KPK sprožila postopek proti Dejanu Židanu zaradi suma kršitev sprejemanja in poročanja o prejetih darilih!

Nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan (Foto: STA)

Dejan Židan, sedaj že bivši predsednik največje opozicijske stranke SD, je osumljen kršitev sprejemanja in poročanja o prejetih darilih v zvezi s promocijskim dogodkom odprtja prve vinske banke na Krasu in je KPK na lastno pobudo zoper njega uvedla postopek. V povezavi z afero kmetijske ministrice in predsednice stranke DeSUS Aleksandre Pivec se je v začetku julija oglasil Marjan Colja, direktor podjetja Vinakras, ki je gostilo ministrico. Sporočil je, da so v njegovem podjetju poleg Pivčeve v preteklosti gostili tudi kmetijskega ministra in predsednika stranke SD Dejana Židana ter predsednika republike Danila Türka.

Komisija za preprečevanje korupcije je proti Dejanu Židanu, nekdanjemu prvaku SD-ja, uvedla postopek zaradi suma kršitev sprejemanja in poročanja o prejetih darilih v zvezi s promocijskim dogodkom odprtja prve vinske banke na Krasu. Gre torej za kršitev iste vrste zaradi katere so dominantni mediji in opozicija sprožili medijsko – politični linč ministrice za kmetijstvo (zdaj že nekdanje predsednice stranke DeSUS) Aleksandre Pivec.

Iz KPK so sporočili, da so na podlagi poročanja medijev zaznali morebitni sum kršitev sprejemanja in poročanja o prejetih darilih skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, in sicer v zvezi s sprejemanjem daril na promocijskem dogodku odprtja prve vinske banke na Krasu, ki je bil januarja 2018 (kjer je bil med udeleženci tudi Dejan Židan) ter, da so zato na lastno pobudo že uvedli postopek. V zvezi z Danilom Türkom naj ne bi zaznali nobenih sumov, zato zoper njega niso sprožili nobenega postopka.

Dejan Židan je za Siol komentiral, da tako sam kot tudi poslanska skupina SD o postopku s strani KPK nista bila obveščena, da pa je vesel, da se bodo lahko vprašanja v zvezi s tem pojasnila. Kot pojasnjuje sam, naj bi se kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano leta 2018 udeležil odprtja prve vinske banke na Krasu, kjer je kot predstavnik ministrstva za simbolno darilo prejel ključ za vinski sef, ki se hrani (kot vsa takšna darila) na ministrstvu. Gre za darilo majhne vrednosti, v skladu s protokolom hranjenja in beleženja daril pa predvideva, da je tudi to darilo zabeleženo v knjigi daril ministrstva.

Aleš Ernecl