fbpx

Obveščevalni podatki: Kriminalne vahabitske združbe transportirajo vse več orožja iz Bosne proti zahodu!

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

V izjavi za medije, ki jo je po seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) dal predsednik mag. Branko Grims, je le-ta pojasnil, da o dogajanju v bližini slovensko-italijanske meje v Sloveniji še nihče ni poročal, sam pa je to zasledil v italijanskih medijih. “Torej, v Italiji je bil v torek zjutraj v Gorici prestrežen avto, ki je prišel iz Slovenije, vozil ga je bosanski državljan, avto pa je bil poln avtomatskega orožja, po podatkih, ki jih je potrdila slovenska policija na seji komisije, je bilo med orožjem vsaj šest avtomatskih pušk kalašnikov, vsaj dva škorpijona, se pravi avtomatsko orožje kalibra 9 mm, ostrostrelsko orožje, naboji, posebni naboji, eksplozivi in druga ubojna sredstva,” je povedal mag. Grims in dodal, da ker gre za dolgocevno in avtomatsko orožje, ki se pri običajnih kriminalnih dejanjih in obračunih med kriminalnimi združbami ne uporablja, je bilo to orožje očitno namenjeno za terorizem in teroristična dejanja.

Poslanec Branko Grims je po seji KNOVS pojasnil, da je bil bosanski državljan aretiran, orožje pa zaplenjeno. “Po podatkih italijanskih medijev je bilo orožje namenjeno ali v Španijo ali pa takoj za mejo v Italijo, v skupnosti salafistov in vahabitov, ki so prisotne na italijanski strani meje,” je povedal mag. Grims, pri čemer je dodal, da slovenski organi niso potrdili, da je bila pošiljka namenjena v Španijo, ter da so dodali, da to ostaja odprto za nadaljnjo preiskavo in da bodo KNOVS o izsledkih preiskave obvestili. “Zanesljivo je le to, da je bilo orožje namenjeno na območje zahodno od slovenske meje – do kam, ali je bila vsa pošiljka namenjena na en prostor ali več, pa je, kot rečeno, še predmet nadaljnje preiskave,” je povedal mag. Grims. Ob tem je tudi jasno dejal, da je policija opozorila, da to ni bil ne prvi primer te vrste, ki so ga prestregli na Zahodu Evrope, in tudi ne največji in niti ne edini.

Sprva so vahabitske poti ciljale Švedsko, sedaj tudi na zahod
Po besedah predsednika KNOVS do sedaj dosegljivi podatki zelo jasno kažejo, da se poleg migrantov, katerih dotok se je iz juga proti severu, preko salafističnih in vahabitskih območij v osrednji Bosni, nato preko Hrvaške v Slovenijo drastično povečal, tu dogaja čedalje več transporta vojaškega orožja z območja nekdanjih vojn. Mag. Grims je ob tem spomnil, da je pred časom že izpostavil, da kriminalne združbe orožje transportirajo na sever, na Švedsko. “Praktično vse orožje, ki se sedaj uporablja na Švedskem, je izvorno z Balkana in je šlo preko Slovenije. Samo v času po novem letu je bilo na severu Evrope 37 napadov z ročnimi bombami, veliko napadov s kratkocevnim orožjem, avtomatskim orožjem in drugim orožjem,” je dejal in dodal, da se sedaj pa razkriva tudi, da obstajajo kriminalne združbe, ki organizirano transportirajo orožje, ki je očitno namenjeno za terorizem in teroristično dejavnost, ne le proti severu, ampak še proti zahodu, in sicer po nekaterih podatkih takoj za mejo, na italijanska območja, kjer so prisotni vahabiti in salafisti, po drugih podatkih pa proti Franciji in proti Španiji, je povzel mag. Grims.

Branko Grims, predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (foto: Nova24TV)

Po oceni predsednika KNOVS bi nas moral transport orožja preko našega ozemlja, pa tudi ciljna destinacija transportiranega orožja, izjemno skrbeti. “Monfalcone, Tržič, tradicionalno slovensko ozemlje, pa tudi nekatere občine proti italijanski Gorici, ki so tradicionalno slovenske občine, so postale območje radikalnega islama, z vahabiti, salafisti. Zakaj je do tega prišlo, lahko samo ugibamo, ampak po mojem mnenju je velika verjetnost, da so tudi vsaj v Italiji delno usmerjali migrante na mejo, saj pričakujejo, da ko bodo migrante, tistih 600.000, začeli izganjati, da se bo okrepil pritisk in tiste najbolj problematične so že na tiho že prej preusmerili na mejo, da bodo pljusknili čez,” je dejal mag. Grims in dodal, da bo vse to dogajanje za Slovenijo zelo velik problem, za slovensko policijo in vojsko pa izjemen varnostni izziv.

C. Š.