fbpx

Kraški ovčarji, čebelice … To je to, kar Dejanu Židanu riše nasmeh na obraz, ko pa tema nanese na sum financiranja stranke SD v povezavi s Futuro, nasmešek nemudoma izgine!

Foto: Twitter

Predsedniku stranke SD Dejanu Židanu se očitno toži po časih, ko je zasedal stolček na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, saj ga je mogoče videti, kako koraka naokrog po čebelarskih sejmih in se druži s kraškimi ovčarji. Ko pa je treba novinarjem pojasniti sum o nezakonitem financiranju stranke SD v povezavi z izborom agencije Futura na največjem javnem razpisu v zgodovini slovenske prehrambene industrije v enormni vrednosti kar 3 milijonov evrov, se zavije v molk in se spreneveda, da gre le za tehnično vprašanje.

Na družabnem omrežju Twitter je Židan z navdušenjem zapisal, da v Državnem zboru RS gosti razstavo o kraškem ovčarju. “Izvor kraškega ovčarja naj bi segal v stari vek, prvi pisni viri pa so iz leta 1558, ko je skrbel za varnost plemenskih kobil v Lipici. Stoletje kasneje najde svoje mesto tudi v Slavi vojvodine Kranjske.” Glede na to, da je tudi v nedeljo Židan z velikim navdušenjem zapisal, da je čebelarski sejem dogodek, ki ga je vredno obiskati, je mogoče sklepati, da poskuša s smehljanjem delati na promociji sebe in stranke, ki ji očitno zmanjkuje idej, kako se promovirati pred evropskimi volitvami.

Foto: Twitter

Židan pa se še naprej spreneveda glede očitanih sumov o financiranju stranke SD v povezavi z izbiro agencije Futura, ko je zasedal mesto kmetijskega ministra. Če mainstream mediji trobijo v korist Židana in se sprenevedajo, pa mi nikakor ne moremo mimo javnega naročila z naslovom “Zasnova in izvedba nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov 2016-2019” v okvirni vrednosti 3 milijonov evrov, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo 3. junija 2016. Agencija Futura, ki je burila duhove glede makete drugega tira, je bila izbrana tudi pri tem enormno dragem projektu. Čeprav je ponudila najvišjo ceno, 3.035.877,20 evra, je bila izbrana na podlagi merila ekonomsko najugodnejše ponudbe. Najboljša ocena pa Futuri ni ušla niti na področju ideje kampanje in medijskega zakupa, saj je manjša kot drugi dve prijavljeni agenciji (Pristop in Direct Media Komunikacije).

Splošno znano je, da izbrana agencija, ki ji je bil omogočen priliv 3 milijonov evrov, v zadnjih petih letih na Slovenskem oglaševalskem festivalu ni beležila vidnejših rezultatov, medtem ko je agencija Pristop, ki se je uvrstila na drugo mesto, redna zmagovalka slovenskih in regijskih tekmovanj ter je med 100 najbolje ocenjenimi agencijami na svetu. Glede na sestavo komisije, ki je izbirala zmagovalca javnega naročila, je težko govoriti o neodvisnosti. Pisali smo že o tem, da se Marko Višnar in Židan poznata še iz časov, ko se je Židan ukvarjal s prašičerejo. Pri članstvu v komisiji je prav tako nemogoče mimo imena Slavko Ficko iz Perutnine Ptuj d.d., saj je to podjetje pod vodstvom in v lastništvu pripadnikov SD, prav tako pa Perutnina Ptuj, kjer Ficko dela kot direktor strateškega marketinga, velja za največjega klienta Future. V komisiji pa se je znašla tudi Tina Kumelj, ki je kot direktorica marketinga v Ljubljanskih mlekarnah podpisnica pogodbe s Futuro. Tako so samo trije člani komisije imeli izkušnje s tako velikimi kampanjami.

Foto: STA

Od Židanovega kabineta vnovič zahtevali pojasnila
Na začetku marca smo v Židanov kabinet poslali novinarska vprašanja glede izbora “nepristranskih” članov komisije, ki so odločili o zmagi Future, in konec koncev, kako je mogoče, da je Futura sploh zmagala na razpisu; preprosto so odgovorili, da naj bi šlo za tehnično vprašanje, in nas napotili na ministrstvo. Ker se nismo dali utišati, smo jim nazaj napisali vprašanje, zakaj so za člane izbrali Višnarja, Ficka in Kumeljevo, namesto da bi poskrbeli za neodvisnost. Jasno smo jim s tem dali vedeti, da jim s tem nismo poslali vprašanja tehnične narave, saj se to nanaša na odločitev takratnega ministra, torej prvaka stranke SD. V kabinetu pa so v istem stilu vztrajali pri svojem, da gre za tehnično vprašanje. V Židanov kabinet smo ponovno poslali novinarsko vprašanje glede zmage Future v povezavi z “neodvisno” sestavo komisije in zahtevali odgovor, ki ne bo zgolj neka floskula. Ker ob zaključku redakcije odgovora še nismo prejeli, ga bomo objavili naknadno.

Glede na to, da je bilo porabljenih kar tri milijone evrov, bi človek pričakoval večjo resnost Židana, ki trenutno zaseda mesto predsednika Državnega zbora RS, očitno pa je povsem utopično pričakovati, da bi imeli na najvišjih funkcijah v državi odgovorne posameznike, ki bi gospodarno razpolagali z denarjem slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Od smehljanja kužkom in čebelicam državljani pač nimajo ničesar.

H. M.