fbpx

Kultura smrti: Svobodnjaki bi epidemijo reševali s smrtonosnim švedskim modelom!

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in Marko Potrč (Foto: Facebook_Siol)

“Zgledovati se moramo po Švedski, ko bo pred nami naslednji epidemiološki izziv. In se tako, spoštljivo, tudi pogovarjati z državljani,” je zatrdila dr. Metka Paragi na predstavitvi rešitev Gibanja Svoboda za področje zdravstva. Robert Golob pa je imel pogovor z znanim nasprotnikom ukrepov in zagovornikom smrtonosnega švedskega modela Markom Potrčem. Gre za model, ki ga vsaj v odnosu do prvega vala epidemije, slovenska epidemiološka stroka ne zagovarja. V zadnjem obdobju pa so masovno cepili prebivalstvo, kar je zopet v nasprotju s tem, kar zagovarja Potrč.

Gibanje Svoboda z Robertom Golobom s svojimi izjavami dokazuje kako ji je blizu švedski model spopadanja z epidemijo covida-19. Vse to navkljub dejstvu, da se je omenjeni model izkazal za neuspešnega. Potem ko se je izkazalo, da ima Švedska v primerjavi z drugimi nordijskimi državami občutno višje število smrtnih žrtev zaradi covida-19, so se omenjenemu modelu, ki temelji na priporočilih namesto pravilih, odpovedali številni optimisti.

Foto: Printscreen Facebook

Model eksperimentiranja se je izkazal za neuspešnega
Švedska je postala znana po tem, da za svoje prebivalce ni izvajala ostrih zapor, za razliko od večine drugih evropskih držav. Šole, bari in restavracije so bile odprte, čeprav naj bi prebivalci upoštevali smernice za socialno distanciranje. “Mislim, da nam je spodletelo,” je kritika švedskega kralja Karla Gustava XVI. v času drugega vala covida-19, ki je najbolj zgovorna sama po sebi, še posebej v luči dejstva, da se kralj v javnosti sicer ne oglaša in kritizira delovanja aktualne oblasti. Švedska se je namreč kljub uvedbi strožjih ukrepov soočala z vse večjimi težavami obvladovanja drugega vala epidemije koronavirusa. Očitno pa to nekaterih ni streznilo in bi s tovrstnim pristopom eksperimentirali kar pri nas. Vse to, kot da se ne bi spopadli že sedaj s prevelikim številom mrtvih zaradi covida-19.

Graf iz konca leta 2020 kaže, kako uspešen je bil zares švedski model spopadanja z epidemijo v primerjavi s Slovenijo.

Marko Potrč, ki se je tekom epidemije covida-19 s svojimi izjavami prikazoval kot nekakšen epidemiolog, čeprav strokovnega znanja za to nima, je teden dni pred volitvami na svojem Facebook profilu objavil intervju s z Robertom Golobom. “Marko Potrč sramota! Najbolj ritolizniški intervju kar smo jih videli. Če bi te Golob plačal, ne bi mogel narediti boljšega. Pa vem, da te ni, ker tudi po navadi snemaš intervjuje v gradovih z večimi kameram”; “Končno si priznal s kom si in za koga si. Malo več korajže in organa sem pa vseeno pričakoval za takšnega deda, kot si ti. Priključiti se nekomu, ki mu njegove ankete kažejo najbolje, je najlažje in najudobneje,” sta le dva primera kritik, ki so se usule po intervjuju. V pogovoru, kjer se Golob ni absolutno izrekel proti cepljenju proti bolezni covid-19 in vsem epidemiološkim ukrepom, je marsikaterega privrženca Potrča zmotilo, da ta ni bil ostrejši do Goloba, ponekod pa se je z njim celo strnjal.

Foto: Twitter

Ker pa lahko vidimo, da ima očitno Golobova strokovna zdravstvena ekipa za vzor švedski model, se je na tem mestu marsikdo povprašal, ali si morda elektro oligarh prizadeva, da bi zarezal v glasove stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki so ji protikovidni ukrepi temelj predvolilnega programa.

Sara Kovač