Danes mineva 25 let od Kučanove najbolj podle afere, ki ga bo v zgodovino zapisala kot brezobraznega tirana: Depala vas

Vse sledi so vodile do Kučana. (Foto: Demokracija)

Dvajsetega marca 1994 bi bil v Sloveniji povsem običajen dan. Vendar ni bil. Kot so kasneje poročali mediji, naj bi štirje pripadniki Slovenske vojske pri Depali vasi grobo pretepli in skoraj ubili civilista, kar je bil povod za razrešitev tedanjega obrambnega ministra Janeza Janše.

Tako je bilo videti na zunaj. A ozadje je bilo veliko bolj srhljivo. Milan Smolnikar, ki se je tako rekoč le dan po dogodku znašel na naslovnici Mladine s povito glavo, dejansko ni bil navaden civilist. Šlo je za sodelavca ministrstva za notranje zadeve. To je bil seveda le vrh ledene gore ene največjih političnih zarot doslej. Šlo je predvsem za načrtovan politični umor Janeza Janše, obrambnega ministra iz časa osamosvajanja Slovenije, ki je le slabo leto pred tem dogodkom od Jožeta Pučnika prevzel vodenje SDS. Stranka je ravno tedaj zaznamovala peto obletnico svojega nastanka.

Prav v tistem času so se liberalni demokrati pod vodstvom Janeza Drnovška, tudi predsednika vlade, na Bledu združili s frakcijo Zelenih Slovenije, socialisti in pretežnim delom Demokratske stranke (frakcije razpadle SDZ) v novo stranko Liberalno demokracijo Slovenije, ki je bila vse do leta 2004 vodilna stranka slovenske politike. Ves potek dogajanj sta takrat iz ozadja usmerjala zlasti dva “strica” − prvi je bil predsednik republike Milan Kučan, drugi pa nekdanji bančnik in boter vzporedne ekonomije Niko Kavčič, ki je veljal za skrivnega botra Rupel-Bavčarjeve skupine, ki je dve leti in pol prej zapustila Slovensko demokratično zvezo. Janez Drnovšek, ki je s pomočjo karizme nekdanjega naprednega člana predsedstva razpadle SFRJ leta 1992 postal predsednik Liberalno-demokratske stranke in nato še premier, je po volitvah konec leta 1992 v vladi obdržal obrambnega ministra Janeza Janšo – s čimer pa se akterji globoke države niso strinjali, saj je postal prenevaren njenim interesom. Začela se je nova prikrita državljanska vojna, kjer sta si formalno stali nasproti ministrstvo za obrambo in ministrstvo za notranje zadeve, dejansko pa je šlo za spopad demokratičnih sil in globoke države, ki je prek udbovskih struktur obvladovala zlasti kriminalistično policijo in Sovo.

To so bili razlogi za Janševo odstranitev
Zakaj je bil Janez Janša tako neprijeten za stare udbopartijske strukture? Razloga sta predvsem dva. Kot smo že omenili, je Janša dregnil v osje gnezdo vzporedne ekonomije, za katero je bila v osemdesetih letih odgovorna SDV, prenovljena Udba torej. Tudi zaradi soočenja z dediščino tovrstnih dejavnosti v poosamosvojitvenem obdobju je prišlo do afer Hit in VIS (Varnostno-informativna služba), saj so akterji globoke države morali sebe predstavljati kot žrtev in prikazati “navidezno resničnost”, ki ji bo slovenska javnost verjela. Prav tako je Janša, ki je postal obrambni minister še v tretji zaporedni vladi (in drugi Drnovškovi), ne samo ohranil karizmo uspešnega nosilca obrambe samostojne Slovenije, pač pa je pripravljal tudi nov zakon o obrambi, ki bi Slovenijo že v devetdesetih letih pripeljal v zvezo Nato, čemur pa je Kučan nasprotoval. Ker je Janša skušal kot obrambni minister delovati čim bolj samostojno v odnosu do starih struktur, se je tudi zgodilo, da so obveščevalci obrambnega ministrstva odkrili precej neobičajno pošiljko orožja, o kateri poprej niso bili obveščeni. Očitno je bilo v ozadju trgovanje z orožjem pod Kučanovim patronatom – orožje je bilo namreč namenjeno v Bosno in Hercegovino, ki je bila tedaj v vojni. Tudi zato so akterji globoke države morali najti “zadostno opravičljiv razlog”, da Janšo vržejo iz vlade in ga pred javnostjo ponižajo. To se je nato zgodilo s ponarejanjem in krajo tajnih dokumentov, kar je nazadnje pripeljalo do incidenta pri Depali vasi, kjer so vojaški obveščevalci ujeli le en člen v verigi. V ozadju je bilo namreč precej ljudi, med drugim razvpiti kriminalist Drago Kos.

