Kraški ovčarji, čebelice … To je to, kar Dejanu Židanu riše nasmeh na obraz, ko pa tema nanese na sum financiranja stranke SD v povezavi s Futuro, nasmešek nemudoma izgine!

Foto: Twitter

Predsedniku stranke SD Dejanu Židanu se očitno toži po časih, ko je zasedal stolček na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, saj ga je mogoče videti, kako koraka naokrog po čebelarskih sejmih in se druži s kraškimi ovčarji. Ko pa je treba novinarjem pojasniti sum o nezakonitem financiranju stranke SD v povezavi z izborom agencije Futura na največjem javnem razpisu v zgodovini slovenske prehrambene industrije v enormni vrednosti kar 3 milijonov evrov, se zavije v molk in se spreneveda, da gre le za tehnično vprašanje.

Na družabnem omrežju Twitter je Židan z navdušenjem zapisal, da v Državnem zboru RS gosti razstavo o kraškem ovčarju. “Izvor kraškega ovčarja naj bi segal v stari vek, prvi pisni viri pa so iz leta 1558, ko je skrbel za varnost plemenskih kobil v Lipici. Stoletje kasneje najde svoje mesto tudi v Slavi vojvodine Kranjske.” Glede na to, da je tudi v nedeljo Židan z velikim navdušenjem zapisal, da je čebelarski sejem dogodek, ki ga je vredno obiskati, je mogoče sklepati, da poskuša s smehljanjem delati na promociji sebe in stranke, ki ji očitno zmanjkuje idej, kako se promovirati pred evropskimi volitvami.

Foto: Twitter

Židan pa se še naprej spreneveda glede očitanih sumov o financiranju stranke SD v povezavi z izbiro agencije Futura, ko je zasedal mesto kmetijskega ministra. Če mainstream mediji trobijo v korist Židana in se sprenevedajo, pa mi nikakor ne moremo mimo javnega naročila z naslovom “Zasnova in izvedba nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov 2016-2019” v okvirni vrednosti 3 milijonov evrov, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo 3. junija 2016. Agencija Futura, ki je burila duhove glede makete drugega tira, je bila izbrana tudi pri tem enormno dragem projektu. Čeprav je ponudila najvišjo ceno, 3.035.877,20 evra, je bila izbrana na podlagi merila ekonomsko najugodnejše ponudbe. Najboljša ocena pa Futuri ni ušla niti na področju ideje kampanje in medijskega zakupa, saj je manjša kot drugi dve prijavljeni agenciji (Pristop in Direct Media Komunikacije).

Splošno znano je, da izbrana agencija, ki ji je bil omogočen priliv 3 milijonov evrov, v zadnjih petih letih na Slovenskem oglaševalskem festivalu ni beležila vidnejših rezultatov, medtem ko je agencija Pristop, ki se je uvrstila na drugo mesto, redna zmagovalka slovenskih in regijskih tekmovanj ter je med 100 najbolje ocenjenimi agencijami na svetu. Glede na sestavo komisije, ki je izbirala zmagovalca javnega naročila, je težko govoriti o neodvisnosti. Pisali smo že o tem, da se Marko Višnar in Židan poznata še iz časov, ko se je Židan ukvarjal s prašičerejo. Pri članstvu v komisiji je prav tako nemogoče mimo imena Slavko Ficko iz Perutnine Ptuj d.d., saj je to podjetje pod vodstvom in v lastništvu pripadnikov SD, prav tako pa Perutnina Ptuj, kjer Ficko dela kot direktor strateškega marketinga, velja za največjega klienta Future. V komisiji pa se je znašla tudi Tina Kumelj, ki je kot direktorica marketinga v Ljubljanskih mlekarnah podpisnica pogodbe s Futuro. Tako so samo trije člani komisije imeli izkušnje s tako velikimi kampanjami.

Foto: STA

Od Židanovega kabineta vnovič zahtevali pojasnila
Na začetku marca smo v Židanov kabinet poslali novinarska vprašanja glede izbora “nepristranskih” članov komisije, ki so odločili o zmagi Future, in konec koncev, kako je mogoče, da je Futura sploh zmagala na razpisu; preprosto so odgovorili, da naj bi šlo za tehnično vprašanje, in nas napotili na ministrstvo. Ker se nismo dali utišati, smo jim nazaj napisali vprašanje, zakaj so za člane izbrali Višnarja, Ficka in Kumeljevo, namesto da bi poskrbeli za neodvisnost. Jasno smo jim s tem dali vedeti, da jim s tem nismo poslali vprašanja tehnične narave, saj se to nanaša na odločitev takratnega ministra, torej prvaka stranke SD. V kabinetu pa so v istem stilu vztrajali pri svojem, da gre za tehnično vprašanje. V Židanov kabinet smo ponovno poslali novinarsko vprašanje glede zmage Future v povezavi z “neodvisno” sestavo komisije in zahtevali odgovor, ki ne bo zgolj neka floskula. Ker ob zaključku redakcije odgovora še nismo prejeli, ga bomo objavili naknadno.

Glede na to, da je bilo porabljenih kar tri milijone evrov, bi človek pričakoval večjo resnost Židana, ki trenutno zaseda mesto predsednika Državnega zbora RS, očitno pa je povsem utopično pričakovati, da bi imeli na najvišjih funkcijah v državi odgovorne posameznike, ki bi gospodarno razpolagali z denarjem slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Od smehljanja kužkom in čebelicam državljani pač nimajo ničesar.

H. M.

 • montyamp

  Skrimo pse in otroke .
  Komunisti so ugrabili državo .

 • Slovenka

  No, kužka na sliki sta sladka za pojest. Prav tako so čebelice fletne živalce. Nič čudnega, da Židan rad hodi na tovrstne oglede, samo za politika na visokem državnem položaju to ni dovolj in tudi glede Future bo potrebno javnosti naliti čistega vina. Židan, na delo!

