fbpx

Kučanov obisk pri Židanu dal rezultat: v stranki SD podprli parafirani sporazum koalicije z nadkoalicijsko Levico

Foto: STA

Konferenca SD je na dopisni seji, ki je potekala od petka do danes, podprla parafirani sporazum koalicije o sodelovanju z Levico ter tudi dopolnitve, ki jih je stranka vložila k sporazumu, so pojasnili. Kar zadeva SD, so vrata za podpis sporazuma odprta, saj v stranki slednjega ne pogojujejo z vključitvijo svojih dopolnil. Spomnimo, da je predsednika državnega zbora in stranke SD Dejana Židana obiskal sam Milan Kučan. Vodji globoke države je v interesu, da Šarčeva vlada ostane na oblasti za vsako ceno.

Konferenca SD je izglasovala sklep, da SD soglaša z dogovorom med strankami koalicije in stranko Levica ter pooblašča predsednika stranke SD Dejana Židana za vse nadaljnje postopke in odločitve v zvezi s sporazumom in predlaganimi dopolnili SD, so za STA sporočili iz SD.

Vladni partnerji sicer hitijo z odločanjem glede sporazuma o sodelovanju z Levico, saj bo DZ na sredini izredni seji na zahtevo državnega sveta ponovno odločal o noveli zakona o izvrševanju državnega proračuna. Za ponovno potrditev zakona je potrebnih najmanj 46 glasov, medtem ko jih ima koalicija samo 43.

Glasove zagotovila tudi Jelinčičeva SNS
SNS je štiri glasove že obljubila, Levica pa še ne, saj po neuradnih informacijah pričakujejo, da bodo še pred glasovanjem o noveli podpisali sporazum o sodelovanju z vlado. Svoje ravnanje so sicer v Levici nakazali že v petek na odboru DZ za finance, ko so podprli predlog, da je novela zakona o izvrševanju državnega proračuna ustrezna. Kdaj bo dejansko prišlo do podpisa sporazuma koalicijskih partnerjev z Levico, še ni znano. Predvidoma v torek bo sicer o sporazumu razpravljala tudi SMC.

C. Š.