fbpx

Kršitelj ustavnih pravic Pikalo: Odpravo neustavnega stanja glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah napovedal s figo v žepu, zaradi česar bodo učenci zasebnih osnovnih šol in njihovi starši tudi v novem šolskem letu diskriminirani!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

V ponedeljek se začne novo šolsko leto, v katerem pa bodo številnim učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice. Vse to po zaslugi ministra za izobraževanje iz vrst SD Jerneja Pikala, ki je popolnoma pozabil na svojo največjo obljubo, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah. 

V ponedeljek, 2. septembra 2019, se začenja novo šolsko leto, v katerem bodo učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice. In to kljub temu, da je v Sloveniji trenutno le 6 zasebnih osnovnih šol, v katerih se šola 1.504 učencev, kar predstavlja zgolj 0,84 odstotka vseh, ki obiskujejo skupno 451 slovenskih osnovnih šol.

Učenci na vseh slovenskih osnovnih šolah, tako javnih kot zasebnih, se šolajo po istem, javno veljavnem programu, sestavljenem iz obveznega in razširjenega dela. Glede slednjega je ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da mora biti s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno, kar pa se v praksi ne izvaja, saj otroci v zasebnih šolah še naprej ostajajo diskriminirani. Vse to predvsem po zaslugi zdajšnje leve vlade premierja Marjana Šarca, ki teži k temu, da bi kar najbolj zatrla zasebne pobude v šolstvu, saj se boji katoliškega izobraženstva.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Neustavnega stanja ni odpravil niti pravnik Cerar
Ker podobno kot prejšnja leva vlada Mira Cerarja ni odpravil neustavnega stanja, so zoper Šarca poslanci SDS in SNS že decembra lani spisali predlog ustavne obtožbe. Nanj je Šarec odgovoril: “Moje stališče je vedno bilo, da je treba sodbe spoštovati. Tako zagotavljam pri odnosih s Hrvaško in tako zagotavljam tudi pri sodbah ustavnega sodišča.” V nadaljevanju se je izkazalo, da poslanci NSi niso prispevali podpisov pod predlog ustavne obtožbe z obrazložitvijo, da jim obljuba ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, da bo neustavno stanje odpravil do 1. septembra letos, zadostuje in da mu verjamejo. Kot kaže, pa so se pri tem še kako ušteli, saj Pikalo obljube ni držal, zaradi česar bodo učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem z ustavo zagotovljene pravice kršene tudi v novem šolskem letu. Decembrske Šarčeve izjave, da je potrebno odločbe ustavnega sodišča spoštovati, so se tako izkazale kot navadno zavajanje javnosti.

Miro Cerar (Foto: STA)

Kršitelj ustavnih pravic Pikalo glavni krivec za nastalo situacijo
Jasno torej je, da je največja krivda za nastalo situacijo na pristojnem ministru Pikalu, ki s svojim delovanjem nedvoumno potrjuje, da je kronični kršitelj ustavnih pravic. S tem, ko je popolnoma pozabil na svojo največjo obljubo, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah, je namreč dokazal, da mu je ideološki obračun s katoliškimi in drugimi zasebnimi šolami pomembnejši celo od spoštovanja ustave. Pri tem si je privoščil celo to, da je parlamentu predlagal v potrditev zakon o financiranju zasebnega osnovnega šolstva, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le še povečeval segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov. Ta zakon je bil po vetu državnega sveta v državnem zboru zavrnjen julija letos, odločba ustavnega sodišča iz leta 2014 pa tako še naprej ostaja neizpolnjena.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek vložila novelo zakona, ki spoštuje ustavno odločbo iz leta 2014
Na nesprejemljivo dejstvo, da Šarčeva vlada, podobno kot Cerarjeva, nikakor ni sposobna odpraviti neustavnega stanja pri financiranju osnovnih šol, so se že odzvali tudi v največji opozicijski stranki SDS. Njena poslanska skupina je namreč na čelu s prvopodpisanim Danijelom Krivcem v parlamentarni postopek sredi avgusta vložila svojo novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanju, ki udejanja odločbo ustavnega sodišča iz decembra 2014 in omogoča nediskriminatorno financiranje zasebnih šol. O tem, kakšen bo odziv aktualne vlade na omenjeni predlog, pa bo več jasnega jeseni.

Danijel Krivec (Foto: SDS)

Rajko Golob