Kuvajtgate: Norveški novinar razkril, kako so slovenski športni funkcionarji Čeferin, Kocijančič in Vesel podpirali “nešportni” kuvajtski režim!

Slovenski športni funkcionarji: Janez Kocijančič, Aleksander Čeferin, Tomaž Vesel. (Foto: STA)

Norveški novinar Andreas Selliaas v članku Kuvajtska zarota 2.0. iz leta 2018 opisuje nenavadno obnašanje slovenskih športnih funkcionarjev pri obrambi kuvajtske športne zveze, osumljene korupcije v športu ter ostalih za šport nevrednih praks. Prav tako razkriva prijateljsko povezavo med funkcionarjem Fife Tomažem Veselom in predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom. Selliaas je športni novinar, ki preiskuje korupcijo v športu.
Razkrivamo nove podrobnosti o predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu. Pred dnevi so slovensko javnost presenetila dejstva iz nemških in švicarskih medijih o razkritju 246 tisoč evrov letne bruto plače za “popoldansko delo” na Mednarodni nogometni zvezi (FIFA). Mesto je zasedel leta 2016. O tesnih povezavah med predsednikom UEFE Aleksandrom Čeferinom in Tomažem Veselom je opozarjal tudi norveški raziskovalni novinar na področju športa Andreas Selliaas in novinarji nogometnega norveškega portala Josimar. V enem izmed odstavkov v Kuvajtski zaroti 2.0 je zapisano, da je bil Vesel močno vpleten v štirikotnik Fifa, Uefa, Nogometna zveze Slovenije in Nogometna zveza Norveška. “Del te zgodbe je tudi novi šef odbora za revizijo in skladnost pri FIFI Tomaž Vesel, ki je prav tako Slovenec,” je zapisal norveški novinar Selliaas. V nadaljevanju še zapiše, da so on in novinarji Josimara doživljali napade s strani vplivnih ljudi slovenskega nogometa. Botri slovenskega nogometa so med drugim poskrbeli, da ni bil za Selliassa in novinarsko ekipo Jomarja praktično nihče od insajderjev o slovenskem nogometu dosegljiv. Zgodba ne izgleda niti malo nedolžno, saj je novinar Sellias opisal en velik del segmenta o zaroti vplivnih kuvajtskih športnih funkcionarjev, ki se dogaja prav v Sloveniji. Vprašanja smo poslali tudi Tomažu Veselu, a nam do konca redakcije ni podal svojih odgovorov.
Selliaas je bil septembra 2016 vabljen na konferenco v Ljubljano, ki jo je organiziral Olimpijski komite Slovenije. Tako se je med drugim znašel na letu Zurich – Ljubljana. Čeferin je vedel za kritične članke Selliasa, ki jih je ta objavljal, a kot kaže ni vedel, kako Sellias izgleda. Norveškega novinarja je presenetilo, da sta se Vesel in Čeferin ves čas pogovarjala, kot bi bila najboljša prijatelja. “Oba sta sedela skupaj v poslovnem razredu in se ves čas potovanja veselo pogovarjala,” zapiše o Veselu in Čeferinu skandinavski raziskovalni športni novinar.

Naslovnica članka Kuvajtska zarota 2.0. ( Foto: Posnetek zaslona- Idrettspolitik)

