[Video] Kučan bi razoroževal Ukrajince, enako kot je pred osamosvojitvijo in napadom JLA razorožil Teritorialno obrambo

Milan Kučan

Milan Kučan razmišlja tako kot Putin. Krivdo za vojno bi razdelil med Rusijo in Ukrajino. Tudi samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova intimna opcija,” se glasi komentar Darinke Vrabič na Kučanovo izjavo, Janez Janša pa je dodal, da “slovenska javnost končno razume, zakaj je ta človek kot PPRS maja 1990 pomagal razorožiti TORS in februarja 1991 podpisal deklaracijo proti Slovenski vojski.

Sobotna oddaja Utrip je postregla z izjavo Milana Kučana na torkovem “shodu za mir”, ki se je izkazal za protivladni protest. Ta se je shoda udeležil, ker je po njegovem potrebno pokazati protest proti temu, kar se dogaja. Do tukaj vse prav, nato pa je izjavil, da do vojne ne bi se smelo priti, prav tako se ne bi smelo zgoditi tisto, kar je pripeljalo do nje in kar je “Putinu dalo razlog, da je to počel.” Kučan torej opravičuje nasilje in krivdo za napad pripisuje Ukrajini, EU in Natu, ZDA in ostalim.

S tem razmišljanjem zagotovo ni naredil usluge Ukrajincem, ki so si sami izbrali pot na zahod in v EU – na pot v boljše življenje. Kučana je prav tako zaskrbelo, da se je vsa mednarodna skupnost skoncentrirala na orožju – “na čim več orožja, namesto da bi zahtevali premirje za normalna pogajanja.” Pri tem je izpostavil slovenske izkušnje iz osamosvojitvene vojne, ko so premierju sledila mirovna pogajanja na Brionih. Nabava orožja po njegovem ne bo povzročila nič drugega kot čedalje več mrtvih, ranjenih in čedalje večje opustošenje.

Z razoroževanjem ima izkušnje
Kučan bo že vedel iz osamosvojitvene vojne, ko je pomagal pri razoroževanju Teritorialne obrambe RS in leta 1991 podpisal deklaracijo za mir, da je potrebno narod najprej razorožiti, da se ni sposoben braniti. Gre torej način, kako pomagati sovražniku. Šele tako ga lahko pokoriš, kot je pričakoval Putin, da bo storil z Ukrajino in jo z “blitzkriegom” ter ustrahovanjem zasedel v nekaj dneh. Tukaj je treba poudariti, da je ravno oborožen odpor ključen, da Putinu ni uspelo, očitno pa si Kučan želi, da bi mu. Kot je znano, so leve vlade zunanjo politiko obrnile proti Moskvi in stran od zahoda ravno zaradi Kučana, danes pa je znova dokazal, da je na strani tirana. Da je putinist, shod pa še eno protivladno zasedanje korita lačnih posameznikov.

Sara Kovač