Kršitelj ustavnih pravic Pikalo: Odpravo neustavnega stanja glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah napovedal s figo v žepu, zaradi česar bodo učenci zasebnih osnovnih šol in njihovi starši tudi v novem šolskem letu diskriminirani!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

V ponedeljek se začne novo šolsko leto, v katerem pa bodo številnim učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice. Vse to po zaslugi ministra za izobraževanje iz vrst SD Jerneja Pikala, ki je popolnoma pozabil na svojo največjo obljubo, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah. 

V ponedeljek, 2. septembra 2019, se začenja novo šolsko leto, v katerem bodo učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice. In to kljub temu, da je v Sloveniji trenutno le 6 zasebnih osnovnih šol, v katerih se šola 1.504 učencev, kar predstavlja zgolj 0,84 odstotka vseh, ki obiskujejo skupno 451 slovenskih osnovnih šol.

Učenci na vseh slovenskih osnovnih šolah, tako javnih kot zasebnih, se šolajo po istem, javno veljavnem programu, sestavljenem iz obveznega in razširjenega dela. Glede slednjega je ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da mora biti s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno, kar pa se v praksi ne izvaja, saj otroci v zasebnih šolah še naprej ostajajo diskriminirani. Vse to predvsem po zaslugi zdajšnje leve vlade premierja Marjana Šarca, ki teži k temu, da bi kar najbolj zatrla zasebne pobude v šolstvu, saj se boji katoliškega izobraženstva.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Neustavnega stanja ni odpravil niti pravnik Cerar
Ker podobno kot prejšnja leva vlada Mira Cerarja ni odpravil neustavnega stanja, so zoper Šarca poslanci SDS in SNS že decembra lani spisali predlog ustavne obtožbe. Nanj je Šarec odgovoril: “Moje stališče je vedno bilo, da je treba sodbe spoštovati. Tako zagotavljam pri odnosih s Hrvaško in tako zagotavljam tudi pri sodbah ustavnega sodišča.” V nadaljevanju se je izkazalo, da poslanci NSi niso prispevali podpisov pod predlog ustavne obtožbe z obrazložitvijo, da jim obljuba ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, da bo neustavno stanje odpravil do 1. septembra letos, zadostuje in da mu verjamejo. Kot kaže, pa so se pri tem še kako ušteli, saj Pikalo obljube ni držal, zaradi česar bodo učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem z ustavo zagotovljene pravice kršene tudi v novem šolskem letu. Decembrske Šarčeve izjave, da je potrebno odločbe ustavnega sodišča spoštovati, so se tako izkazale kot navadno zavajanje javnosti.

Miro Cerar (Foto: STA)

Kršitelj ustavnih pravic Pikalo glavni krivec za nastalo situacijo
Jasno torej je, da je največja krivda za nastalo situacijo na pristojnem ministru Pikalu, ki s svojim delovanjem nedvoumno potrjuje, da je kronični kršitelj ustavnih pravic. S tem, ko je popolnoma pozabil na svojo največjo obljubo, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah, je namreč dokazal, da mu je ideološki obračun s katoliškimi in drugimi zasebnimi šolami pomembnejši celo od spoštovanja ustave. Pri tem si je privoščil celo to, da je parlamentu predlagal v potrditev zakon o financiranju zasebnega osnovnega šolstva, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le še povečeval segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov. Ta zakon je bil po vetu državnega sveta v državnem zboru zavrnjen julija letos, odločba ustavnega sodišča iz leta 2014 pa tako še naprej ostaja neizpolnjena.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek vložila novelo zakona, ki spoštuje ustavno odločbo iz leta 2014
Na nesprejemljivo dejstvo, da Šarčeva vlada, podobno kot Cerarjeva, nikakor ni sposobna odpraviti neustavnega stanja pri financiranju osnovnih šol, so se že odzvali tudi v največji opozicijski stranki SDS. Njena poslanska skupina je namreč na čelu s prvopodpisanim Danijelom Krivcem v parlamentarni postopek sredi avgusta vložila svojo novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanju, ki udejanja odločbo ustavnega sodišča iz decembra 2014 in omogoča nediskriminatorno financiranje zasebnih šol. O tem, kakšen bo odziv aktualne vlade na omenjeni predlog, pa bo več jasnega jeseni.

Danijel Krivec (Foto: SDS)

Rajko Golob

 • sodnikisozločinci

  Četrta slika, dve psihopaski faci, za posrat se.

  • Jan Kovalski

   Ne samo četrta, tudi prejšnje tri!

   • pajot

    Krivčeva slika pa pravzaprav sploh ne paše k tem razbojnikom.

 • sodnikisozločinci

  Grčiji so dali 300 milijonov evrov za reševanje nemških in francoskih bank, ki jih nikoli ne bomo dobili nazaj, slovenskim otrokom pa nočejo dati 300000 evrov na leto. Komunajzarski gnoj od lesarskega tehnika Marjana Šarca.

