Bo Golob odstopil in dokazal svojo nedolžnost?

Robert Golob (Foto: STA)

Po odmevnem pričanju nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki sta predsednika vlade Roberta Goloba neposredno obtožila brutalnega vmešavanja v kadrovanje policije, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na Ministrstvu za notranje zadeve.

Iz uradnega obvestila KPK je razvidno, da so šli v uvedbo predhodnega preizkusa na podlagi prijave, ki je bila prejeta decembra lani. “Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in  relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je Komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK)”, izpostavljajo pri KPK.

Decembra lani je Tatjana Bobnar, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice, KPK seznanila z očitki o političnih pritiskih na policijo. O političnih pritiskih pa je spregovorila tudi na zaslišanju pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije. “Golob je od mene kot ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva, zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati,” je bila kritična.

Predsednik KPK se je izločil iz odločanja o zadevi
Senat Komisije je po navedbah KPK v sestavi namestnikov predsednika Davida Lapornika in Simona Savskega o zadevi odločal na seji, ki je bila 3. novembra letos. Slednji je sprejel odločitev, da v zadevi zoper predsednika vlade Roberta Goloba pride do uvedbe preiskave. Na ta način je Golob postal obravnavana oseba, ki je že bila obveščena glede uvedbe preiskave. Na račun izkazanega interesa je Komisija o dogajanju seznanila javnost. “S preiskavo se nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu”, pojasnjujejo.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi. (Foto: sta)

Decembra lani se je predsednik KPK Robert Šumi izločil iz postopka odločanja o zadevi, saj ima kot pravi na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi. Prav tako je bil ta po poročanju STA z nekdanjo notranjo ministrico poslovno povezan, z njo je sodeloval več let.

Več informacij bo znanih po zaključku
KPK ob tem navaja, da bo v okviru nadaljnjega postopka jasno, ali bodo zaznani sumi kršitev potrjeni ali pa ovrženi. “Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja”, so jasni in dodajajo, da bodo v luči interesov postopka več informacij o zadevi podali po samem zaključku.

Nekdanja ministrica Tatjana Bobnar je premierja Roberta Goloba obremenila s hudimi očitki o spornem vmešavanju v njeno delo (Foto: Nova24TV)

Golob očitke zavrača
Spomnimo. “Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo in to je, da očisti policijo janšistov,” je po odmevnih pričanjih po navedbah STA dejal Golob. Bobnarjeva naj bi po njegovo “resnico prikrojila”, za to pa naj bi obstajale priče in dokazi. Kot je napovedal, bo to predstavljeno na pričanju pred komisijo. Enako kot za Bobnarjevo naj bi veljalo tudi za Lindava, je vztrajal. Njegovo nedolžnost naj bi dokazoval dopis, v katerem policija zanika vpletanje politike v njeno operativno delovanje, a je nedavno pričanje namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta pokazalo, da dopis ne vključuje področja kadrovskih pritiskov, ki jih premierju očitata Bobnarjeva in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. To pa pomeni, da bo težko dokazoval svoj prav na podlagi omenjenega dopisa.

Policija sprožila predkazenski postopek
Po izjavah nekdanje ministrice za notranje zadeve pred preiskovalno komisijo DZ, da je bila deležna pritiskov premierja Goloba glede kadrovanja v policiji, so s Policijske uprave (PU) Ljubljana prejšnji mesec sporočili, da poteka predkazenski postopek. “Zaradi interesa preiskave in skladno z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov, ki se nanašajo na konkretne in določljive fizične osebe, lahko potrdimo le, da trenutno poteka predkazenski postopek. Po vseh zbranih obvestilih bo o ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo,” so tedaj še navedli.

Na Kabinet predsednika vlade smo naslovili novinarsko vprašanje, če namerava premier v luči uvedene preiskave s strani KPK odstopiti. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno.

A. H.