Krivic pozval ustavno sodišče in Pahorja k predlogu za kazenski pregon Mahniča. Mahnič: “Ko mačku stopiš na rep, zacvili!

Matevž Krivic (Foto: STA)

Ostareli pravnik Matevž Krivic je po odzivu poslanca Žana Mahniča na odločitev ustavnega sodišča, s katero so državnemu zboru preprečili zaslišanje tožilcev, zoper slednjega zahteval kazenski pregon, zaradi razžalitve. Mahnič je v svojem zapisu na Facebooku dodatno podkrepil svoje trditve o mafiji, med drugim je izpostavil številne nepravilnosti v pravosodju in kriminal, ki se odkriva v okviru preiskovalnih komisij, ki jim predsedujeta Anže Logar in Jelka Godec. Pričakovano so se nad Mahniča Socialni demokrati spravili z vsemi topovi, med drugim tudi z njihovim portalom Večer, ga pa je podprl poslanski kolega Dejan Kaloh, ki je bil sam priča mafijskemu zastraševanju. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so sporočili, da se morajo politiki disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo lahko nekdo razume kot žaljivo, nestrpno in sovražno, po drugi strani pa je predsednik izpostavil, da so kritične ocene delovanja vseh institucij, vključno z institucijami pravne države, legitimne in tudi koristne.

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je ostro odzval na zapis poslanca Slovenske demokratske stranke Žana Mahniča ob odločbi ustavnega sodišča o zadržanju preiskovalnih dejanj državnega zbora zoper tožilce v zadevi Kangler. Ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja ob zapisu o mafiji, ki ščiti mafijo, poziva k vložitvi predloga za pregon Mahniča zaradi razžalitve.

Zaradi ustavnega sodišča preiskovalna komisija DZ ne bo mogla zaslišati tožilcev
Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je ustavno sodišče v sredo sporočilo, da je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, če se nanaša na državne tožilce. Tako preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler v sredo ni mogla izvesti pogovora z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo in tožilcem Nikom Pušnikom.

Matevž Krivic je med drugim dober prijatelj nedemokratičnega Ljuba Bavcona, ustanovnega člana Kučanovega Foruma 21. (Foto: STA)

Mahnič: “Ko mačku stopiš na rep, zacvili!”
Mahnič se je v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook odzval ostro in uvodoma zapisal, da ko mačku stopiš na rep, ta zacvili, ter nadaljeval: “Včeraj so ustavni sodniki čez noč odločili, da se tožilcev, ki so sicer izvršna in ne sodna veja oblasti, v državnem zboru ne sme preiskovati. Isti dan, ko bi morali pričati pred preiskovalno komisijo. Da so jih zaščitili pred odgovornostjo. Nek bivši ustavni sodnik se sedaj razburja, ker sem v odzivu rekel, da je mafija zaščitila mafijo.”

Mahnič je v svojem zapisu izpostavil tudi nekaj ključnih točk, s katerimi je dodatno podkrepil svoje trditve:
– da državi vlada mafija, ki jo pravosodje ščiti, meni krepka večina Slovencev
– zaupanje v pravosodje je na pičlih približno 20 %
– ko gre za navadne državljane, ti na sodiščih čakajo leta in leta na pravico, če jo sploh dosežejo
– ko sodniki sodijo sodnikom in tožilcem (tako kot včeraj), to naredijo čez noč in jih zaščitijo
– banksterji, ki so pokradli milijarde iz bank, se mirno sprehajajo, ker jih pravosodje ščiti
– tisti, ki so z medicinsko opremo kradli denar iz zdravstvene blagajne, da vsi čakamo v čakalnih vrstah vsako leto dlje, uživajo na svojih jahtah
– sodniki in tožilci lahko delajo, kar želijo, pa za nič ne odgovarjajo
– nedolžne zapirajo, lopove oproščajo
– preiskovalni komisiji Anžeta Logarja in Jelke Godec sta prišli do konkretnih ugotovitev o kriminalu. Kaj so naredili tožilci in sodniki? NIČ!
– itd. itd. itd.

