Črnčec in Kozmelj: V medijih dvigata prah in dokazujeta, da sta obveščevalska diletanta

Foto: STA

Direktor Sove Rajko Kozmelj ponovno izvaja propagando prek režimskih medijev, tokrat je priložnost za napadanje organov nadzora dobil v Sobotni prilogi, med drugim je izrazil mnenje, da se politični nadzor zlorablja. To ni presenetljivo, Knovs je namreč ugotovil da premierjeva prijateljica, ki so jo zaposlili na Sovi ni izpolnjevala pogojev, zdravniški pregled je opravila kar v času bolniške odsotnosti, preden so jo zaposlili pa niso opravili niti varnostnega preverjanja. Zaskrbljujoče je, da se Kozmelj ob kritiziranju organov nadzora zavzema za več pooblastil, s katerimi bi lahko preganjal politične nasprotnike režima. Kozmelj je prav tako potožil nad kadrovskimi težavami, a to ni presenetljivo, glede na to so tudi v Knovs ugotovili, da obstaja tveganje, da sploh ne zaposlujejo najbolj primernih kandidatov!

Po sekretarju za varnost Damirju Črnčecu, ki je si je dovolil bistveno deplasirane besede na račun demokratični parlamentarni organ Knovs in dokazal, da nima občutka za politično stvarnost, se je v režimskih medijih pojavil tudi pojavil še direktor Sove Rajko Kozmelj. Čeprav direktorje tujih obveščevalnih skoraj ne boste zasledili v javnih občilih, to ne velja za Kozmelja, ki ima za potrebe branjena lika in dela Marjana Šarca, termine v našem časopisju.

Tokrat je Kozmelj v pogovoru za Sobotno prilogo Stojana Petriča ponovno kritiziral delovanje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, politični nadzor nad Sovo se po njegovem mnenju zlorablja. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, Kozmelj zagovarja nujnost strokovnega in neodvisnega nadzora dela obveščevalne službe. Tehnološki napredek zadnjih let je po njegovih besedah namreč tolikšen, da ukrepe, ki se izvajajo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije, lahko nadzira le nekdo, ki “ve, kaj gleda”. Kot so sporočili iz Knovs, je Kozmelj že do sedaj nezakonito blokiral delo komisije. Zapisali so, da je odločitev direktorja Sove, da ovira nadzor, po nepotrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo Sovi.

Knovs si je prislužil kritiziranje s strani Kozmelja, ker so odkrili nepravilnosti pri zaposlitvi Šarčeve prijateljice
Kar se tiče nedavne afere o zaposlitvi Šarčeve prijateljice Nataše Hribar, je direktor Sove dejal, da je za Sovo ta zadeva končana, dodatno pa je zatrdil, da bi premierovo prijateljico še enkrat zaposlil, tudi če bi vedel, da je njegova znanka. Če namreč nekdo pogoje izpolnjuje, ga bodo zaposlili. A kot je po pregledani dokumentaciji in opravljenem razgovoru z glavno inšpektorico Inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković ugotovil Knovs, Šarčeva prijateljica ob zaposlitvi nikakor ni izpolnjevala pogojev za delovno mesto. Na Sovi so kasneje s Šarčevo znanko sklenili tudi novo pogodbo in aneks, s tem pa so jo prerazporedili na delovno mesto, za katerega pa je izpolnjevala pogoje. “Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi,” so zapisali na Knovsu.

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Marjan Šarec in prijateljica (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Si Kozmelj želi več pooblastil, s katerimi bi preganjal politične nasprotnike?
Na pomisleke in zadržke v politiki in javnosti do širitve pooblastil Sovi je Kozmelj odgovoril, da bodo njihovi argumenti verjetno težko razumljeni “vsaj dokler ne bomo dejansko soočeni z neko konkretno nevarnostjo”. Kot je pojasnil, se zavzemajo za “specifično širitev pooblastil na pravočasno odkrivanje in preprečevanje varnostnih tveganj, za katera v tem trenutku v Sloveniji nima pooblastila noben organ pregona”. To je ponazoril na primeru Štajerske varde, kjer slovenski varnostni sistem ni mogel niti zaznati niti odreagirati na varnostno grožnjo. Policija namreč zaradi zahtev po visoki stopnji utemeljenosti za sum še ni smela začeti delovati, Sova pa ne, ker ni imela elementa tujine. Kot vse kaže, je samo še vprašanje časa, kdaj bo oblast pričela zlorabljati Sovo za obračunavanje z opozicijo in s političnimi nasprotniki. Ob tem velja dodati, da je Kozmelj razkril, da sta med najbolj aktivnimi uporabniki podatkov Sove poleg Šarca še ministra Jernej Pikalo in Zdravko Počivalšek.

