fbpx

Kučanov nekdanji zet in sindikalist Štrukelj ponovno povzroča zdrahe

Privilegirani vodja sindikata SVIZ Branimir Štrukelj se je podal v boj proti vladi. (Foto: STA)

Branimir Štrukelj, nekdanji mož Ane Kučan in prvi sindikalist v državi se je ponovno vmešal v politične igre in svojo sindikalno vlogo opravlja za ideološko obračunavanje z vlado – gre namreč za vidnega podpornika radikalne Levice in nastavljenca globoke države. Kar počne danes, je počel tudi v času druge Janševe vlade, ko so s pomočjo ulice in medijsko podporo rušil demokracijo. Sicer pa je Štrukelj levičar, ki nima nobene zveze s socialo, temveč je del privilegirane elite in v primerjavi z javnimi uslužbenci iz vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ekstremno premožen.

Potem, ko je v javnosti zaokrožila novica o tem, da udeleženci dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije med spremljanjem dogodka niso nosili mask, so se iz vrst opozicije pričeli vrstiti pozivi k odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec. Čeprav se je ministrica za nenošenje maske opravičila, je svoj lonček pri pozivanju k odstopu ministrice pristavil tudi glavni tajnik Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), s čimer se je ta vmešal v spodkopavanje oblasti. To je počel tudi v letih 2012 in 2013, ko je z udeležbo na vstajah rušil drugo Janševo vlado.

“To je lepa ilustracija tega, da ministrica eno govori, drugo dela. Prisiljeni smo vsi nositi maske v šolah, za elito pa to ni potrebno. To ne more iti skupaj, če hočeš obdržati kredibilnost,” je Štrukelj zatrdil v javljanju za POP TV.

SVIZci so udarili
“Če so minuli petek, dan po napovedi novega vladnega ukrepa o obveznem nošenju mask vseh zaposlenih v vrtcih in šolah, telefoni in elektronska pošta na SVIZ ob vseh ogorčenih klicih in sporočilih članic in članov sindikata delovali na robu zmogljivosti, se danes zgodba ponavlja zaradi sinočnjega gala večera, na katerem udeleženci niso nosili zaščitnih mask in upoštevali priporočene medosebne varnostne razdalje,”
so v pozivu k odstopu pri SVIZ zapisali uvodoma in ob tem poudarili, da je ministrica Kustec tista, ki je pred nekaj dnevi pojasnjevala, da “pri zaostreni zapovedi Vlade RS o obveznem nošenju mask v vzgojno-izobraževalnih ustanovah “ne gre za nobeno dramatično zgodbo” ali veliko novost.”

Foto: Printscreen

“Po njenih besedah “vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati”, skratka, to vsi znamo in zmoremo,” so izpostavili in pripomnili, da očitno ministrica ne. “Ob že siceršnjem precejšnjem nezadovoljstvu, ki se v vrtcih in šolah glede na odzive, ki jih v SVIZ prejemamo, stopnjuje, so članice in člani ter drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju nad omenjenim ministričinim ravnanjem še posebej ogorčeni in na sindikat naslavljajo zahteve, naj prof. dr. Simono Kustec pozove k odstopu.” Poudarjajo, da so se na podlagi teh pozivov ter  na podlagi “ignoriranja socialnih partnerjev in zapostavljanja socialnega dialoga”, odločili, da ministrico ob tem zadnjem dogodku, ki so ga poimenovali “veliki fiasko”, pozovejo k odstopu.

Ne le eden najbolje plačanih funkcionarjev, Štrukelj je tudi nepremičninski mogotec!
Vendar pa je treba razumeti, da se sindikalist Štrukelj večinoma bori predvsem za lastne privilegije, njegova plača pa je močno presegla povprečno slovensko plačo. Štrukelj namreč že leta velja za enega najbolje plačanih funkcionarjev v državi, saj njegova plača po naših informacijah, šteje več kot 5.000 evrov mesečno, seveda pa je treba k temu prišteti še razne honorarje, sejnine in podobno. Ni čudno, da je Štrukelj, zaradi tako visokih prilivov, pravi nepremičninski mogotec. Kot smo razkrili v enem izmed prejšnjih člankov, ima hišo tudi na Cerkljanskem vrhu. Omenjeni kraj se nahaja na severnoprimorskem koncu Slovenije. Štrukelj, sindikalist, ki so ga nekoč klicali Tito, je pravi zbiratelj nepremičnin, zato bi bilo nujno, da bi ga končno pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Štrukelj še dodatno služi kot član raznih nadzornih svetov. Znan je primer, ko je za sejnino od Modre zavarovalnice, ker je bil tam član nadzornega sveta, prejel kar 3.905 evrov! (podatek je za leto 2016) Štrukelj še vedno sedi kot nadzornik v tem podjetju, in verjemite, da verjetno ne zastonj. Sedaj pa sami izračunajte, koliko mesecev mora za ta denar delati učiteljica v osnovni šoli, vzgojiteljica v vrtcu ali učiteljica v glasbeni šoli. Ste res prepričani, da se Štrukelj bori za njihove pravice?

Poziv Štruklja k odstopu ministrice, s čimer ta spodkopava aktualno oblast, niti ne čudi toliko glede na to, da je Štrukelj ob najavi bolj striktnih ukrepov za omejitev širjenja covida-19 nemudoma zagnal vik in krik. V petek je za STA povedal, da so učitelji, vzgojitelji in drugi zaposleni ogorčeni glede napovedanih ukrepov. “Oblast s takim ravnanjem odriva odgovornost stran od sebe, učitelji in vzgojitelji pa naj se topijo v lastnem soku. To se bo moralo nehati, kajti mi smo tik pod vreliščem in v nekaj dneh bomo oblikovali zahteve do šolskih oblasti kar se tiče dodatnega kadra.” Zanimivo pa je, da je Štrukelj prav tako zatrdil, da če oblast ne bo uredila stvari pod človeškimi pogoji, se bodo lotili drugačnih ukrepov. Očitno je, da je eden izmed teh ukrepov pozivanje k odstopu in naslavljanje zahtev nanjo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. (Foto: STA)

Med njegovimi tarčami tudi minister Hojs
Ministrica Kustec pa ni prva tarča Štruklja, kot predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenija je namreč pred dobrima dvema tednoma na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa naslovil vrsto neutemeljenih obtožb, tako imenovan pamflet, kjer so izpostavili blatenje v medijih, podtikanja in javne žalitve ter ministru očitali, da ne daje teže socialnemu dialogu. Na podlagi Štrukljeve aktivnosti je več kot očitno, da mu obstoječa oblast ni niti najmanj povšeči. Konec koncev pa to zelo dobro odraža tudi njegova udeležba na protivladnih nezakonitih protestih.

Nina Žoher