fbpx

Kosova dolga roka na POP TV: V času rekordnega porasta okužb in kritičnih razmer je glavna novica politični eksperiment iste skupine, ki je razpadla pred pol leta!

Foto: Printscreen

Glede na to, da smo v torek v Sloveniji zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom, bi človek upravičeno pričakoval, da bo to predstavljalo nosilno temo oddaje 24ur Zvečer. Očitno pa je takšno pričakovanje v teh težkih časih utopično, saj so za nosilno temo raje izbrali poizkus oblikovanja tehnične vlade pod vodstvom mandatarja Jožeta P. Damijana. Dogajanje na POP TV nedvomno predstavlja dokaz dolge roke Draga Kosa in pritlehnega boja proti vladi v času kritičnih razmer.

Če so celo na nacionalni televiziji prepoznali v kako težki situaciji smo se znašli in zdravstveno krizo uvrstili na prvo mesto, tega na POP TV nikakor niso zmogli. Voditelj oddaje Uroš Slak je namreč v času, ko na grozi razglasitev epidemije, uvodoma poudaril naslednje: “Vrag je vzel šalo, se z Janezom Janšo strinja opozicijski četverček, le da ta meni, da je vrag vzel šalo tudi z njim.”

V uvodnem prispevku so podrobneje predstavili vsebino koalicije ustavnega loka, ki je na papirju in poudarili, da so se pod njo med drugim podpisali Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak in Slavoj Žižek. Nato pa je sledil še pogovor s predstavniki opozicijskih strank, ki jih več kot očitno bolj kot skrb za zdravje državljank in državljanov, skrbi to, kako se v tem trenutku nazaj polastiti oblasti. Slak je v studio povabil nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca in evropsko poslanko Tanjo Fajon, da pojasnita, kako to, da so se odločili za alternativo vladi Janeza Janše.

Razpadli so, ker skupaj niso zdržali, sedaj bi se ponovno povezovali
Slak je Šarca najprej povprašal, kako to, da nameravajo vodstvo prepustiti Jožetu P. Damijanu, pa mu je ta odgovoril naslednje: “Zato, ker če imaš državo v mislih ne sme biti problem. Vsem tistim, ki govorijo, kako so naši egi problem, da ne moremo priti skupaj, sporočam, da to ni tako. Moj ego prav nič ne trpi”. V nadaljevanju pa je priznal, da mu je kot predsedniku največje opozicijske stranke v interesu, da vlada Janeza Janše čimprej pade. “Morala bi že pasti predvčerajšnjem in ne včeraj. To je dober temelj za prihodnje,” je med drugim zatrdil. Fajonova pa je v nadaljevanju povedala, da jo veseli, da so se uspeli poenotiti. “Sedaj imamo to priložnost, da skupaj z ljudmi, ki so prepoznali škodljive poteze vlade, stvari spremenimo,” je pristavila in ob tem kritično dodala, kako naj bi bili ves čas v tej vladi oziroma vladajoči stranki priča nizkotnostim, žalitvam. Očitala je celo nesodelovanje z opozicijo, čeprav je bila v bistvu ravno opozicija tista, ki je ponujeno roko za sodelovanje zavrnila.

Foto: Printscreen

Luka Mesec je v javljanju poudaril, da naj bi bilo tokrat v luči sodelovanja vse skupaj drugače, ker so bili za razliko od leta 2018 povabljeni k oblikovanju koalicijskega sporazuma in programskih izhodišč vlade. “Potrebno je postaviti interes države pred strankarske interese,” je zatrdil, saj je po njegovo v tem trenutku, ko se soočamo z resno zdravstveno krizo v interesu države, da se odstrani vlado Janeza Janše. Po njegovo je potrebna alternativa, ki ni prazen antijanšizem ali poskus vračanja v neko staro normalnost. Alenka Bratušek je v javljanju poudarila, kako med strankami, ki želijo tehnično vlado, naj ne bi bilo toliko razlik in priznala, da je uspeh oblikovanja koalicije vendarle v rokah strank DeSUS in SMC.

Šarec je v oddaji med drugim poudaril, da se ne strinja z izjavo prvaka SMC Zdravka Počivalška, ki je zatrdil, da resne alternative trenutni vladi ni in ob tem opozoril, da trenutne razmere zaradi širjenja virusa resnično niso primerne za politične eksperimente. “Alternativa vedno je, tudi za to vlado. Če ni čas za politične eksperimente, potem tudi ni čas niti za predrugačenje družbe, za napade na medije, za menjave v vodstvih NPU, Fursa in drugih zadev. Če je čas za vse to, je tudi čas za novo vlado,” je navedel in dodal, da bi moral vsak priti do spoznanja, kaj je dobro za državo. “Mi težko zvijamo roke.” Fajonova pa je dala vedeti, da bodo pogovori odprti za vse koalicijske stranke razen za SDS.

Foto: Printscreen

Ne politični boj, boj proti epidemiji bi morala biti skupna točka slovenske politike
Glede na to, da naj bi po neuradnih podatkih že drugi dan zapored beležili preko 300 okužb, se človek vpraša, kako sploh nekdo pomisli, da je nosilna tema dneva politični eksperiment, ne pa zdravstvena kriza. Očitno nekateri nikakor ne zmorejo iz svoje kože, da ne bi tudi v kritičnih časih delali vse kar je v njihovi moči, da se oblast zamenja. Torej, da oblast znova preide v roke istih, ki so v težkih časih vrgli puško v koruzo in niso naredili nič, da bi omeji širjenja virusa. Edina razlika je le mandatar, ki bi jih vodil. Pri nekaterih so vsa nestrinjanja nemudoma pozabljena, ko je v igri boj za oblast. Žalostno pa je, da POP TV pri tem sodeluje in s tem deluje z roko v roki z globoko državo.

Nina Žoher