Foto: STA

Sova ima kadrovske težave, zaposleni prek vez in poznanstev pač niso učinkoviti
Težava Sove je po Kozmeljevih navedbah tudi omejena kadrovska zasedba, pri čemer je napovedal, da bo Sova nove kadre še naprej iskala z javnimi razpisi in tudi drugače. Ali je z “drugače” mislil na zaposlovanje po vezah in poznanstvih, ni priznal, očitno pa ni pomislil, da ima Sova prav zaradi takšnega načina zaposlovanja kadrovske težave, ki morda niso v številu ljudi, pač pa v kakovosti kadra. Na kakšen način poteka zaposlovanje v Sovi nazorno priča Knovsovo poročilo, kjer med drugim opozarjajo, da je Šarčeva prijateljica zdravniški pregled pred zaposlitvijo na Sovi opravila kar v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela, zaposlili pa so jo še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje.

Take kadre zaposlujejo v Sovi! (Foto: družbena omrežja)

Knovs opozarja, da obstaja tveganje, da za posamezna delovna mesta Sova ne izbira najbolj primernih kandidatov
Knovs je še ocenil, da so postopki razpisnih komisij nepregledni, točkovanje primernosti posameznih kandidatov pa je bilo subjektivno. Med prijavljenimi kandidati so arbitrarno izbrali kandidate, ki so prišli v ožji izbor. V ožji izbor so prišli tisti, ki so se na razpis prijavili prej. “Glede na razpoložljiva sredstva in kadrovske načrte Sove ni bilo naprej postavljenih prioritet pri zaposlovanju na delovna mesta v Sovi. Iz dosedanje prakse Sove izhaja tveganje, da za posamezna delovna mesta niso bili izbrani najbolj primerni kandidati,” so sporočili.

V torek se je nad Knovs in njenim predsednikom Toninom znesel že Črnčec
Povsem nedopusten napad na Knovs si je sicer pred zaslišanjem v torek privoščil tudi Šarčev oproda Damir Črnčec, ki je komisijo označil kar za politično policijo. Nadalje je Črnčec obračunal s predsednikom Knovsa Matejem Toninom, ki mu je očital, da deluje pod vplivom Slovenske demokratske stranke. Prav prek Črnčeca naj bi sicer Šarec posredoval pri Sovi in tako uredil zaposlitev njegovi prijateljici. Po vsej verjetnosti smo edina država razvitega sveta, kjer se nosilci oblasti in obveščevalci tako izogibajo parlamentarnemu nadzoru. Ob tem je zaskrbljujoče tudi, da mainstream mediji ne opravijo svojega dela in mirno tolerirajo takšno obnašanje.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Kaj nam je razkrila nezakonita zaposlitev Nataše Hribar? Da se direktorju SOVE Rajku Kozmelju sploh ne sanja, zakaj je bila SOVA ustanovljena in kaj je vsebina njenega dela.
  On bi državo varoval pred izvoljeno opozicijo.
  Nagoniti je treba tovrstno politikantsko golazen preden do konca ne uničijo državno, gospodatsko in kulturno prihodnost Slovenstva in Slovenije.

  • zokispoki

   Ne maram ljudi, ki gledajo v tla namesto v oci, ko se pogovarjajo. Taksen je tudi preracunljivi, hinavski, pokvarjeni,undercover tovaris Muri, prava sramota na dveh nogah ! Ta mi gre se bolj na q.rac kot nesposobni nastavljenec Serpentinsek !

 • VERZIFIKATOR

  Mirda Crnčič

  DA MIR ČRNEC

  Črnec bil je svojčas neprijeten,
  za pravice se preveč zavzemal,
  a potem je pravi čas zadremal
  in pokazal silno se dovzeten.

  Črnec da mir res nam zadnje čase,
  smo povsem ga zase pridobili,
  ko smo nekaj mu drobtin spustili,
  da mir črnec, saj fant misli nase.

  Ni bil črnec vedno takšne baže,
  svojčas delal nam je res težave,
  vtikal vse preveč se je v zlorabe,
  zdaj da mir, tako mu bolje kaže.

  Da mir črnec, vendar ne miruje,
  ko nam treba je storitev kakšnih,
  oprijel se bo rešitev takšnih,
  da nam vedno prav bo, zadostuje.

