Kovačevo zmotili podpisi za razpis referenduma: Janšo obvešča, da že pakira kovčke in prihaja v Slovenijo!

Nika Kovač v Berlinu (Foto: Facebook Nika Kovač)

Kot kaže je panika na levici velika. Niso namreč, še vedno pijani od zmage na državnozborskih volitvah, verjeli, da je mogoče, da bi največji opozicijski stranki lahko uspelo zbrati zadostno število podpisov za razpis referendumov proti škodljivim zakonom Golobove vlade. Levičarska aktivistka Nika Kovač iz Inštituta 8. marec je namreč napovedala svoj prihod v Slovenijo. “Ob napovedih treh referendumov že pakiram kovčke in se vračam v Slovenijo,” je namreč zapisala. 

Nika  Kovač, ki je bila očitno doslej v Berlinu, se zelo rada ukvarja s prvakom stranke SDS Janezom Janšo. Inštitut 8. marec na družabnih omrežjih pravi, da ni pravično, da ima peščica vse. “Ni pravično, da se ostali iz dneva v dan borimo za preživetje. Ni pravično, da se razlike med bogatimi in revnimi poglabljajo.” Sami sicer, da bi bilo drugače, ne naredijo nič, ker jim kritika njihove vlade pač ni povšeči. Ker pa je Janša s kolažem fotografij, ki prikazujejo, kako Kovačeva uživa med potovanji po svetu, pokazal, kako v resnici poteka boj zaskrbljenih nevladnikov, je to Kovačevo zmotilo.

Foto: Instagram

“Imaš redno službo. Dobro plačo. Ljubečo ženo. Štiri otroke. Stranko. Bil si predsednik vlade. Večkrat. In pred tabo so tri referendumske kampanje. Ti pa raje delaš kolaže s fotografijami rendom 29-letnice. In zgubljaš čas in energijo. Kar neumno in brezveze. Zunaj je veliko bolj zanimivih stvari, kot sem jaz. Sicer pa – ko se ravno bereva. Ob napovedih 3 referendumov že pakiram kovčke in se vračam v Slovenijo. To te bo verjetno pomirilo,” je Kovačeva zapisala na svojem Facebookovem profilu in dodala, da v Berlinu sije sonce.

S svojim zapisom Kovačeva na vsak način poskuša ustvariti vtis, kako naj bi predstavljala zgolj navadno 29-letnico, čeprav je jasno, da gre za eno najbolj aktivnih levičarskih aktivistk, ki je zaslužna za to, da imamo na oblasti vlado Roberta Goloba. To ji seveda omogoča dobra družinska zaslomba. Ne pozabimo, da je dedek voditeljice inštituta 8. marec Božo Kovač, znan vplivnež iz kroga Foruma 21, ki je bil tudi glavni urednik Dela, njen oče Miha Kovač velja za znanega političnega komentatorja levega političnega pola in vplivnega založnika.

Vir: Facebook Nika Kovač

Nika in Miha Kovač (Foto: Facebook)

Kovačeva zase v javnosti rada trdi, kako naj bi bila apolitična. A pri Inštitutu 8. marec, ki ga vodi, gre vse prej kot za civilno gibanje, saj le ta zasleduje zelo jasno politično agendo. V času vlade Janeza Janše smo lahko videli, da je ta usmerjena izključno proti desnosredinski oblasti. “Gre za sestavni del gosto razvejenega omrežja različnih nevladnih organizacij in podobnega, ki so že leta podporni sistem tranzicijske levice,” je glede delovanja inštituta v preteklosti opozoril politični analitik dr. Matevž Tomšič.

Njene slike, ki prikazujejo, kako na veliko potuje, uživa v nastavljanju sončnim žarkom, kofetkanjem in koktejlčka po New Yorku, Berlinu in drugod po svetu, dokazujejo, da Kovačeva sodi med tisto peščico ljudi, ki jim gre vse po maslu. Temu primerno seveda ne čudi, da niso v času, ko ljudi v luči krize pesti draginja in inflacija, najglasnejši glasniki tistih, ki so se znašli v največjih stiskah. Sedaj je namreč na oblasti njihova vlada in vs, kar je uperjeno v kritike zoper njih, jim pač ne odgovarja. Vse narobe je pač zanje, ko na oblast pride desnosredinska vlada, ki je kritična do aktivističnih organizacij, katerih namen je v glavnem, da se priklopijo na državne jasli. Janševa vlada pač raje vlaga v obnovo domov za ostarele in šol, dolgotrajno oskrbo, v investicije in reforme, ki so ljudem v korist (denimo davčna reforma, ki ljudem zaradi nižjih davkov prinaša višje plače).

Izkupiček zbranih podpisov za razpis referendumov proti politizaciji javne RTV, ukinitvi dolgotrajne oskrbe in proti bohotenju birokracije s povečanjem števila ministrstva nevladnikom ni po volji, saj si z reformo zakona o javni RTVS po Golobovo obetajo večjo mero vpliva na račun bralcev in poslušalcev, ki izgubljajo svoj glas. Seveda pa jih pri tem niti malo ne moti, da so ravno slednji tisti, ki financirajo javno RTVS. S povečanjem števila ministrstev si v zahvalo za politično kampanjo aktivisti obetajo nova dobro plačana delovna mesta na račun davkoplačevalcev. Ker je to sedaj ogroženo, čeprav imajo na svoji strani osrednje medije, je Nika Kovač ugotovila, da se bo morala od uživanja na tujem vsaj za nekaj časa posloviti. Golobovi bodo vrnitve Kovačeve nedvomno veseli, če niso Kovačeve kar sami pozvali, naj se vrne.

Sara Kovač