KUL z vložitvijo interpelacije sprožila plaz okostnjakov iz omar stranke SD, ki je povsem uzurpirala resor ministrstva za delo!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Vložene interpelacije se lahko bojijo predvsem v stranki Socialnih demokratov, ki je resor ministrstva za delo, družino in socialne zadeve obvladovala veliko večino časa. V preteklih dvajsetih letih so resor vodili Jožica Puhar, Rina Klinar, Vlado Dimovski, Ivan Svetlik in Anja Kopač Mrak. Dolgoletna vladavina ali pa kar uzurpacija ministrstva s strani ene stranke je pustila na resorju posledice v obliki dogovorjenih tovarišijskih poslov, v katerih so v žepih posvečenih izginjali milijoni evrov.

Koalicija KUL si bo zabila avtogol desetletja. Včeraj so s podpisi LMŠ, Levice, SAB in SD vložili interpelacijo proti ministru za delo, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju in sicer zaradi njegovih povezav z Zavodom Živim. Kljub temu, da primer na prvi pogled ne izgleda higienično, zadeva zakonsko sploh ni sporna, kar je potrdil tudi nekdanji minister v vladi Alenke Bratušek dr. Gregor Virant.

Ob napovedani interpelaciji LMŠ so se s stisnjenimi zobmi odzvali v stranki SD. Strah pred interpelacijo ministra Cigler Kralja je toliko večji, saj so Socialni demokrati zgradili interesno mrežo s ključnimi pozicijami v centrih za socialno delo, domov za ostarele … Ob vloženi interpelaciji svojega podpisa ni predložil nekdanji predsednik SD Dejan Židan.

Kako je prišel vplivni član SD Matevž Frangež na lahek način do 80 tisoč evrov v času levih vlad
V preteklih letih se je veliko pisalo o vodenju resorja MDDSZ. Zelo pestro je bilo v obdobju od leta 2013 do 2018, ko je omenjeni resor vodila vplivna članica SD Anja Kopač Mrak. Delovanje centrov za socialno delo in težave v domovih za starejše so v oddaji Tarča, nekaj dni pred odstopom Marjana Šarca, problematizirali prav v obdobju, ko je bilo ministrstvo pod vodenjem Kopač Mrakova in Ksenije Klampfer. Ne glede na vse, pa so v stranki SD odlično poskrbeli za svojega bivšega poslanca Matevža Frangeža in dva bivša direktorja Večera, Tomaža Štruca in Mitjo Blagajca. Izbrali so jih za projekt Sobivanje v vrednosti 80 tisoč evrov. A v tem projektu upokojenci drugega kot prospektov niso dobili.

Nekdanji poslanec in novi svetovalec za strateško komuniciranje v stranki SD Matevž Frangež je prišel do posla v višini 80 tisoč evrov na MDDSZ. (Foto: STA)

Računsko sodišče opozorilo na porabo 74 milijonov evrov za študije
V drugi aferi, v kateri so se ujeli Socialni demokrati, je bilo poročilo Računskega sodišča o študijah za dolgotrajno oskrbo. Po podatkih Računskega sodišča RS je vlada za projekte, ki naj bi zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne, namenila kar 74,5 milijona evrov. To je po oceni računskega sodišča nesorazmeren strošek v primerjavi s potrebnimi sredstvi za zagotovitev manjkajočih kapacitet. Ne glede na to, da imajo polna usta o krepitvi socialne pomoči, jim od leta 2008 ni uspelo zgraditi niti enega domova za starejše občane v Sloveniji. Več let pa stoji gradnja dveh domov za starejše v Vrtojbi in Osilnici.

Nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač. (Foto: STA)

A prvi dan, ki ga revizija ni zajela – 1. 7. 2018, se je pričela nova študija, ki je financirana iz proračuna. Našli smo jo na spletni strani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je njen vodja nihče drug kot Vlado Dimovski. Dimovski je bil v kar dveh vladah LDS, šesti, ki jo je vodil Janez Drnovšek, in sedmi pod vodstvom Antona Ropa, ki je kasneje prestopil v SD, prav minister za delo, družino in socialne zadeve v kvoti stranke SD. Zadevo smo zelo podrobno predstavili v članku z naslovom “Iz proračuna porabili 74,5 milijona evrov, pa niso postavili niti enega doma za starejše- študije pa delajo politiki, ki kupujejo stanovanje!” iz dne 9. oktobra 2019. Dimovski pa si je nato privoščil nakup dveh stanovanj na Floridi.

Anja Kopač Mrak je bila med politično najbolj odgovornimi osebami v zgodbi koroških dečkov. Po tragičnem dogodku sta hotela za svoja vnuka skrbeti njuna babica in dedek. A so z zelo sumljivimi in čudnimi praksami odgovorne osebe na CSD Velenje oba dečka odpeljali k eni izmed rejniških družin. To škandalozno dejanje Mrakove pa je ubranila avtoriteta levice na področju socialne politike dr. Gabi Čačinovič. V preteklih letih je o tem zelo kritično pisal socialni delavec Franci Donko.

Ivan Svetlik se znašel v konflikti interesov pri dodelitvi državne pomoči svojemu bratrancu iz idrijske Hidrie
V zelo neprijetno afero se je v času svojega mandata ujel nekdanji minister za delo v vladi Boruta Pahorja, Ivan Svetlik. Afero so odkrile Slovenske novice, ko so ugotovile, da Svetlikovo ministrstvo za delo subvencionira idrijsko Hidrio. Dolgoletni vodja Hidrie je bil preko povezanih družb  Edvard Svetlik. Eden najbogatejših Slovencev je bil po zatrjevanju več zanesljivih prič in virov bratranec Ivana Svetlika. Na preprosto vprašanje, ali sta bratranca, pa se je takratni minister Svetlik zavil v molk. Komentirati ni hotel niti očitkov, da gre pri subvencijah, ki jih je od ministrstva za delo prejema Hidria, za klientalizem. Podjetje Hidria Rotomatika je v šestih mesecih leta 2009 prejelo 107.220 evrov državnih subvencij za skrajšani delovni čas.

Foto: STA

Kot so poročale Slovenske novice, so jim takratni njihovi viri dejali, da je Hidria le v času Svetlika prejela več kot 200 tisoč evrov. Na njihovo vprašanje so na zavodu za zaposlovanje pojasnili, da je Hidria Rotomatika od 1. julija 2009 do konca leta 2009 prejela v povprečju 17.870 evrov subvencije za polni/krajši delovni čas na mesec. Po podatkih  Erarja so v Hidri leta 2009 prejeli 949.417,37 evrov iz proračuna.

Anja Kopač Mrak in Ivan Svetlik na lepe oči podarila podjetjema Comland in Rais več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja!
Afero vseh afer sta skuhala Svetlik in takratna državna sekretarka Kopač Mrakova v letu 2010, ko sta mimo javnega razpisa izbrala podjetji Comland in Rais in jima dodelila izdelavo ISCSD2. Posel je bil vreden 1,2 milijona evrov. Svetlikova ekipa se je izgovorila, da sta podjetji posel dobili zaradi avtorskih pravic nad programsko kodo. A se je kasneje izkazalo, da so se na MDSSZ zlagali, saj so bili sami lastniki kode in bi morali izvesti razpis. MDDSZ je podjetjema Comladn in Rais od leta 2010 do 2015 mimo javnih razpisov za aplikacijo ISCD 2 plačalo skupno kar 9,5 milijona evrov!

Uprava podjetja Comland. Le s posli MDZZS so zaslužili

To ni zmotilo Mrakove, da s starimi praksami v mandatu ministrice v Cerarjevi vladi ne bi nadaljevala. Tako so maja 2015 spet podjetjema Comland in Rais ponovno mimo javnega razpisa neposredno dodelili 6,4 milijona evrov vreden posel vzdrževanja in nadgradnje informacijskega sistema centrov za socialno delo (ISCD2). Kot so poročali v mediju Pod črto jih je Računsko sodišče v reviziji aplikacije ISCSD2 v letu 2013 opozorilo, da takšno onemogočanje konkurence pri javnem razpisu krši Zakon o javnih financah in najverjetneje tudi Zakon o javnem naročanju.

Raziskovalci so odkrili še eno izmed zanimivih afer. Kopač Mrakova se je junija 2015 zopet spomnila, da bi potrebovala usluge podjetja Comland. Mimo javnega razpisa so bili izbrani za triletno vzdrževanje aplikacije Kurir za izplačilo pokojnin in ostalih prejemkov vojnim veteranom, invalidom in žrtvam vojnega nasilja, v vrednosti 1,71 milijona evrov. Kot so takrat povedali vodilni na ministrstvu so bili prisiljeni ponovno izbrati Comland zaradi avtorskih pravic za programsko kodo aplikacije. Le v zvezi z aplikacijo Kurir je od leta 2011 do 2018 podjetje zaslužilo okoli 600 tisoč evrov na leto. Na čudne posle Kopač Mrakove je 27. maja 2015 opozoril poslanec SDS Tomaž Lisec v poslanskem vprašanju. Podjetje Comland pa je po podatkih Erarja od leta 2003 do danes z naslova MDDSZ prejelo več kot 20 milijonov evrov, podjetje Rais pa malce več kot 14 milijonov evrov!

Janeza Drobniča bolela glava, ko je podedoval resor od ležernega Vlada Dimovskega
Sledeči na seznamu je znan politik levega pola Vlado Dimovski. Kljub temu, da mediji niso poročali obširno o težavah na MDDSZ, je njihove pomanjkljivosti v letu 2006 razkril takratni minister prve Janševe vlade Janez Drobnič. Ugotovil je, da so bile ob predaji poslov ugotovljene pomanjkljivosti. Drobnič je opozoril, da ministrstvo pod vodstvom Dimovskega ni predložilo vladi sprejetja programa aktivne politike za zaposlovanja za leto 2004, po besedah Drobniča je Dimovski ravnal v nasprotju z zakonom. Dimovski tudi ni vzpostavil nacionalnih in regionalnih štipendijskih shem za leto 2005. Dimovski se je izkazal za ležernega ministra, saj niso sprejeli štirih nujnih zakonov iz njegovega resorja, ne glede na to, da so bili v načrtu vlade za sprejetje v letu 2004.

Kot v času vladavine Kopač Mrakove na MDZZS se je tudi takrat zgodil zanimiv pojav glede število prejemnikov denarne socialne pomoči. Od januarja 2002 do decembra 2004 se je število povečalo z 38.188 na 63.839, so poročali pri Dnevniku. Drobnič je povedal, da se mu zdi to zelo čudno, saj se stopnja revščine ni bistveno zmanjšala. Drobnič je opozoril, da so bili po njegovem mnenju zaskrbljujoči denarni dodatki za upravičence iz naslova vojnih invalidov in žrtev vojnega nasilja. Večina prejemkov je presegala 300 tisoč tolarjev, vsak deseti pa je znašal blizu 600 tisoč tolarjev.

Nekdanji minister Janez Drobnič je podedoval katastrofalno vodenje svojega predhodnika Vlada Dimovskega. (Foto: STA)

Dimovski pridelal na svojem resorju 845,2 milijonov tolarjev izgube v vladi Antona Ropa!
Janez Drobnič je v nadaljevanju še dodatno razgalil delo Dimovskega. Kot je povedal nekdanji minister za MDZZS v času prve Janševe vlade, je Dimovski ravnal zelo slabo in ni ravnal gospodarno pri financiranju projektov in institucij. V letu 2005 Drobnič ni mogel načrtovati zadostnih sredstev za delovanje socialnih služb in zavoda ter za izvajanje programov in poplačilo obveznosti, je poročal Dnevnik. Drobnič je povedal, da so sredstva zadoščala za deset mesecev v letu 2005. Po oceni Drobniča pa je primanjkovalo kar 835 milijonov tolarjev!

Ob primopredaji poslov so ugotovili, da se je veliko zakonov na MDDSZ pripravljala zunaj ministrstva. Tako je priprava zakona o plačah v javnem sektorju slovenske davkoplačevalce olajšala za 2,2 milijona tolarjev, družinske zakonodaje pa za 6,4 milijona oz. z aneksom povečano na osem milijonov tolarjev. Dimovski je tudi pridno zaposloval svoje politične kadre. V letu 2004 je na novo zaposlil 20 oseb. Zaposlitve nekaterih strokovnih sodelavcev pa so bile izrazito politične je povedal Drobnič.

Jožica Puhar preživela Drnovškovo interpelacijo
Ob koncu nam še ostaneta Jožica Puhar in Rina Klinar. Puharjeva je zasedala mesto ministrice MDZZS od prve Demosove vlade in še v dveh Drnovškovih vladah. Puharjeva je kasneje zasedala druge vodstvene funkcije. Predsednik vlade Janez Drnovšek jo je nameraval razrešiti z mesta ministrice v oktobru 1993, saj naj bi po njegovem mnenju sodelovala pri policijski stavki. A je v Državnem zboru RS preživela glasovanje in ostala ministrica. Glede Rine Klinar na svetovnem spletu nismo zasledili nobene nezakonite stvari ali afere, v kateri bi se ta znašla.

Nekatera imena so se pogosteje pojavljala v drugih aferah. V aferi s dodatki sta se znašla tudi Vlado Dimovski in Ivan Svetlik. Anja Kopač Mrak je najbolj odgovorna, da je stanje v DSO-jih in CSD katastrofalno. Tu smo vam predstavili le nekaj najbolj vidnih političnih afer, v kateri so se znašli ministri iz stranke Socialnih demokratov.

Luka Perš