  Da mir črnec, fant ima vizijo,
  treba ni ukazov mu dajati,
  sam diskreditira in pa blati,
  komisijo zmerja s policijo.

  Da mir črnec, je kot psiček Snoopy,
  saj do nas je vedno ves pohleven,
  v slinjenju pa skrajno prizadeven,
  se zares z lahkoto ga podkupi.

 • VERZIFIKATOR

  Rajka Kozelj

  KOZA MELJE

  Je obveščanje v Butalah nuja,
  saj razvita je butalska družba,
  je za to obveščevalna služba,
  da za obveščenost se pomuja.

  Na vrhuncu zdi se obveščenost,
  res novic ne manjka zadnje čase,
  se ob njih napaja in se pase
  informacij stalna prirejenost.

  Kakor tista stvar, da koza melje,
  ploskajo Butalci tej novici,
  ki so jim servirali jo strici,
  koza melje, pravijo, bo zelje.

  Koza ta nadzora ne dopušča,
  koza melje, ta vest zadostuje,
  naj ob njej Butalec poskakuje,
  tudi če na hlevu streha pušča.

  Koza melje raje kot vse drugo,
  informacija je v javnost dana,
  in ko zmelje, gospodarju vdana
  prilizuje spet se za uslugo.

  Ploskajo zato, da koza melje
  prazno slamo, da se z njo otepa,
  ker pač družba je butalska slepa
  in ne vidi, v kaj jo koza pelje.

 • a potem sta ista, kot varnostni strokovnjak iz sveta politične stranke NSi, Perne?

 • Amerikanc

  Ja, res so pravi peki, kot ju kaže gornja fotka. Tista dva sta verjetno pekla Miklaže z rdečo zvezdo.

 • tasilo

  Sova je zaposlila piščanca iz baterijske reje.

 • Artur

  Ti zrelostno nedorasli kreteni me spominjajo na peskovnik kjer se mularija obmetava z lopaticami in kanglicami eden drugemu rušijo gradove iz peska in užaljeno obtožujejo drug drugega za to, ker se ne čutijo za nič krivi in ker se jim godi krivica. So skratka beda od karakterjev in daleč od tega da bi bili za karkoli koristni niti motiko jim ni za dati v roke ker bi sami sebe in druge poškodovali zaradi traljavosti kaj šele da bi bili primerni za resne in odgovorne funkcije v prid državljanom.

 • JANEZ GUS

  Kdo pozna ta dva kadavra s to zločinso simboliko.

  • Simon Rožič

   …take “čake” z rdečo zvezdo so vstopnice v najvišje organe ZKS !

 • Andrej

  Kogar niti zdaj niso prepričali, da je SOVA naperjena proti lastnim državljanom mu ni pomoči.

 • RATATA

  Sova nima prav nikakršnih težav z zaposlovanjem, saj je OF skladno s 4. točko svojega programa spremenila značaj slovenskega naroda in večino spremenila v brezsramne ovaduhe.

 • Aton

  Tako se gradi diktatura.

 • pajot

  Jest bi vse te gnide nagonu delat.
  Na udobnih foteljih kradejo Bogu čas,nam pa denar.
  Diletanti.

 • Viktorh

  Nič slabša nista od ostalih oblastnikov.

 • xtc

  V normalni državi,bi vsi trije z Šarcem bili trajna politična trupla na dpadu zgodovine,le v SLO usprva zombijsko preživetje.
  Seveda je Varda klovnov navaden blef Kučan bi rad na vsak način uzakonil politično policijo kot jo je imel v SFRJ za zapiranje opozicije enako kot počne Putin v Rusiji
  Ker Kučan komunisti vedo ,da bodo padli z oblasti trajno sleje kot preje,bi si politično preživetje zagarantirali z politično polcijo,ki nebi podlegala nobeni zakonodaji razen šefu CK-F21 in bi lahko počela vse od zapiranja,podtikanja,vstopanja v zasebne posesti brez sodne odobrizve,lažirala ovadbe,ustrahovala itd.
  Vendar se vse to jalovi saj se Šiptarju vse hitreje podira vlada,Kučana pa dohiteva ista realnost kot ga je v “njegovi” intimni opciji SFRJ,gospodarski zlom in bankrot države z zaprtjem stikov z Balkanom za dolgo časa.

 • Nata

  Hm. . . . . . izgleda , da le nista diletanta !
  Dokler bo v ozadju glavni Lutkar, toliko časa bodo taki uspevali.

 • Olga101

  Avgijev hlev je treba očistiti temeljito!