Kulovci so se predali in pokleknili pred milijonarjem

Foto: STA

Po pričakovanju in napovedih večji slovenski mediji vztrajno dvigujejo podporo Robertu Golobu za najbolj zaželenega mandatarja na levici. Golob je danes tudi uradno napovedal vstop v politiko s stranko Z.dej Jureta Lebna iz afere maketa, da bi rehabilitiral status levičarskega milijonarja pa se je odločil donirati milijonsko nagrado v dobrodelne namene. V strankah LMŠ, SD, SAB in Levica so že pokleknili in Goloba povabili na skupni pogovor ter mu tako prepustili primat na levici, kar se bo izkazalo za uničevalno predvsem za njih same.

Robert Golob je pred številnimi kamerami v festivalni dvorani na račun državnega podjetja Gen-I sprožil volilno kampanjo, saj je prejšnji teden umaknil svoje soglasje za poslovodstvo Gen-i in si odprl pot v politiko. “Prejšnji teden sem umaknil svoje soglasje za poslovodstvo Gen-I. Jaz v upravi ne bom več sedel,” je zatrdil in dodal, da se podaja “na novo dogodivščino”. Razkril je še, da se v sredo začenja njegova politična pot, ko bo kandidiral na kongresu stranke Z.Dej, v katero se je že včlanil. “Menda je mesto prazno. Kaj se bo dogajalo v sredo, bomo videli v sredo. To je čar dogodivščine,” je dejal Golob.

Po njegovih besedah je Gen-I v letu 2021 posloval fantastično, rekordno. Seveda ni pojasnil, da tudi na račun prodane dražje elektrike večjim pravnim subjektom. Golob je do 17. novembra lani vodil družbo, nato pa ostal brez soglasja za nov mandat. “Podjetje Gen-I je lani ustvarilo 3,4 milijarde evrov prihodkov in 71 milijonov evrov dobička,” je danes dejal Golob. Če imaš monopol nad prodajo električne energije in to prodajaš še po nerazumnih cenah, vsa hvala dobi povsem drug pomen.

Golob je vsa leta nagrade pospravil v žep
Kot še poroča STA, Golobu ob povečanju prihodkov in štirikratnem povečanju dobička za lani pripada tudi nagrada, ki po nekaterih navedbah medijev znaša 1,2 milijona evrov. Če je nagrado vsa leta pobasal v žep, jo bo za potrebe politične kampanje, letos podaril v dobrodelne namene. “Tudi jaz sem po svoji pogodbi upravičen do nagrade. Kakšna ta bo, se danes še ne ve, to je odvisno od lastnikov, revizorja in skupščine, ki bo junija, ko bo stanje v državi bistveno drugačno kot zdaj,” je dejal Golob.

Robert Golob (Foto: STA)

Ker Golob ne želi, da bi kdo mislil, da lahko s kakšnega položaja vpliva na višino nagrade, se je odločil, da jo bo v celoti podaril humanitarnim organizacijam. Glede na kritike, ki jih je bil deležen v zadnjem času v medijih, pa bi lahko omenjeno dejanje dobro izkoristil za svojo politično kampanjo. “Višja kot bo nagrada, bolj bom srečen,” je poudaril in pojasnil, da jo bo razpršil med devet humanitarnih organizacij iz vse Slovenije.

V KUL pokleknili
V strankah KUL pa so Goloba že pozvali na prvi skupni sestanek in mu s tem podelili mesto vodje na levici. Za srečanje so predlagali naslednji torek in sicer s ciljem, da premagajo sedanjo vlado. Da bo Golob z vstopom v politiko premagoval predvsem stranke KUL, so že večkrat poudarili politični poznavalci, ravno tako to kažejo javnomnenjske ankete. Upad podpore je bil namreč zaznaven pri LMŠ, SAB in SD, LMŠ in SAB celo grozi izpad iz parlamenta.

Image

Pod svoje okrilje morajo vzeti še Bratuškovo
Po informacijah, ki jih ima raziskovalni novinar Bojan Požar, naj bi si na levici želeli skupaj združiti stranko, ki jo je ustanovil predsednik državnega zbora Igor Zorčič (LIDE), zeleno stranko Jureta Lebna Z.Dej in tisto, kar je še ostalo pri stranki DeSUS pod vodstvom predsednika Ljuba Jasniča. V Golobovo stranko pa želijo priključiti tudi stranko Alenke Bratušek SAB. Golob se je leta 2013 umaknil iz politike, nadaljeval svojo pot na Gen-I in dal prostor Bratuškovi, da je postala premierka. Tokrat pa bi se lahko karte obrnile. “In če se je Golob leta 2013, ko je bila še Pozitivna Slovenija, po umiku Zorana Jankovića tudi sam umaknil Bratuškovi, da je postala premierka, bo zdaj ravno obratno!” ocenjuje Požar.

Sara Rančigaj