključni ljudje na ministrstvih ob delu za državo delajo še popoldanski posel za svoj žep?
– Kako predsednik vlade odgovarja na pomisleke našega vira, da se tovrstni poslovni subjekti uporabljajo za kanaliziranje provizij pri infrastrukturnih projektih?

Sumljivo odpiranje s.p.-jev
Šarec do objave članka na vprašanja ni odgovoril. Ko bo, bomo njegovo stališče tudi objavili. Spomnimo, januarja se je v podobni situaciji znašla dotedanja asistentka evropske poslanke Tanje Fajon iz SD Ajda Žižek, ki je samo štiri dni, preden je nastopila službo v Šarčevem kabinetu, odprla s.p. za poslovno svetovanje. Žižkova je po prejemu vprašanj, zakaj je odprla s.p. in kdo so njeni klienti, s.p. tudi zaprla. O vsem skupaj smo pisali na povezavi.

Ajda Žižek – nekdanja asistentka evropske poslanke Tanje Fajon v evropskem parlamentu in nova uslužbenka Šarčevega kabineta. (Foto: FB)

Andrej Žitnik