Korupcijska tveganja popoldanskih s.p.-jev v vladnih kabinetih: Šarec s prstom kaže na Bratuškovo

Foto: STA

Danes mineva teden dni, odkar so iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sporočili da so na lastno pobudo pričeli s postopkom obravnave Jerneja Pavliča, vodje kabineta ministrice z milijonskimi proračunskimi infrastrukturnimi projekti Alenke Bratušek. Pavlič po mnenju naših virov s popoldanskim s.p., prek katerega poleg službe nudi storitev poslovnega svetovanja, predstavlja visoko korupcijsko tveganje.

Oglejte si še: Šarčeva ekipa v nizkem startu na 2. tir: Ministrica Bratuškova si mane roke, šef kabineta Pavlič pa že ima s.p.

In po desetih dneh se je včeraj na niz vprašanj o korupcijskih tveganjih na ministrstvu za infrastrukturo, ki jih v celoti objavljamo v okvirju, odzval kabinet predsednika vlade Marjana Šarca.

Spoštovani,
opozorjeni smo bili, da ima vodja kabineta ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek Jernej Pavlič ob kabinetni zaposlitvi še popoldanski s.p. za poslovno svetovanje. Naši viri pa ob velikih infrastrukturnih projektih, ki so v teku, ob takšnem ravnanju vodje kabineta ministrice opozarjajo na velika korupcijska tveganja, ki jih preverjamo tudi pri KPK. Zato predsednika vlade Marjana Šarca sprašujemo:
– Ali kot odgovorni za delo vlade odobravate takšno ravnanje ministrov, ki ste jih predlagali v svojo ekipo, oziroma njihovih najtesnejših sodelavcev?
– Ali se vam zdi primerno, da ključni ljudje na ministrstvih ob delu za državo delajo še popoldanski posel za svoj žep?
– Kako predsednik vlade odgovarja na pomisleke našega vira, da se tovrstni poslovni subjekti uporabljajo za kanaliziranje provizij pri infrastrukturnih projektih? 

Celotno stališče predsednika vlade Marjana Šarca do domnevnih korupcijskih tveganj na ministrstvu za infrastrukturo: “Opravljanje drugih dejavnosti in konflikt interesov za javne uslužbence ureja 100. člen Zakona o javnih uslužbencih. V skladu z Zakonom o vladi ministri predstavljajo ministrstvo, dajejo politične usmeritve za delo ministrstva in organov v njegovi sestavi, nadzorujejo njihovo delo, odgovorni so za svoje odločitve pri vodenju ministrstev, kakor tudi za opustitev ukrepov, ki bi jih morali sprejeti. Glede na navedeno so za področje zaposlovanja in ostalih kadrovskih zadev odgovorni ministri, ki morajo pri vseh, tudi pri kabinetnih zaposlitvah ravnati v skladu z veljavnimi predpisi.

Zakon določa takole: