fbpx

Kučan se zopet vtika v parlamentarne volitve, skrbi ga, da se njegovi podtaknjeni novi obrazi ne obnesejo

Milan Kučan na petkovem koncertu Svetlane Makarovič "Nosil bom rdečo zvezdo" (vir: twitter)

Nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan slab teden pred volitvami volivcem svetuje, naj se ne ozirajo na predvolilne programe strank. Kaže, da nekdanjega šefa komunističnega partije skrbi vodstvo največje konservativne stranke SDS v anketah.

Strah hodi med slovenskimi levičarji – strah pred desnico, bi lahko parafrazirali Karla Marxa. Izgleda, da je vodstvo največje opozicijske stranke v nedavnih anketah prišlo do živega tudi Kučanu, ki se je preko Dnevnikovega Objektiva odločil mobilizirati leve volivce.

V pogovoru za Dnevnik je tako po poročanju STA  dejal, da “volivci ne smejo nasesti predvolilnim programom”, temveč se morajo spomniti, kako verodostojne so bile stranke v preteklih odločitvah. Priznal je, da mu je najbližje Levica, a ni želel povedati, če bo zanjo tudi glasoval.

Nezadovoljen nad svojimi vladami
Kučan je raje namigoval o “antijanševskih refleksih”, kjer je izpostavil, da so “alternative precej jasne.” Nekdanji predsednik pozablja, da je potrebna neka alternativa zadnjima dvema vladama, saj če je edini razlog za glasovanje proti opoziciji sam obstoj opozicije, to veliko več pove o stanju koalicijskih levih strank, ko pa o slovenski desnici.

To je seveda skušal zanemariti in je poudaril, kako je odnos javnosti do Mira Cerarja in njegove padle vlade “preveč kritičen in ni povsem objektiven”. O Marjanu Šarcu se Kučan ni želel izjasniti, a je povedal, da sta se na lanskoletni tradicionalni proslavi na Menini planini zgolj “pozdravila in si segla v roko”.

Glede samega stanja slovenske levice in desnice je Kučan izpostavil problem razdrobljenosti slovenske levice, glavni razlog pa naj bi bili veliki egi voditeljev. NSi po drugi strani vidi kot “žlahtno konservativno stranko”.

F. N.