“Zdaj pa mi povejte, kako bi vi poimenovali to tvorbo? Ali ni to mafijsko početje? Ampak ja, pri nas v imenu politične korektnosti tega ne smeš povedat na glas. Če pa poveš, se prvorazredni in posvečeni takoj zganejo in udarijo nazaj. Tako kot to počne mafija,” je zapisal in dodal, da je na zlorabe v pravosodju treba opozarjati in stvari poimenovati takšne, kot so, predvsem pa je temu enkrat že treba narediti konec!

SD se je z vsemi topovi spravil nad Mahniča, da živimo v mafijski državi, pa je izpostavil tudi poslanec Kaloh
Mahnič se je na dogajanje odzval tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer je med drugim opozoril, da je Krivic zagovornik izplačila na desetine milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za t. i. izbrisane.

Prav tako je na Twitterju zapisal, da se ne spomni, da bi uradno glasilo sodnika Janeza Žirovnika in tožilca Škete tako ažurno objavljalo mnenja Krivica, ko je nastopal proti absurdnim sodbam v aferi Patria: “Ko nekaj poimenuješ tako, kot #drugorazredni državljani dojemajo in poimenujejo, je pri #prvorazrednih vedno vik in krik.” Takšno delovanje Večera seveda ni presenečenje, saj je ta v lasti tajkuna Uroša Hakla, ki je znan po svojih povezavah s stranko Socialni demokrati Dejana Židana, pravno naslednico Zveze komunistov Slovenije.

Ni presenetljivo, da se je nad Mahniča spravila tudi socialistična državna sekretarka z ministrstva za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki prav tako pripada SD: “Ne le politični, tudi državljanski alarmi bi morali zvoniti ob vseh sistematičnih spodkopavanjih načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti, temeljev našega ustavnega reda.”

Je pa Mahniča odločno podprl poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je bil tudi sam priča mafijskemu zastraševanju: “Doživel nezakonito hišno preiskavo kot krivično sodbo na 1. st. Na koncu vse skupaj padlo. Niso vsi kriminalisti, tožilci in sodniki pokvarjeni, a eni so zagotovo zastavonoše #MafijskaParadržava.”

Predsednik Pahor meni, da so kritične ocene delovanja institucij legitimne in koristne
V uradu predsednika republike so na poizvedovanje STA, ali bodo sledili Krivičevemu odzivu, spomnili na pretekle izjave predsednika republike v zvezi v strpnostjo v javnem dialogu. Kot so navedli, Pahor “vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno”. To je po oceni predsednika njihova najbolj elementarna dolžnost v skrbi za prepotrebno ozračje tolerance, svobode in spoštovanja drug drugega. Kot so dodali v Pahorjevem uradu, se je predsednik v svojem mandatu večkrat srečal s predstavniki ustavnega sodišča. Na prvi delovni pogovor jih je sprejel že takoj po prevzemu dolžnosti predsednika republike. Takrat so sogovorniki “izrazili skupno prepričanje, da je dosledno spoštovanje vseh institucij pravne države in krepitev zaupanja vanje v teh razmerah še posebej pomembno in potrebno”.

Predsednik RS Borut Pahor (Foto: STA)

Kritične ocene delovanja vseh institucij so legitimne in koristne
“Kritične ocene delovanja vseh institucij, vključno z institucijami pravne države, so legitimne in tudi koristne. Za demokratično družbo pa postanejo nedopustne, ko in če prerastejo v grožnje in pritiske,” so še navedli pri Pahorju. To stališče predsednik Pahor vselej poudari, ko naslovi vprašanje spoštovanja vseh institucij pravne države in nujnost vzdržanosti od slehernega ravnanja, ki bi bilo do njih nespoštljivo ali nestrpno, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Rok Krajnc