  • Andrej

   Financiranje zasebnih osnovnih šol, ki imajo veljavno koncesijo, nima nobene zveze z denarjem. To je izključno komunističen problem.

 • Beli Sneg

  Koliko torej velja beseda Serpentinška? Ni vredna počenega groša. In on naj bi udaril po mizi? Naivni slovenski volilci. Do kdaj vas bo Murgeljparkelj na suho nateg….

 • VERZIFIKATOR

  Pika L. Jernejec

  MINISTER PISALO

  Slonistan dežela razsvetljena
  je kot Liliput, a v drugem času,
  majhna je in še na slabem glasu,
  da je tavajoča, izgubljena.

  Šole Slonistanu so potrebne,
  šole, že stoletja se ponavlja,
  šolstvo se z reformami popravlja,
  zdaj na piki šole so zasebne.

  Šolo pikalo se je nenehno
  že od nekdaj, češ da ni uspešna,
  če zasebna je, je tudi grešna,
  zbadali so vselej jo pritlehno.

  Tej ni mesta v našem Slonistanu,
  se oglasil znova je minister,
  Slonistanec vsak naj bo filister,
  javno šolstvo vedno v prvem planu.

  Piše ta minister se Pisalo,
  že ime po svoje je povedno,
  pravzaprav za šolnika prav zgledno,
  pravi se priimek mu je dalo.

  Se Pisalo trudi na vse kriplje
  vse zasebno iz dežele vreči,
  pa jih nekaj nasprotuje k sreči,
  da ne pika se samo in ščiplje.

  Se Pisalo z izračuni trudi,
  šestdeset da več kot sto je, pravi,
  nasprotuje pameti s tem zdravi,
  pamet na Pisala se razhudi.

  S krogom se Pisalo zdaj obdaja,
  ki naj izračun bi raztolmačil,
  šestdeset da v sto bi predrugačil,
  pa ne gre, saj minus mu ostaja.

  Skliče pravoverne strokovnjake,
  a Pisalu prav nič ne pomaga,
  zdrav razum ga vsakokrat premaga,
  matematika ni za bedake.

  Dopovedati Pisalu ni mogoče,
  pamet z njim ne bo se več trudila,
  zdavnaj je Pisala zapustila,
  pomagati tej nesreči noče.

  Za Pisala je rešitev ena,
  ta, da vpiše v šolo se posebno,
  možnost daje šolanje zasebno,
  ni priložnost čisto izgubljena.

  Kaj iz tega končno bo nastalo,
  če tako se bo naprej še smešil?
  Nič, le v Slonistanu bo pospešil,
  da prej več bo pameti pognalo.

 • SIMON ROZIC

  Ubogi po duhu ! Normalen človek se mora obrniti stran od osebkov, sicer
  jim mora pljuniti naravnost v obraz!

  • antimur

   Po teh kučanističnih zvereh bo letelo še kaj drugega, kot zgolj pljunek.

 • Andrej

  Kot je rekel Gregor Golubič pred časom na TV: to se ne bo nikoli zgodilo, ker bi izpustili duha iz steklenice. Nikoli več ga ne bi spravili nazaj.

 • Hugo

  V Mostaru pasje vroče. Berem forum Nova. Dolgočasno. Nič ne dogaja??

 • mginko

  Komunistična golazen.

 • Lisjak

  Kako,da ne skrbijo za “naše” otroke?

  VSI SMO LJUDJE
  Migrantski spust po Kolpi, 1. september 2019. Tako so organizatorji poimenovali današnji spust s čolni po reki Kolpi od Dola do Radencev. Udeležili so se ga migranti, ki imajo v Sloveniji urejene dokumente, organizatorji
  Video film z izjavami udeležencev današnjega čolnarjenja si boste lahko v kratkem tudi ogledali.

 • RATATA

  O tem, da je potrebno šolski sistem (javni / državni) popravit in spremenit pa nihče nič… hujskaštvo se ni še nikdar dobro obneslo.

 • Ryuk

  Danes, na prvi šolski dan, se bodo v soju žarometov sončili sami kršitelji ustave, ki še niso uredili financiranja zasebnih šol.

 • Nata

  Ja, na mladih svet stoji. . . oz., naj bi stal. Sramota , da se tole vleče že toliko let.
  Vendar gredo zadeve v svetu naprej in bodo še kako povezane z našimi otroki, ki gredo danes prvič v šolo. Kaj res prav nič na njih ne mislimo ??
  https://www.portalplus.si/3392/eu-v-novih-geopoliticnih-turbolencah/

 • hermannn

  Samo pogledaš jih, tele face, pa te takoj nekam nažene. Gnus od gnusa!