fbpx

[Video] Spomenka Diklić Hribarjeva na slovesnosti ob 30. obletnici prvih demokratičnih in večstrankarskih volitev pri predsedniku Pahorju zahtevala slovensko državljanstvo za generala agresorske JLA Aksantijevića!

Spomenka Diklić Hribarjeva na slovesnosti ob 30. obletnici prvih demokratičnih in večstrankarskih volitev pri predsedniku Pahorju zahtevala slovensko državljanstvo za generala agresorske JLA Aksantijevića (foto: Youtube)

O primitivni ugrabitvi slovenske proslave za napad na predsednika vlade, Janeza Janšo, ki ga je izvedla Spomenka Diklić Hribar, smo že pisali. O tem, da je premierja v predsedniški palači obtožila, kar je bila norost, da “nas prodaja Madžarom” in da je kriv za Srebrenico. Toda njen govor je bil bogatejši še vsaj za eno jasno protislovensko cvetko. Povedala je, da si Milan Aksentijević, izdajalec Slovenije, zasluži slovensko državljanstvo.

Na proslavi složne politične odločitve za samostojno Slovenijo, v predsedniški palači, je Spomenka Diklić Hribar izvedla verbalni delikt, vreden označbe “izdaja”. Pozvala je, da se upokojenemu generalu JLA, Milanu Aksentijeviću, ki je do zadnjega kot član slovenske skupščine glasoval za ohranitev Jugoslavije in v vojni za Slovenijo ni prenehal službovati za JLA, podeli državljanstvo.

Aksentijević je bil delegat v slovenski skupščini, ki je do konca nasprotoval osamosvojitvi Slovenije, v vojni Slovenijo izdal, za to prejel generalski čin in bil o koncu vojne za Slovenijo skupaj z JLA izgnan in izbrisan iz registra državljanov.

Medtem ko morda za koga lahko rečemo, da se mu je z izbrisom zgodila krivica, a si je težko zamisliti bolj utemeljen, bolj upravičen, bolj “čist” izbris iz registra državljanov. Bil je v Sloveniji službujoči častnik JLA, ki se tudi po plebiscitu ni uklonil volji slovenskega ljudstva, da se osamosvoji, za kar je imelo pravno podlago – in je sodeloval v napadu tedaj že agresorja JLA na Slovenijo. Milan Aksentijević je izdajalec. Spomenka Diklić, na drugi strani, na slovenski državni in državotvorni proslavi takole:

Spomenka Diklić o Aksentijeviću na slovenski proslavi (Foto: Twitter)

Seveda se je na to odzval tudi predsednik vlade, Janez Janša, ki mu je Diklić Hribarjeva sicer priznala, da je “malo bolj” od nje zaslužen za osamosvojitev: “Potem ko je Aksentijević, čeprav delegat v skupščini RS, izdal Slovenijo in za nagrado dobil generalski čin, je bil premeščen v BiH, kjer so njegove enote JLA na veliko pobijale civiliste. Zdaj bi pa še Si državljanstvo?”

Aksentijević nikoli ni nehal biti član JLA, tudi ko je za njo stala le še srbska komunistična partija

Premier je spomnil, da je Aksentijević kot general bil prisoten na vseh prizoriščih morije v bivši skupni državi, tako na Hrvaškem kot v BIH. Vse dokler ga niso upokojili. Na Hrvaškem so ga ujeli in zaprli, nato pa ga zamenjali in ko so ga pripadniki JLA, tedaj zgolj in samo še vojska srbske komunistične partije, dobili nazaj, so ga premestili v BIH. Aksentijević je sicer zanikal, da bi sodeloval v pobojih v BIH, zaradi česar se je izjemno razhudil na slovensko nacionalko, ko je predvajala dokumentarec, v katerem je na posnetku skupaj z Radovanom Karadžićem.

To ni zgolj “verbalni delikt”, kakor Aksantijevićevo vlogo v vojni opisuje Diklić Hribarjeva. Aksantijević je bil del velikosrbske agresije na ostale narode v Jugoslaviji, vključno s Slovenci. Tak človek si ne zasluži slovenskega državljanstva, da pa je Diklić Hribarjeva k temu pozivala ob predsedniški prslavi 30-letnice dogovora o plebiscitu, pa je naravnost sramotno. Vse kar je zatem storil predsednik Borut Pahor, je bil v takšnem malodušju, v takšnem pokvarjenem vzdušju poziv k preseganju delitev. Verjamemo, da on to iskreno želi, toda v predsedniški palači je na proslavi sloge dovolil poveličevanje izdajalca Slovenije.

Aleš Ernecl