fbpx

Krščanski forum SDS: Protestno zborovanje zveze borcev v Kopru je sovražno dejanje, kakršnih se je posluževal Milošević

Foto: STA

“V Krščanskem forumu SDS sicer spoštujemo različnost mnenj in tudi pravico do protestnega zborovanja, če je res potrebno. A v tem primeru gre predvsem za sovražno dejanje, ki ni usmerjeno le proti nacionalni televiziji, zgodovinarju dr. Dežmanu ter novinarju TVS dr. Jožetu Možini, pač pa gre tudi za neposredno grožnjo demokratičnemu izražanju mnenj ter nasploh ustavnim temeljem slovenske državnosti. Gre za podoben princip, kot ga je skupaj s svojo tovarišijo uporabil že Slobodan Milošević,” so zapisali v Krščanskem forumu SDS glede napovedanega protesta Zveze združenj borcev za vrednote NOB v Kopru. 

Izjave predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška oziroma njegovo pošiljanje pisem vodstvu RTV Slovenija zaradi nedavno objavljenega intervjuja z dr. Jožetom Dežmanom je po mnenju Krščanskega foruma SDS preseglo vsako mejo dobrega okusa. Enako po njihovem velja tudi za napoved protestnega zborovanja.

Gre za akt sovraštva proti resnici
Kot so zapisali v javni izjavi, v Krščanskem forumu SDS sicer spoštujejo različnost mnenj in tudi pravico do protestnega zborovanja, če je res potrebno. “A v tem primeru gre predvsem za sovražno dejanje, ki ni usmerjeno le proti nacionalni televiziji, zgodovinarju dr. Dežmanu ter novinarju TVS dr. Jožetu Možini, pač pa gre tudi za neposredno grožnjo demokratičnemu izražanju mnenj ter nasploh ustavnim temeljem slovenske državnosti. Gre za podoben princip, kot ga je skupaj s svojo tovarišijo uporabil že Slobodan Milošević, ko je konec osemdesetih let z organiziranimi shodi rušil neposlušna vodstva republik in pokrajin. Podoben – in hkrati nespodoben napad si je Turnšek privoščil že v zvezi z družino Hudnik, torej eno od številnih družin, ki so okusile grozoto revolucionarnega nasilja, saj je omenjeno družino pred javnostjo grdo klevetal.”

V krščanskem forumu še izpostavljajo, da glede na to, da se tako rekoč v istem času pojavljajo tudi mnenja vidnih članov (in celo poslancev) Levice, ki zagovarjajo povojne poboje, “se lahko vprašamo, v kakšni državi v resnici živimo, če se dejanja genocida v javnosti prikazuje kot herojska? Ali ni to uvod v podobna grozodejstva, kot so se leta 1994 zgodila v Ruandi? Zato pozivamo tako organe pregona kot tudi civilno družbo, da preprečijo takšne pojave sovražnega govora ter poskuse represije, usmerjene proti vsem tistim, ki ne podpiramo komunistične različice razlage polpretekle zgodovine”.

C. Š.