Korupcijska tveganja večja pri zadolženih: Prestopniku Židanu po poplačilu leasinga na mesec ostane le 400 evrov!

Prestopniški poslanec Gregor Židan, nekoč SMC, zdaj SD. (Foto: FB)

Poslancu SD Gregorju Židanu po tem, ko plača lizing za hišo, ostane le nekaj več kot 400 evrov, kažejo dokumenti, ki so jih pridobili na Planet TV. Židan je bil s strani javnosti že večkrat pod drobnogledom, saj je bilo iz javnega nastopa moč razbrati, da ni šlo le za narekovanje vesti, ko je izstopil iz stranke SMC. Viri navajajo, da poleg lizinga za hišo, Židana otežuje tudi podjetje z blokiranimi računi in zaprtje picerije zaradi omejevalnih ukrepov. Član KPK in predsednik Dobre države Bojan Dobovšek je prepričan: “Gre za nevarne igre, saj so korupcijska tveganja večja pri tistih, ki so zadolženi.”

Po izbruhu epidemije in pričetka napadov na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi nabave zaščitne opreme sta poslanec Jani Möderndorfer in Gregor Židan zapustila poslanske vrste stranke SMC. Po takratnih navedbah vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga in Počivalška naj bi poslanec Gregor Židan, ki je prestopil iz SMC v SD navedel, da je prejel sanjsko ponudbo, ki je ni mogel zavrniti in za prestop ni navedel političnih razlogov.

V svojih časih priljubljen, a ne eden izmed boljših igralcev nogometa, Gregor Židan naj bi za svoj prestop iz SMC v SD prejel kar 400 tisoč evrov in službo po izteku mandata na Nogometni zvezi Slovenije, vse skupaj pa je po navedbah Požareporta bilo zrežirano s strani poslanca Matjaža Hana in smetarskega tajkuna Martina Odlazka. Židan je navedbe v javnosti zanikal, a iz njegovega javnega nastopa je bilo jasno videti, da nekaj prikriva, so opozorili strokovnjaki za telesno govorico.

Foto: Nova24TV

Obstaja pa še razlog več za takratni prestop poslanca, kajti poslanec je visoko zadolžen za svojo hišo, njegovo podjetje pa se utaplja v dolgovih. Med drugim so mediji v preteklosti navajali, da so razlog za njegovo zadolženost krive športne stave, prav tako pa mu na roko me gre zaprtje gostinskih dejavnosti, saj je lastnik picerije Gregorino za Bežigradom. Kot razkrivajo dokumenti pa je še pred prihodom virusa njegovo podjetje imelo prve blokade zaradi dolgov, maja lani pa je zaprl enega izmed bančnih računov.

Največji vir finančnih težav Židana pa je njegova hiša
V prispevku so razkrili, da mu poleg nelikvidnosti podjetja, dodatno in največjo težavo povzroča nepremičnina na Ižanski cesti 170, kjer ima poslanec prijavljeno tudi stalno prebivališče. Hiša in parcela okoli nje sta v lasti podjetja Monetic, slovenske podružnice slabe banke avstrijske Heta. Kot je razvidno iz pridobljenih dokumentov v ozadju pa je pogodba o lizingu za 15 let z vrednostjo 450 tisoč evrov skupaj z obrestmi. Ob podpisu pogodbe je mesečni obrok znašal 2.817,08 evra, pozneje pa je Židan z vplačilom znižal glavnico. Zdaj mesečni obrok znaša 2.190,33 evra.

Hiša Gregorja Židana, ki je vredna preko 400 tisočakov (Foto: Zajetje zaslona Siol)

Židan je marca prejel 4.059 evrov bruto poslanske plače, kar pomeni, da njegova neto plača po preračunu znaša 2.591 evrov. Po plačilu lizinga za hišo mu je tako ostal 401 evro, so še poročali na Planetu. “Gre za nevarne igre,” opozarja glede zadolževanja poslancev predsednik stranke Dobra država in nekdanji član KPK, Bojan Dobovšek. “Korupcijska tveganja so zelo pomembna tudi pri tistih, ki so veliko zadolženi na bankah ali pa kje drugje, ker imajo malo denarja, jih je tako še toliko lažje izsiljevati in nanje vplivati,” je pojasnil. Pri tem gre lahko za vpliv strank ali pa so vplivi od zunaj, te neformalne mreže, ki nanje vplivajo, da se odločajo in potem lahko prejme nagrade. To je lahko v obliki denarja ali nedenarne, kot je denimo obljuba službe njim ali njihovim sorodnikom.

Židan kljub slabi finančni situaciji vztraja, da za prestop ni prejel finančne injekcije
Kljub temu, da Židanu na mesec ostane le 15 odstotkov plače (401 evro) in da davčni svetovalci opozarjajo, da bi morali za stanovanje nameniti le 30 odstotkov naših prihodkov (vključno s kreditom), pa Židan vztraja, da za prestop niso bila razlog finančna sredstva. “Moja sanjska pogodba s SD je, da gremo na naslednje volitve in poskusimo zmagati,” je povedal Židan. Glede svojega podjetja je povedal, da to posluje od leta 1994 v dobrem in slabem: “Tudi moje podjetje je prizadela koronakriza. Jaz upam, da bo splavalo na površje in nadaljevalo tradicijo, ker takšna podjetja vseeno dajejo kruh nekaterim.” 

Židan ni več pod drobnogledom KPK
Na KPK pa so po naši objavi sporočili, da Gregor Židan ni več pod drobnogledom Komisije. Kot pojasnjujejo, je Komisija lani obravnavala prijavo, ki jo je prejela v zvezi s prestopom poslanca, vendar je na podlagi opravljenega predhodnega preizkusa zadevo odstopila v pristojno reševanje policiji ter v informacijo Furs, postopek pred Komisijo pa se je zaključil.

Sara Rančigaj