fbpx

Krdelo volkov vnovič pokazalo zobe in razmesarilo drobnico v vasi Davča v občini Železniki!

Foto: Facebook

Ko še nista minila niti dva dneva od obiska ministrske delegacije v vasi Davča v občini Železniki, kjer sta se ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in minister za okolje in prostor Simon Zajc udeležila pogovora o vplivih zveri na življenje na podeželju – na varnost, šolo, kmetijstvo, okolje, gospodarstvo, je prišlo do novega pokola volkov. Krdelo volkov je pokazalo svoje zobe in napadlo nič hudega slutečo drobnico. Predsednik vlade Marjan Šarec se bo danes sestal s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, ki se je zaradi vse pogostejših napadov volkov na rejne živali podal v organizacijo serije protestov. Sindikat opozarja na prepočasno izvajanje zakona o interventnem odvzemu medveda in volka, zahteva tudi odstop okoljskega ministra Simona Zajca.

Napad volčjega krdela se je zgodil v ponedeljek, 19. avgusta, v vasi Davča in fotografije ubite drobnice nazorno kažejo, kakšne so posledice v praksi, če politika preveč zaupa stroki, stroka pa se skriva v svojih pisarnah in prebira tujo literaturo. Začaran krog.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Napadov iz dneva v dan več
Iz tedna v teden smo lahko priča težavam z divjimi zvermi in škodi, ki jo te povzročajo. Slovenski kmetje so upravičeno jezni, saj dnevno prihaja do napadov drobnice in zveri, ki se svobodno sprehajajo po naseljih in povzročajo strah med podeželskim prebivalstvom. Nedavni napad, ki se je zgodil v vasi Davča, nedvomno kaže na to, da zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija letos in po katerem lahko lovci iz narave odvzamejo 175 medvedov in 11 volkov, še ni obrodil sadov v praksi.

Foto: STA

Če na severnem Primorskem in Gorenjskem z volkovi do nedavnega niso imeli težav, je zdaj slika povsem drugačna. Spomnimo, v noči z 9. na 10. avgust so volkovi na planini Starijski vrh pri Kobaridu pokončali najmanj 10 ovac. Ob tem so iz Pašne skupnosti Starijski vrh sporočili, da imajo z volkovi tudi sicer težave že celotno pašno sezono. Doslej so, kot navajajo, ti pokončali že 27 živali, najmanj 39 pa jih je pogrešanih. Podobno je tudi stanje na območju Davče, kjer je volk v petek, 9. avgusta, napadel celo mladega bika, težkega nekaj več kot 200 kilogramov. Na tem območju so po poročanju STA volkovi v zadnjih mesecih pobili več kot 40 glav drobnice. Volkovi pa seveda niso edini problem, saj se naokrog svobodno sprehajajo tudi medvedi.

Združenje civilnih iniciativ Slovenije za zmanjšanje zveri na populacijo leta 1991, ki vključuje kmete in somišljenike z območij Kobarid, Tolmin, Cerkno, Železniki, Gorenja vas – Poljane in širše Slovenije, je na okrogli mizi v luči pereče problematike izpostavilo, da nikakor ne pristaja na sobivanje z zvermi, ki ga sicer ponujajo v stroki. Prepričani so namreč, da mora biti lokalna skupnost tista, ki ima prevladujoč vpliv na določanje območij, kjer se naseljujejo velike zveri. Prav tako ob tem zahtevajo sistemsko ureditev odškodnin ter da država poskrbi za celostno ovrednotenje vpliva zveri na slovensko podeželje.

Krivda se prelaga, stvari pa stojijo
Med pogovorom je bilo mogoče slišati več kritik, ki so bile uperjene proti Zavodu za gozdove Slovenije ter predsedniku zavoda Damjanu Oražmu, saj predstavniki iniciative zagovarjajo prepričanje, da ta zavaja z nekaterimi podatki. Menijo namreč, da zaradi zaščite nekaterih projektov, kot je SloWolf, uporabljajo stare podatke glede razširjanja divjih zveri po Sloveniji. Teh naj bi bilo samo na Cerkljanskem in Gorenjskem vsaj dvakrat več. Kot je v navadi v Sloveniji, Oražen seveda vse očitke zanika in odgovornost prelaga na izdano odločbo sodišča. “Država v zadnjih dveh letih ni uredila odstrela volkov. Populacija je v tem času zrasla do te mere, da tudi ograje, pastirski psi in drugi ukrepi niso več učinkoviti. Ti tehnični ukrepi tudi sicer na takšnih območjih, kot je Davča, niso možni,” je prepričan.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Vidimo lahko, da se problematika le prelaga iz roke v roko, pravočasnih ustreznih ukrepov pa ni. Nedavni napad na drobnico v Davči nedvomno kaže, da bi morala država vse napore usmeriti v prepolovitev populacije zveri na območju od Kobarida, preko Davče in Cerknega do Gorenje vasi. Glede na to, da je minister Simon Zajc na posvetu v Davči izpostavil, da meni, da je pred kakršnim koli odločanjem nujno, da se za mnenje povpraša ljudi, ki živijo na problematičnih območij, se poraja vprašanje, če se bo le odpravil v vas Davča, kjer je v ponedeljek udarilo krdelo volkov? Ali bomo le čakali, dokler ne bo stanje postalo popolnoma nevzdržno? Le upamo lahko, da ne bo za to potrebna človeška žrtev.

Hana Murn