Janez Kocijančič znorel ob omembi Selliaasa, konferenco bi kar odpovedal
Andreas Selliaas je bil vabljen na konferenco v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), da bi predaval o dopingu in korupciji v mednarodnem športu. Vabilo ga je presenetilo, saj je bil skupaj z novinarji Jomara zelo kritičen do vplivnih nogometnih in ostalih slovenskih športnih funkcionarjev. Kot zapiše Selliaas, so njihove ugotovitve o Čeferinu leta 2015 povzemali znani svetovni mediji BBC, CNN, ESPN, L’Equipe, Sky News, Suddeutche Zeitung.
Selliaasu je bilo obljubljeno s strani OKS, da bo predstavil projekt Play the game, ki ga predstavlja od leta 2008. Vendar se je na dan dogodka zgodila sprememba v urniku prireditve. Njegovega predavanja se je bal Janez Kocijančič. Znani športni funkcionar in vplivni gospodarstvenik nekdanjega režima je zasedal pozicijo predsednika v Evropskem olimpijskem komiteju (EOC). Takrat je v svetovni javnosti eksplodirala afera o nekdanjem predsedniku EOC-a Patricka Hickeya, ki je bil aretiran med poletnimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru zaradi preprodaje vstopnic. Kocijančič ni vedel, da bo na konferenci predaval tudi Selliaas, ob spoznanju pa je želel celotno konferenco odpovedati. V zadnjem trenutku je Kocijančiča umiril Miro Cerar, ki se je tam znašel kot gost v funkciji predsednika vlade RS.
Janez Kocijančič si je do zadnjega prizadeval, da bi bila konferenca odpovedana. Aktualno vodstvo slovenskega olimpijskega komiteja je pripravilo konferenco, kjer so hoteli razgaliti vpletenost kuvajtskih vplivnežev v športu. Eden izmed borcev proti korupciji v kuvajtskem športu je bil predsednik Kuvajtske strelske zveze šejk Duaij Khalaf Al-Otaibi. Le ta se je boril v Kuvajtu proti politiki aktualnega tvorca športne politike šejk Ahmad Al-Fahad Al Sabah. Oba, Selliaaes in Al-Otaibi sta zelo dobro vedela, kaj je v športnem svetu pomenilo ime Janeza Kocijančiča.

Kuvajtski šejk Ahmad-Al-Fahad Al-Sabah, nekdanji predsednik evropskega olimpijskega komiteja Janez Kocijančič in beloruski diktator Aleksander Lukašenko. (Foto: epa)

Ujetega Hickeya sta med drugim močno podpirala prav Kocijančič in Al-Fahad Al-Sabah. Oba sta podpirala Irca in vedela za njegove nepravilnosti. Zato se pojavlja vprašanje, ali je nekdanji alfa in omega slovenskega športa Kocijančič ni bil sam vpleten v nečednosti na poletnih olimpijskih igrah v Braziliji. O teh nečednostih pa bi norveški novinar javno govoril pred zbranimi eminentnimi gosti iz tujine. Naloga Tomaža Vesela naj bi bila kot Kocijančičevemu pomagaču s svojim vplivom na predsednika UEFE Aleksandra Čeferina in njegovo službo na FIFI urediti, da se Kuvajtu ne prekliče suspenz v FIFI. Leta 2017 je Fifa preklicala suspenz Kuvajta.

Šejk Duaij Khalaf Al-Otaibi, predsednik Kuvajtske strelske zveze, ki je razkrival nepravilnosti delovanja kuvajtskega olimpijskega komiteja in poznal delovanje Janeza Kocijančiča na športnem prizorišču. (Foto: Kuwaittimes)

Vplivni Fifini funkcionarji spijo v luksuznem hotelu Bar au Lac
Tomaž Vesel naj bi prenočeval v luksuznem hotelu Bar au Lac v Zurichu. V njem naj bi pogosto prespali vplivni funkcionarji FIFE. Ne smemo pozabiti, da se je začetek konca dolgoletnega vladarja kralja svetovnega nogometa Seppa Blatterja pričel prav v tem hotelu. Nogometni vplivneži so se pripravljali na 65. kongres Fifa, na katerem bi izvolili tudi predsednika Fife. Vendar so jim načrte prekrižali ameriški organi pregona, zaradi suma prejema 150 milijonov ameriških dolarjev podkupnine, zaradi izbire Katarja kot organizatorja Svetovnega prvenstva leta 2022. Aretacije so se zgodile 27. maja 2015. Svetovno prvenstvo v nogometu je eno najbolj donosnih športnih dogodkov, ki posamezni državi prinese več kot 10 milijard dolarjev čistega zaslužka.

Norveški novinar Andreas Selliaas, ki je razkril kuvajtsko zaroto, v kateri so sodelovali tudi vplivni slovenski športni funkcionarji. (Foto: Play the Game)