Podroben potek in ozadje afere Depala vas je opisan v številnih knjigah, zagotovo pa je najbolj znana Janševa knjiga Okopi, ki je leta 1994 izšla kot nadaljevanje Janševe knjižne uspešnice Premiki. Tudi pokojni Danilo Slivnik je ozadja te afere orisal v svoji znameniti knjigi Kučanov klan. Vladimir Vodušek je afero Depala vas opisal v svoji knjigi Operacija Marinec. Vendar je Janša leta 2014 v dopolnjenem ponatisu knjige Okopi dodal še nekaj novih dejstev in imen. Predvsem to velja za nekdanjega obveščevalca KOS JLA Radenka Radojčića, ki so ga akterji globoke države najeli za pomoč pri politični likvidaciji Janše. Vezni člen med Radojčićem in slovenskim političnim podzemljem pa je bil obveščevalec Anton Peinkiher. Kot piše Janša, je Peinkiher “Radojčića nastanil v službenem stanovanju ministrstva na Rojčevi ulici v Ljubljani, v katerem je ostal do 15. marca 1994. Peinkiherju je izročil 120 mikrofilmov iz arhiva jugoslovanske vojaške varnostne službe – KOS. Peinkiher o bivanju Radojčića, stikih z njim in prejetih mikrofilmih ni obvestil svojih nadrejenih”.

Za pomoč je globoka država pri rušenju Janše najela obveščevalca KOS JLA Radenka Radojčića, ki ga je neposredno angažiral Anton Peinkiher.

Kot je znano, je globoki državi uspelo vreči Janšo iz vlade, ni ji pa uspelo, da bi Janšo javnomnenjsko uničila, saj se je velik del slovenske javnosti na to potezo odzval z velikim gnevom. V nasprotju s pričakovanji SDS ni pokleknila, ampak se je konsolidirala. Število članov se je povečalo, njena javnomnenjska podpora je zrasla ne glede na diskreditacijo, da stranko vodi nekdo, ki je menda pripravljal državni udar. A to je bil seveda le eden od številnih poskusov, kako bi Janšo diskreditirali in ga izločili iz politične tekme. Naslednja velika zarota se je zgodila z afero Patria, ki pa prav tako ni dosegla cilja.

Janša prvič dregne v vzporedno ekonomijo Udbe

5. ali 6. januar 1992
Predsednika Milana Kučana je obiskal Hasan Čengić in se spoznal z delavci Varnostno-informativne službe (VIS).

23. junij 1992
Čengić spet obišče Kučana, ki skliče sejo Sveta za obrambo pri predsedstvu RS. Čengić prosi za pomoč pri oborožitvi.

26. junij 1992
Čengić se najavi pri ministru za obrambo Janezu Janši. Ta ga ne sprejme, ker nima ustreznih pooblastil vlade BiH.

Konec avgusta 1992
Dieter Hofmann se z direktorjem mariborskega letališča dogovori, da bodo letala iz Sudana pristajala v Mariboru. V naslednjih mesecih pristane več letal.

22. oktober 1992
Na mariborskem letališču pristane zadnje letalo s “humanitarno” pomočjo.

4. novembra 1992
Miha Brejc, direktor Visa, naroči delavcem uprave MNZ, naj se ne mešajo v »humanitarno« pomoč na mariborskem letališču.

13. marec 1993
Izbruhne afera Hit.

6. april 1993
Janez Janša na TV Omizju Televizije Slovenija v zvezi z afero Hit omeni podjetje, ki v zadnjih letih ni plačalo 150 milijonov dolarjev davka: “Sto petdeset milijonov dolarjev je denar, s katerim lahko v Sloveniji kupiš oblast. Lahko kupiš novinarja, lahko kupiš vse, če ni finančnega nadzora, če ni finančne discipline. S tem denarjem lahko kupiš volitve.” Janša je prvič dregnil v vzporedno ekonomijo naslednikov komunističnega režima. “Ta izjava je posvetila na takrat še mnogim prikrito globoko državo in seveda sprožila ukrepe za naš izgon iz vlade,” je pretekli teden v intervjuju za Demokracijo dejal Janša.

24. maj 1993
Višji upravni delavec B. B. je na ministrstvu za obrambo napisal zaznamek, da ga je uslužbenec MNZ M. A. nagovarjal, naj mu priskrbi kakršnekoli obremenilne dokumente zoper Janeza Janšo.

Janša drugič dregne v vzporedno ekonomijo Udbe

27. maj 1993
Poslanci levice naslovijo na vlado 27 vprašanj v zvezi z orožjem. Kasnejši dogodki potrdijo, da so pri kriminalizaciji Janše sodelovali s kriminalistično službo MNZ.

1. julij 1993
Milan Smolnikar (nekdanji specialec MNZ) domnevno zapusti službo na ministrstvu za obrambo, varnostna služba ministrstva za obrambo (Vomo) pa dobi informacijo, da skupina nekdanjih oficirjev JLA pripravlja atentat na Janšo.

