fbpx

Kot leta 1945: Golob napovedal nacionalizacijo zasebnega gospodarstva

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal možnost nacionalizacije zasebnih podjetij. Vir: Fotomontaža, Demokracija

Če potrebujete še kakšen dokaz, da to vlado vodi stranka Levica, Robert Golob pa se le pelje na vlakcu socialistične smrti, ste ga zdaj prepričljivo dobili. Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da je v kratkem za zagotavljanje oskrbe z energijo mogoča nacionalizacija enega od energetskih podjetij. Da – nacionalizacija leta 2022!

Premier pravi, da energetska kriza prinaša s seboj tudi posebnosti na evropski ravni, ki jih nihče ni mogel predvideti. Omenil je nedavno nacionalizacijo največjega nemškega uvoznika plina Uniper.

Zato je vlada v B-bilanci proračuna, to je na računu finančnih terjatev in naložb, rezervirala 750 milijonov evrov za dokapitalizacijo energetskega sektorja, če bo ta potrebna.

“Čisto mogoče je, da bo v kratkem, v roku prihodnjega meseca, morala tudi Slovenija nacionalizirati kakšno podjetje. Ne gre za socializem ali komunizem, ampak reševanje energetske krize in zagotavljanje stabilne oskrbe z energenti,” je dejal premier.

No – premier, za katerega je tudi Mongolija bojda “socialistična”, očitno ne pozna definicije socializma. Socializem je sistem, kjer so produkcijska sredstva v državni lasti. Torej gre za defacto napoved socializma in izpolnitev programa stranke Levica, ki je v svojem programu iz leta 2017 na ustanovitvenem kongresu Združene Levice napovedala postopno nacionalizacijo zasebnih podjetij.

Zakaj sploh ideje po nacionalizaciji? Igra je izredno premetena. Najprej bodo s svojo politiko uničili zasebna energetska podjetja. Ko podjetje ne bo več moglo nuditi energetskih storitev, saj bi jih moralo prodati pod ceno, bodo prišli revolucionarji in jih z davkoplačevalskim denarjem odkupili. Zase. Kot vemo, pa je v Sloveniji, ko je nekaj enkrat v državni lasti, izredno težko, da se lepljivi politični prsti odpovedo “plenu”, saj je državno podjetje, podkrepljeno z davkoplačevalsko vrečo brez dna, zelo plodna prst za razne svetovalne pogodbe, nepotistične zaposlitve in dokapitaliziranje podjetij našističnih podjetnikov. Golob je napovedal, da so za to rezervirali 750.000.000,00 evrov. Medtem ko to berete, pa se spomnite tistih upokojenk, ki so objokane klicale v oddajo Kdo vam laže? in se ne morejo prebiti skozi mesec.

Foto: Vlado Vaupotič/MNZS

Zaudarja po krvavih časih
Vračamo se v čase, ko so bila produkcijska sredstva v lasti državne partijske oligarhije, ljudje pa so životarili in v vrstah čakali za osnovna živila. V čem bo državno energetsko podjetje boljše od zasebnega? Empirično je dokazano, da so ljudje veliko bolj gospodarni, ko upravljajo s svojim denarjem. Državni aparatčiki so lahko brez težav tudi popolni ekonomski laiki, ki izpolnjujejo naloge politike. Seveda bo tudi državno podjetje naletelo na iste tržne omejitve kot zasebno – trg bo še vedno deloval in energija se bo kupovala po tržnih zakonitostih ne glede na to, kako prestreljen z regulacijo je evropski trg. Prednost državnega podjetja je, da ga boste “dokapitalizirali” vi in tiste upokojenke, ki nimajo za položnice konec meseca. Tisti, ki bodo s temi podjetji upravljali, ga ne bodo. Niti ne bodo odgovorni za slabe poslovne odločitve. Vi pa boste. Denarja bo na koncu vedno ostalo dovolj vsaj za državna podjetja in levičarske NVO-je. Za vas pa ne.

“Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti. Zato bomo spremenili nosilce kapitala in socializirali dobičke,” je zapisano v programu stranke Levica. Koalicija je do zdaj tem ekstremistom enkrat že ugodila, in sicer pri sabotaži Slovenske vojske, ko so prekinili pogodbo za nemške boxerje in davkoplačevalcem tako izdali račun za 70 milijonov evrov. V primeru nacionalizacije bo račun veliko, veliko večji – najbrž  vreden več milijard. Toda morebitne izgube nacionalnega energetskega podjetja boste pokrivali vi, prav tako kot ste pokrivali izgube državnih bank, preden so jih levičarske vlade prodale za drobiž.

Andrej Žitnik