V tem hotelu se je v letu 2015 zgodil še en zanimiv sestanek. Osrednjo vlogo naj bi imel po besedah Selliasa poslovnež iz Pariza, ki je bil posrednik med kuvajtskimi oblastmi in Mednarodnim olimpijskim komitejem, da bi rešil nastalo situacijo, da ne bi Kuvajta izključili iz mednarodnih športnih organizacij. Prav ta francoski poslovnež pa je bil med odločilnimi viri, ki je pomagal raziskati nenavadno dogajanje v Mednarodni strelski zvezi Selliassu. V ta nenavaden primer so bili vpleteni ruski oligarhi, pokvarjeni mehiški športni funkcionarji in zarotniki iz Kuvajta z namenom prevzema oblast v domovini.
Kljub nekaterim zapletom je Sellias v dvajsetih minutah opravil predavanje o športni korupciji. Vendar se je ob predavanju počutil zelo neprijetno. V času njegovega predavanja je potekala izmenjava informacij s takratnim ministrom za šport in vplivnim kuvajtskim šejkom Ahmedom Al-Mansourjem AlSabahom, nekdanjim ministrom za šport in obrambo. Šejka je predvsem zanimalo, ali bo Selliaas govoril o nepravilnostih, ki so se dogajale v kuvajtskem športu. Vendar smo izvedeli, da je bil prav takratni minister za šolstvo najbolj zavzet, da se prekine s starimi praksami, ki so vladali v Kuvajtu. Kocijančiča naj bi predvsem ujezilo, da sta v Slovenijo prišla tako predsednik strelske zveze Duaij Khalaf Al-Otaibi kot Al-Mansour, ki oba veljata za odličnega poznavalca poslovnih in političnih mahinacij letos preminulega Kocijančiča.
Foto: kk

Vplivni kuvajtski šejk in in nekdanji minister za šport in obrambo Ahmed Al-Mansour Al-Sabah. (Foto: Kuvajtska tiskovna konferenca)

Vsi slovenski funkcionarji so podpirali kuvajtske rabote
Razkrit norveški članek o Kuvajtski strelski zvezi in njeni povezanosti z vplivnimi športnimi funkcionarji v Fifi, Uefi in Mednarodnem olimpijskem komiteju nakazuje, da so bogati šejki iz Kuvajta sodelovali na vse strani. Reakcija pokojnega Janeza Kocijančiča, ki je zaradi norveškega novinarja Andreasa Selliaasa hotel preklicati celotni dogodek, daje slutiti, da so Norvežani nehote razkrili športni Kuvajtgate, v katero so bili vpleteni pokojni Janez Kocijančič, Aleksander Čeferin in Tomaž Vesel.
Pri Tomažu Veselu se korak za korakom razkriva njegova pajkova mreža slovenskih vplivnežev, ki so posredno ali neposredno povezani z njim. Ena od osrednjih figur Veselovega omrežja je njegov dolgoletni prijatelj Aleksander Čeferin.  V našem mediju smo pisali, da se z njim ni razumel Drago Kos in da ga je namočil z nemško dogodivščino v Dnevniku. Kot kaže, je v tej informaciji veliko zrno resnice, saj nam Kos do sedaj še ni zanikal te informacije. Kot četrta oseba, ki bi lahko Vesela držala na kratko, je nekdanji gradbeni baron Ivan Zidar, in sicer zaradi Veselovih dejanj v Nemčiji. Skupna lastnost omenjene četverice je ljubezen do nogometne igre. Ivan Zidar je bil dolgoletni predsednik nogometnega kluba Olimpija. Drago Kos je spadal med najboljše nogometne sodnike in se je vsaj ob nogometnih igriščih srečeval z Zidarjem. Glede Tomaža Vesela in Aleksandra Čeferina so Norvežani razkrili, da naj bi bila soigralca v isti ekipi.

Hotel Bar u Lac v Zurichu. V njem pogosto prespijo vplivni Fifini funkcionarji. (Foto: Celebre magazine)

O Tomažu Veselu se je v tednu dni odkrilo marsikaj. Razkrila se je njegova visoka plača v Mednarodni nogometni zvezi za njegovo “popoldansko delo.” Kot član NZS in v funkciji predsednika Računskega sodišča je pokril hrbet Aleksandru Čeferinu, ko je bilo v gradnji NNC Brdo neracionalno porabljenih vsaj pet milijonov evrov. Vesel pa se je znašel v navzkrižju interesov, saj bi moral kot predsednik Računskega sodišča skrbeti za nadzor porabe javnega denarja. Nogometna zveza Slovenije je v času Veselovega vodenja Računskega sodišča prejela več kot pet milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Ali še vedno mislite, da je Tomaž Vesel primeren za predsednika Računskega sodišča?
Celotni članek norveškega neodvisnega raziskovalnega novinarja Andreasa Selliaasa si lahko preberete TUKAJ.

Del članka norveškega novinarja Andreasa Selliasa, ki govori o povezavah med Tomažem Veselom in predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. (Foto: Posnetek zaslona- Idrettspolitik)

Luka Perš