Krivec poziva Möderndorferja, naj poda predlog za sum storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zoper poslanca LMŠ, Aljaža Kovačiča!

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič. (Foto: STA)

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na predsednika preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018 Janija Möderndorferja naslovil dopis, v katerem predlaga naznanitev in pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Danijel Krivec predlaga, da predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer v okviru uradne dolžnosti organom odkrivanja in pregona poda naznanitev in predlog za pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika, in sicer zoper poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča in strokovnega sodelavca poslanske skupine LMŠ Klemna Gliho ter ostale neznane osebe.

Vodja poslank in poslancev SDS v dopisu izpostavlja, da so mediji poročali o tem, da naj bi podpredsednik preiskovalne komisije in poslanec LMŠ Aljaž Kovačič ter strokovni sodelavec poslanske skupine LMŠ Klemen Gliha v varnostnem območju Državnega zbora dne 31. januarja 2020 in 3. februarja 2020 pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, ki je bila pridobljena v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti. Krivec ob tem dodaja, da so mediji (POP TV, Kanal A, Planet TV, Siol.net, 24ur.com, …) v tem tednu poročali o “domnevno spornem financiranju stranke SDS z Madžarske” in pri tem objavljali podatke o denarju in transakcijah, ki jih na legalen način vsekakor ne bi mogli pridobiti. V NKBM d.d. so namreč zavrnili zahtevo medijev za vpogled v bančne transakcije. Glede na objave podatkov v medijih pa po naši oceni ni mogoč drugačen zaključek kot ta, da so podatki, ki so označeni s stopnjo tajnosti, v medije bili posredovani preko predstavnikov LMŠ.

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Tajnih podatkov ne bi smeli uporabiti v svojo korist in jih posredovati tretjim osebam
Krivec v dopisu poudarja, da če se osebe v okviru opravljanja svoje funkcije seznanijo z varovanimi oziroma tajnimi podatki, le-teh ne smejo uporabljati v svojo korist oziroma jih komercialno izkoriščati ali jih posredovati tretjim osebam. Osebe, ki se s tajnimi podatki seznanijo, morajo z njimi ravnati v skladu s predpisi, ki te podatke varujejo. Dokumentacijo, ki vsebuje varovane podatke, morajo osebe pregledovati v varnostnem območju Državnega zbora in jih obenem varovati v skladu s predpisi o njihovem varovanju. Tudi strokovni sodelavci, ki so imenovani v preiskovalno komisijo, so zavezani k varovanju tajnosti podatkov, kot je to sicer določeno za zaposlene v Državnem zboru in poslance Državnega zbora.

Vodja poslank in poslancev Danijel Krivec glede na vse navedeno predlaga, da predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer v okviru uradne dolžnosti organom odkrivanja in pregona poda naznanitev in predlog za pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika, in sicer zoper člana in podpredsednika preiskovalne komisije Aljaža Kovačiča in strokovnega sodelavca poslanske skupine LMŠ Klemna Gliho ter ostale neznane osebe.

Krivec je sicer v povezavi z dopisom, ki ga je naslovil na predsednika preiskovalne komisije Möderndorferja, predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu predlagal tudi sklic seje Kolegija predsednika državnega zbora, kjer bi spregovorili o omenjenih ravnanjih predstavnikov LMŠ.

Cel dopis si lahko preberete spodaj.

Lana Božič

 • Andrej

  Moderni ima druge težave. Ko Cerar ne bo več minister ampak poslanec Moderni ne bo več poslanec ampak gre na zavod za zaposlovanje kot nezaposljiv. Saj je bil tudi v parlamentu nezaposljiv, a je vlekel odlično plačo. To je pa tudi vse, kar Moderni zna.

  • zaslosds

   Če daš to mudadorferju preizkovat je enako kot,da daš kuro lisici pazit.

  • tomven

   Pri takem pomanjkanju strežnic bolničarjev in negovalcev bo pa ja kje sprejet… čeprav je že skoraj pred penzijo, ker je začel delati pri 15 tih..

  • tomven

   Pri takem pomanjkanju strežnic bolničarjev in negovalcev bo pa ja kje sprejet… čeprav je že skoraj pred penzijo, ker je začel delati pri 15 tih..

 • KAPIBARA

  Modernidorfer, ni sposoben niti tega, da bi čisto kahlo okrog prenašal..

 • xtc

  Definitivno je levakom popolnoma spulilo,prenašanje poslovnih skrivnosti podjetja in poslovanja s kom in kaj v javnost,so precej hudo kaznivo dejanje.Sploh ,ker gre za gradivo Davčna tajnost,ki je namenjena samo ,dostopu ljudem z pooblastili in Fursu.
  Tokrat so se v Šiptar Partiji hudo zaheblali v svoji neomajni želji po oblasti.

 • bubamara

  Krivec lahko sam poda predlog za sum kaznivega dejanja. Ni potrebno čakat nikogar.

 • Ivan Ivanovič

  Spet hlapčevsko obnašanje. A Krivec sam ni sposoben podati ovadbe na tožilstvo? Kdor izve za kaznivo dejanje, ga je dolžan prijaviti.