fbpx

Kot novinar je nečednosti v državi razkrival, zdaj jih bo reševal z novo stranko – Listo novinarja Bojana Požarja

Lista za Maribor se je danes na izrednem kongresu v Mariboru preimenovala v Listo novinarja Bojana Požarja, slednji je postal tudi strankin novi predsednik. Kot so pojasnili v stranki, želijo z novim predsednikom poseči z lokalne tudi na nacionalno in evropsko raven.

“Ni nam vseeno. Država je ugrabljena, vzemimo jo nazaj. To je naša druga priložnost,” je naslov njihovega volilnega programa. Kot je na kongresu dejal Požar, sicer urednik spletnega portala Požareport, se je za vstop v politiko odločil po lanskih zgodbah z Magno v Mariboru in Kemisom na Vrhniki. “Kot novinar lahko nečednosti razkrivam, ne morem pa jih spreminjati,” je dejal.

Da se pri tem opre na Listo za Maribor, je sklenil, ko ga je njen idejni oče Valter Pristovnik pred nekaj meseci povabil, naj pomaga prenoviti stranko. Ta je bila ustanovljena pred 23 leti in je pomembno zaznamovala mariborsko politiko, še posebej v času županovanja njenega dolgoletnega predsednika Alojza Križmana, na volitvah leta 2014 pa ni več prišla v mestni svet.

Na kongresu je bilo nekaj znanih imen iz politike in civilne družbe
“Čeprav stopam v zame precej neznano, obljubljam, da ne bom razočaral,”
je dejal v nagovoru udeležencev kongresa, med katerimi je bilo poleg nekaj več kot 40 dosedanjih članov Liste za Maribor še okoli 30 udeležencev, večinoma iz drugih delov Slovenije. Med njimi je bilo videti Bernarda Brščiča, Aljuša Pertinača, Rada Pezdirja, Teodorja Lorenčiča, Igorja Omerzo, Božidarja Novaka, Vilija Kovačiča in Sebastjana Jeretiča.

“Oblast me ne zanima. Ta rada pokvari ljudi. A nekdo mora opravljati javne funkcije. In če jih ne bomo mi, ki smo pametni in v srcu dobro mislimo, jih bodo oni drugi rade volje prevzeli,” je dejal Požar. Poudaril je, da v stranko ne bodo sprejeli nikogar, ki se je doslej zapacal s strankarsko politiko ali korupcijo, temveč le ljudi, ki že imajo svoje poklice in plače in želijo nekaj narediti za to državo, ker jim ni vseeno.

Preimenovanje stranke je, kot je pojasnil, predlagal, ker “bo stal s svojim imenom in priimkom” za njo in ker ta ne bo več nastopala le na lokalnih, temveč tudi parlamentarnih in evropskih volitvah.

V Mariboru napovedujejo svojega župana
Program zajema 33 točk, med drugim ustanovitev posebne finančne policije za pregon gospodarskega kriminala, takojšnjo zamenjavo vodstva Slovenskega državnega holdinga in vzpostavitev stare uprave Luke Koper, konec čakalnih vrst v zdravstvu, povišanje splošne dohodninske olajšave, prepoved obdavčitve prometa s kriptovalutami, prepolovitev števila zaposlenih v pravosodju, ukinitev trajnega sodniškega mandata in sodnega sveta, legalizacijo konoplje, revizijo okoljevarstvenih dovoljenj za ekološko sporne obrate, projekta drugi tir in pogodb z Magno, krepitev nadzora na meji, povišanje kazni za nasilne in spolne zločine, zmanjšanje števila javnih uslužbencev ter vzpostavitev dežel oziroma pokrajin.

Visoke ambicije imajo tudi na lokalni ravni. “Novi župan Maribora bo kandidat naše liste,” je napovedal Požar. Kot je dejal, sam ne bo kandidiral, temveč “mladi poslovnež”, katerega imena ni želel izdati. Je pa zanikal, da bi bil to lahko Saša Arsenović, v gostišču katerega je potekal današnji kongres.

C. Š.