fbpx

Kriminal ministrice Bobnarjeve z ilegalnimi migracijami je zrel za interpelacijo

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar z novo migracijsko politiko kar kliče po interpelaciji. (Foto: STA)

Da je vlada Roberta Goloba  naklonjena množičnim migracijam, je dala vedeti, ko je napovedala odstranitev ograje na južni meji. In medtem ko naše sosednje države močno zaostrujejo nadzor na meji, se Golobova vlada brezsramno in popolnoma neodgovorno igra z varnostjo državljanov in državljank s tem, ko javnost očitno želi prepričati, da so migracije “stalnica in del sodobnih družb”?! S svojimi trditvami, ki so jih zapisali na Twitter, več kot očitno brijejo norca iz ljudi, saj nezakoniti, nasilni in oboroženi prehodi meje nikakor niso “normalni”, kot to želijo prikazati, njihovo ravnanje pa je po mnenju Janeza Janše zrelo za interpelacijo.

“Ali sedaj že kar @vladaRS poziva na kršenje zakona in vabi storilce kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, naj mirno nadaljujejo z raboto? Na stroške vseh davkoplačevalcev? Zrelo za interpelacijo“, je na Twitterju zapisal nekdanji premier Janez Janša, ki je vprašanje naslovil na slovensko policijo in notranje ministrstvo. Na objavo se je odzval tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik, ki se zgraža nad njihovim enačenjem običajnih migracij z nezakonitimi in kriminalnimi.

Nepremišljena naklonjenost množičnim migracijam s strani vlade Roberta Goloba resno postavlja pod vprašaj varnost Slovenije in njenih prebivalcev. Ilegalne migracije so že nekaj let velik problem povsod po svetu, z njim in proti njemu pa se borijo tudi evropske države, ki se zavedajo tveganja, da se ponovi zgodba iz leta 2016, ko je bil val ilegalnih migrantov izredno obsežen. V ta namen vse države poostrujejo nadzor na mejah in postavljajo ali pa še dodatno izboljšujejo ograje na mejah, vendar ne Golobova vlada. Medtem ko je v medijih zaslediti vedno več nasilnih in kriminalnih dejanj s strani ilegalnih migrantov, Golobova vlada govori o neki “solidarnosti in vključevanju v družbo”. Njihove trditve na Twitterju, da so “migracije stalnica in del sodobnih družb”, “da jih ograje ne morejo zaustaviti in jih nikoli niso” in da so “nezakonite migracije so primerljive s predkoronskim letom 2019”.

Zaradi enačenja običajne (zakonite) migracije z nezakonitimi migracijami, se resno lahko vprašamo, ali se sploh zavedajo, kaj govorijo in ali imajo sploh oni sami razjasnjene pojme o enih in drugih. To se sprašuje tudi Janez Janša, ki se je na Policijo in MNZ obrnil z vprašanjem, “Ali sedaj že kar @vladaRS poziva na kršenje zakona in vabi storilce kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, naj mirno nadaljujejo z raboto? Na stroške vseh davkoplačevalcev? Zrelo za interpelacijo“. In prav zares je, saj kot je dejal tudi Lahovnik, je MNZ edino v EU, ki z enačenjem enih in drugih praktično vabi “organizirane kriminalne tolpe, ki odlično služijo s tihotapljenjem ljudi”, ti pa se njihovo odločitev pozdravljajo.

Da žičnata ograja na meji ni bila učinkovita, ne drži
Trditev ministrstva, da ograje ne morejo in nikoli niso mogle zaustaviti migrantov, ni resnična. Običajnih in zakonitih migrantov seveda ni bilo potrebno zaustaviti z žičnato ograjo, saj so skozi mejo lahko stopili varno, ob predložitvi identifikacijskih dokumentov. Dejstvo, da pa žičnata ograja ni preprečila vstopa v Slovenijo ilegalnim migrantom pa ne drži, saj je že nekdanji notranji minister Vinko Gorenak potrdil, da se je od postavitve ograje, število nezakonitih prehodov meje občutno zmanjšalo in vsaj močno težilo nasilnemu in nezakonitemu vstopu v našo državo.

Število nezakonitih prehodov naraslo za 167 odstotkov
Kar pa se tiče njihovega zavajanja javnosti, da so “nezakonite migracije so primerljive s predkoronskim letom 2019″, pa jo demantirajo podatki Frontexa, evropske agencije za mejno in obalno stražo, ki je zadolžena za nadzor meja evropskega schengenskega območja v sodelovanju z mejno in obalno stražo držav članic schengenskega območja. Po njihovih podatkih za Zahodni Balkan (v naši neposredni bližini)  se je iz leta 2018 v letu 2019 število migrantov z neurejenim statusom na tej poti potrojilo na 15 152, medtem, ko so aktualni podatki za obdobje od januarja do maja letos, pokazali, da je bilo na zahodnobalkanski poti 40.675 nezakonitih prehodov ali polovica vseh zabeleženih na mejah EU.

Foto: Frontex

To je skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani. Glavne narodnosti ilegalnih migrantov na tej poti so bili Sirci in Afganistanci. Večina odkritih ljudi je bila na Zahodnem Balkanu že nekaj časa, preden so želeli vstopiti v EU.

Tanja Brkić