fbpx

Kriminalisti pri Miru Petku iskali vir, ki je izdal zaupen dokument o pranju denarja – Iranca Farrokhzadeha še vedno niso zaslišali

Foto: STA

Kriminalistična policija je danes zaslišala odgovornega urednika Nove24TV Mira Petka kot osebo, ki bi lahko dala koristne informacije v primeru razkritja pranja denarja v NLB. Miro Petek je namreč v članku Razkrivamo: Velika pralnica denarja v NLB ob soglasju ali sodelovanju slovenskega političnega vrha obelodanil informacije iz zaupnega policijskega dokumenta, ki ekskluzivno razkrivajo milijardno pranje iranskega denarja v NLB, ob vednosti slovenske politike. Kriminaliste je zanimal predvsem vir, ki je Petku dal zaupen dokument.

Kot nam je po zaslišanju zaupal Petek, ki se je pogovora udeležil z odvetnikom Radovanom Cerjakom, je svoj vir zaščitil in ga ni izdal. Pri tem se mu zdi nenavadno, da policija išče informacije o “kričaču”, ki je dokument spravil do medija, namesto da bi preiskovali afero, v kateri se je oprala milijarda dolarjev iranskega denarja za potrebe financiranja mednarodnega terorizma. Po zanesljivih informacijah ključna oseba Iraj Farrokhzadeh še vedno ni bila zaslišana.

Vabilo na zaslišanje.

Pranje denarja je bil velik projekt levice za milijonske provizije
Razkrito pranje denarja v NLB je škandal mednarodnih razsežnosti, za katerega je odgovorno tudi vodstvo države v času od 2009, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor, predsednik države pa Danilo Türk in ko so nekdanji udbovci na čelu z Isajlovićem in Zemljaričem pridobili še dodaten vpliv.

Spomnimo, da je Pahorjev minister za finance Franci Križanič za svetovalca pripeljal Draga Isajlovića, nekdanjega agenta SDV, ki ga je po zgroženosti v javnosti nadomestil Tomislav Malnarič, prav tako nekdanji uslužbenec SDV, ki je bil zadolžen za t. i. črne finance. Samo za naivne je zgodba, da so najbolj odgovorni za to pralnico v NLB takratno vodstvo, to je Draško VeselinovičMatej Narat in Miran Vičič oziroma Božo Jašovič z ekipo, ki je NLB prevzel septembra 2009. Za pranje denarja so seveda vedeli in ga omogočili, dovoljenje in naročilo pa je prišlo od drugod.

Peter Truden