Kronski dokaz, da je NSi vladna stranka: vladi po novem celo nastavljajo kadre

Poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič (Foto: STA)

Zdi se da je Nova Slovenija stranka s shizofreno identiteto. Na eni strani Ljudmila Novak in Janez Pogorevec, katerih osrednje politično sporočilo je antijanšizem, po drugi strani je v stranki nekaj tehnokratov, ki trdijo, da si želijo le zdravo desno-sredino. Kakor koli, nekaj dejstev je jasnih: v tem mandatu je NSi že večkrat šla vladi na roko. Prav tako je dejstvo, da vlada, ki ruši vse, kar le diši po desni politiki, vseeno ni odstavila NSi-jevega direktorja Darsa, čeprav je imela za to vse možnosti.

Včasih je pač treba dati skupaj dva plus dva. Zdaj smo dobili še en prepričljiv dokaz, da NSi plodno sodeluje s trenutno vlado. Ne le tako na skrivaj prek subverzivnih potez v parlamentu, zaradi katerih morda nikoli ne bomo izvedeli, če so bili posli predsednika vlade na Balkanu resnično nezakoniti.

Tokrat so šli celo tako daleč, da so predlagali kadre sami vladi. Včeraj je namreč v. d. direktorja urada za narodne skupnosti Janez Doltar na seji odbora za notranje zadeve rekel, da je na to mesto prišel iz penzije, ker ga je klical Golob, predlagala pa ga je Vida Čadonič Špelič – spomnimo, gre za podpredsednico NSi.

S tem se je NSi “outirala” kot tiha stranka koalicije, kot je bila v Šarčevi vladi Levica. S tem, da je prominentnost NSi v tej vladi še večja, kot jo je imela Levica od leta 2018 do 2020, saj jim je očitno dovoljeno na tiho kadrovati – vsaj pri manj pomembnih kadrih, kar po eni strani pomeni, da so se zadovoljili z drobtinicami. Nekateri politični analitiki so jih zato že začeli klicati “vinjetarji”.

Kaj se dogaja z NSi?

Nekdaj ugledno stranko NSi vse bolj navdaja odpadniški duh evroposlanke Ljudmile Novak. Slednja se v “pomladne” vrste prišteva le še deklarativno, njeno ravnanje pa prej spominja na ravnanje kakšne poslanke iz vladnih vrst. Nova Slovenija se je očitno odločila, da bo šla po udobnejši poti. Laskanje vladi Roberta Goloba kajpak omogoča ohranjanje določenih pozicij v državnih podjetjih, denimo predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka.

NSi pa se je s tem izkazala kot nenačelna. Izneverila se je volivcem, ki pričakujejo kritično držo do protidržavnih in protinarodnih potez vladajoče koalicije. Ob več priložnostih ni glasovala, kot bi volivci od nje po vsej verjetnosti pričakovali. In zdi se, da je s tem izneverila tudi krščanskim vrednotam, saj je očitno dala prednost pozicijam in zaslužku posameznikov pred tem, kar je prav.

Zdaj so šli še dlje – postali so vladini drugorazredni kadrovniki.

I. K .