  • Jan Kovalski

   Ne Židan, NPU naj gre na delo!

 • Jan Kovalski

  Fotografija zgoraj:
  Psi v državnem zboru.

  • VERRZIFIKATOR

   Na vrvici jih imajo pa ščeneta.

 • VERRZIFIKATOR

  Dejan Prihodnjik

  KOMISIJA NA ŽIVALSKI FARMI

  Je futura svetla res prihodnost?
  Bržčas res v hibridnem bo jeziku
  pomenilo to, da na vidiku
  za elito vedno je izhodnost.

  To si na Živalski farmi misli
  prascev pač vodilnih stara klika,
  jo prihodnost svetla silno mika,
  rijejo nenehno isti v svisli.

  Ko posredi je nagrajevanje,
  zunaj ko razpisi vsem so znani,
  pujsi na posvet so bojni zbrani,
  je pripravljenost, izredno stanje.

  Komisija naj o tem odloča,
  odločili prasci so vodilni,
  veterinar steber bo nosilni,
  saj zadeva vsa je svinjsko vroča.

  Za prehrambeno gre industrijo,
  jasno je, da glavni so prašiči,
  ne prašiček, ampak večji tiči
  tri milijone skupaj zdaj tiščijo.

  Se izbira vsakič le najdražje,
  to je na Živalski farmi norma,
  drugo vse zgolj nepomembna forma,
  da prikažejo stvari se blažje.

  Kakšen se obeta futurizem
  na Živalski farmi neodvisni,
  kjer odnosi so med prasci pristni
  in kjer vlada čisti egoizem?

  Treba ni vedeževalka biti,
  saj je jasno, ko bodo koline,
  vsa naveza prascev v hipu mine,
  cilj bo reševati lastne riti.

 • SIMON ROZIC

  Psu, ki ga je Židan pobožal, je kar uho “klapnilo”….od groze, saj je mislil,
  da gre v zakol! S prašičerejci ni šale !

 • Beli Sneg

  Očitno Slovence Židanovi miljoni, ki jih je kradel za volilno kampanjo nič kaj ne ganejo. Bolj so bili zaskrbljeni za plačilo Janševih položnic, ki jih je plačala sestrična. Da se židanovi miljoni čim manj omenjajo skrbijo kučanovi družbeno-politični delavci alias presstituti.

 • učko

  Jah, desnakarji, a iz te famozne afere pa ne znate narediti “VELIKEGA ŠKANDALA”, ampak samo na tem portalu cvilte o tem ?! Kot svoje čase, ko je Ivo Hvalica sam mal podjebaval Kacina s tisto ograjo, dokler jih ni dobil s cajtengom po buči.

 • Anton

  Saj kraški ovčar je hrvaški tako kot Teran…?!

 • janezxy

  Židan četrti z leve.

 • Ryuk

  Kako neodgovorni lastniki psov. A ne vejo, kaj taki delajo s psi? (doggystyle press)

 • Janez Kepic-Kern

  O DOMNEVNIH “”SD” ŽIDANOVIH
  DOMNEVNIH MILIONIH ZA VOLILNO KAMPANJO=
  NAJ
  PAČ RAZIŠČE
  IN
  PRESODI – RAČUNSKO SODIŠČE,
  KI
  SE JE ŽE ODZVALO NA POSOJILI – SDS iz BIH.
  A
  KJER
  NI
  TOŽNIKA – NI – SODNIKA !
  Ali je že kdo – uradno – PRIJAVIL
  TE DOMNEVNE “SD ŽIDAN” MILIONE=
  Brez uradne prijave – uradnim organom – NI NIČ.
  ZADEVA, PA ČE JE ŠE TAKO REALNA – SE TRETIRA – KOT ČENČA. L.R. JANEZ K.K. KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  TA
  “SD” ŽIDAN
  NAJ RAJE KAJ POVE, ČE SPLOH – KAJ VE!
  O
  “ORLIH” DR.J.E. KREKA, 1908-CCA 1940,

  KI SO JIH PREPOVEDALI, JIH UNIČILI, JIM “PODRŽAVILI” LASTNINO
  RAVNO
  EX KP STALINISTIČNI KOMUNISTI – KARDELJ, MAČEK, KIDRIČ, M. RIBIČIČ
  skratka – žal – še ne obsojeni ex KP STALINISTIČNI NEDVOMNI POLITIČNI “ZLOČINCI”
  KATERIH
  BAJE

  – “PONOSNI” NASLEDNIKI SO V – ŽIDANOVEM – “SD”,

  kot je pred kratkim v Parlamentu rekel SD poslanec – KOPRIVC. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  O
  VRLIH, KREPOSTNIH
  “ORLIH” DR. J.E. KREKA
  IZ
  MOJE REVIJE “SLOVENIANA”
  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2018/08/SlovenianaRevija_mesecnikJULIJ2018_webFINAL_orli.pdf

 • Nata

  Pusti naj pri miru kužije, pa čebelice, no !
  Še to bo zapravil !!

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++++++++, se strinjam. JANEZ K.K. KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA
  BEDNA ŠALA

  KAKO LEPO JE BITI – “TOVARIŠ”
  PONOSEN NASLEDNIK – KOMUNISTOV, KP STALIINISTOV – STORILCEV “ZLOČINA”
  BESEDE
  POSLANCA “SD” ” TOVARIŠA” KOPRIVCA.
  Jaz J:K:K: KOMENDA – NIMAM BESED – ZA KOMENTAR: L.r. Janez K. Kern KOMENDA
  p.s.
  KONEC ŠALE,
  BEDNE “ŠALE”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!