fbpx

KUL-ovci proti blažitvi posledic krize v znesku 430 milijonov evrov: Zapustili sejo Odbora za finance medtem, ko je vlada pripravila že 10 PKP

Foto: Printscreen RTVS

Na odboru za finance se je danes obravnavalo Protikoronski sveženj PKP 10, ki prinaša več kot 400 milijonov evrov za blaženje posledic epidemije covida-19. Med drugim prinaša tudi podaljšanje turističnih bonov, ki še niso bili izkoriščeni. V tako imenovani opoziciji KUL so se odločili, da že pred vsebinsko obravnavo predloga protikoronskega zakona zapustijo sejo odbora. Predsednik odbora Robert Polnar namreč ni ravnal v skladu z njihovimi pričakovanji okrog dopolnil predloga zakona, ki se jim zdijo sporni.

S predlogom zakona vlada po besedah ministrstva za finance stremi k preprečevanju širjenja epidemije, okrevanju ter omilitvi in odpraviti njenih posledic epidemije. Predlog zakona prinaša solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov v višini od 130, 230 ali 300 evrov, ter kmetom brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalidom in vojnim veteranom, ki bodo upravičeni do 150 evrov solidarnostnega dodatka. “Ne gre za energetski vavčer,” je ob tem pojasnil minister za finance Andrej ŠirceljDijaki, študentje in pripadniki sil za zaščito, reševanje in pomoč prejmejo dodatek za opravljanje nalog pomoči, povezanih s covid-19. Dobave zaščitne in medicinske opreme za spopadanje s posledicami izbruha covid-19 so ob uvozu še naprej oproščene plačila DDV, s pravico do odbitka DDV. Vzpostavlja pa se tudi pravna podlaga za podaljšanje turističnih bonov iz leta 2020. 

Pred obravnavo predlaganih dopolnil so se v opozicijskih vrstah odločili, da z namenom izločitve predlaganih dopolnil sprožijo več postopkovnih predlogov. Zagovarjali so namreč prepričanje, da dopolnila niso v skladu s poslovnikom Državnega zbora RS. Ker pa se s tem Robert Polnar, ki je predsednik odbora, ni strinjal, saj da bi moral v tem primeru izločiti 75 odstotkov predlaganih dopolnil od skupno 100, so v opoziciji v znak protesta napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.

Foto: Printscreen RTVS

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je izpostavil, da se mu neizločitev predlogov amandmajev, ki niso v skladu s poslovnikom Državnega zbora RS, predstavlja razgradnjo Državnega zbora RS.  “Tako se ne more voditi seje, ta seja bo šla v anale te naše države,” je prepričan. “V obravnavo gredo materiali, ki so skregani z zakonodajo, potencialno z ustavo, zagotovo pa s poslovniškimi določbami DZ,” je zatrdil poslanec Levice Miha Kordiš in Polnarja po poročanju STA na račun njegovega načina vodenja odbora obtožil “vehementnega spreminjanja poslancev v dekle in hlapce”. Kritični sta bili tudi Tina Heferle iz LMŠ in predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Foto: Printscreen RTVS

Polnar pojasnil, da opozicija povzroča čisto zavlačevanje seje
Polnar je na seji poudaril, da mu nikoli nihče ne more očitati, da je v preteklosti delal kakršnokoli ekvidistanco med koalicijo in opozicijo v zvezi z zavračanjem poslovniško neprimernih amandmajev. “Vedno sem ravnal enako kot je strokovna služba predlagala neodvisno od tega ali je predlog podala opozicija ali koalicija. Danes sem se odločil drugače, sprejel bom vse amandmaje, neodvisno od tega, kdo ga vlaga, ker bi sicer moral zavreči vsaj teoretično gledano zavreči 75 odstotkov vseh amandmajev, kar pa je glede na naravo zakona, ki ga sprejemamo nesprejemljivo. Gre namreč za zakon, ki zajema celo plejado različnih vrst problematike. Odločil sem se, da bomo danes sprejeli v postopek vse amandmaje, ki jih je vložila opozicija in koalicija. Temu primerno jih bomo tudi obravnavali,” je bil jasen.

S tem odgovorom Polanarja se Han nikakor ni strinjal in pozval, da se vse tiste amandmaje, ki se ne dotikajo te zakonodaje, zavrne. Četudi so opozicijski. Polnar je Hanu pojasnil, da sam tega ne more narediti, ker je že naročil strokovnim službam, kako naj zadeve pripravijo. “Mi imamo čez 90 amandmajev in danes ravno tako ne bom delal nobenih razlik in jih nikoli nisem delal. Le da na drugačni osnovi, kar pa sem tudi razložil,” je pojasnil Polnar. S strani opozicije so se pričeli vrstiti postopkovni predlogi. “Ne moreš razlagati poslovnika na tak način!,” je bilo slišati vzklik v znak protesta nad odločitvijo Polnarja. Polnar je v odgovor zatrdil naslednje: “Kdo pa je tisti, ki razlaga poslovnik na seji? Predsednik odbora ali pa predsednik Državnega zbora RS, ki predseduje seji.” Opozicija je pričela nergati, Polnar pa je ponovil, da ne dovoli več postopkovnih, ker gre za čisto zavlačevanje seje.

Foto: Printscreen RTVS

Foto: Printscreen RTVS

Dušan Verbič iz vrst SMC je v znak strinjanja s Polnarjem zatrdil, da je poslovnik Državnega zbora RS s postopkovnimi predlogi in vprašanji v resnici zlorablja del opozicije, ne pa Polnar kot so to poskušali prikazati. Seja o predlogu desetega protikoronskega zakona, ki je namenjen omilitvi posledic epidemije covida-19, se je kljub obstrukciji nadaljevala. Z 11 glasovi za je bil predlog zakonodajnega paketa sprejet, kar pomeni, da se ga bo v ponedeljek, 27. decembra, obravnavalo na izredni seji.

Foto: Twitter Jure Ferjan

Nina Žoher