7. julij 1993
Ministrstvo za obrambo odgovori na poslanska vprašanja v zvezi z orožjem.

20. julij 1993
Ministrstvo za obrambo izve za veliko količino orožja na mariborskem letališču.

21. julij 1993
Na mariborskem letališču je odkrito orožje, vpleteni pa so uslužbenci Visa oziroma Sove. Čez nekaj mesecev se bo izkazalo, da sled o védenju za mariborsko orožje, ki naj bi bilo namenjeno BiH, vodi do predsednika Milana Kučana in nekdanjih ključnih mož ministrstva za notranje zadeve Igorja Bavčarja in Miho Brejca, ki je še pred volitvami 1992 socialistu Jožetu Smoletu rekel, da bi bila potrebna zamenjava Janeza Janše.

Janša je tako drugič dregnil v vzporedno ekonomijo Udbe. Spet mu začnejo groziti.

Za rušenje Janše stare sile najamejo obveščevalca nekdanje JLA

18. avgust 1993
V Ljubljano pride nekdanji agent Kontraobveščevalne službe (KOS) nekdanje JLA Radenko Radojčić. Sreča se z Mustafo Čandićem in Tonetom Peinkiherjem. Njegova vloga je razkrita šele 20 let kasneje. Prvak SDS Janez Janša je namreč v dopolnjeni izdaji Okopov razkril, da je globoka država uvozila nekdanjega agenta JLA, da bi izdelal načrt za njegovo rušenje in uničenje SDS. Iz dokumentov je razvidno, da je šlo za čisti politični obračun. Radojčić je svoje pričanje pojasnil tudi hrvaškim sodnim preiskovalcem. Operativno sta v zgodbi med drugimi sodelovala Tone Peinkiher, agent vojaške obveščevalne službe na ministrstvu za obrambo, in šef kriminalistov na MNZ Mitja Klavora. O akciji Ščuka (afera Depala vas) sta bila sproti obveščana predsednik vlade Janez Drnovšek in države Milan Kučan. Slednji je bil tudi mastermind zarote proti Janezu Janši.

Zadnji partijski šef Milan Kučan je leta 1994 omenjal “diskreditacijo” in “likvidacijo” − prav to je tudi sam izvajal.

27. avgust 1993
Kučan začne opravičevati vpletene v afero z mariborskim orožjem ter napade Mors in Janeza Janšo.

30. avgust 1993
Mors odgovori Milanu Kučanu, češ da bo treba vprašanja, kdo je kršil mednarodni embargo, pošiljati Kučanu. Na udaru se znajde obrambni tolar.

Sredi septembra 1993
Peinkiher Radojčiću pove, da se sestaja z Milanom Kučanom in novinarji Mladine, ter mu naroči, naj pripravi načrt za odstranitev ministra za obrambo Janeza Janše. Radojčić privoli in nastane načrt, katerega uresničitev je v Sloveniji že 25 let znana kot afera Depala vas. Kasneje se je izpovedal: “Peinkiher me je zaprosil, da izdelam načrt psihološko-propagandnega rušenja Janeza Janše. (…) Peinkiher mi je povedal, da Kučan projekt podpira. Kučan ima vpliv v vseh strukturah stare nomenklature in v starih kadrih nove nomenklature oblasti v Sloveniji, še posebej med starimi kadri SDV, direktorji velikih bank, velikih gospodarskih organizacij v Sloveniji in v finančnih strukturah.”

20. september 1993
LDS, ZLDS in SNS na državnozborskem odboru zavračajo sprejetje resolucije o izhodiščih nacionalne varnosti.

29. september 1993
V javnost pride poročilo vlade o orožarski aferi, ki bremeni Igorja Bavčarja in Miho Brejca. V poročilu skrivnostno izostanejo dokumenti o srečanjih Milana Kučana z Mirom Predaničem, nekdanjim svetovalcem direktorja Visa in enim glavnim osumljencev.

Janša tretjič dregne v vzporedno ekonomijo Udbe

12. oktober 1993
Zveza častnikov Slovenije se preimenuje v Združenje slovenskih častnikov in zamenja se vodstvo. Analitiki imajo to za zmago Janeza Janše nad Milanom Kučanom. Janez Slapar, ki bo kasneje postal svetovalec ZLSD, brani staro vodstvo.

22. oktober 1993
ZLSD na državnozborskem odboru za obrambo ostro napade Janeza Janšo zaradi sredstev za obrambo.

30. oktober 1993
Spopad med Janšo in Kučanom se zaostruje. Predsednik republike na slovesni akademiji ob 75. obletnici boja za severno mejo v Mariboru obrambnemu ministru med vrsticami očita, da si jemlje pravico, da piše zgodovino. Janez Janša mu na srečanju SDSS v Celju vrne s Kubo in Kitajsko.

15. november 1993
Milan Smolnikar obišče Janka Šego na stražarskem mestu Krim in začne se novačenje teritorialcev.

18. november 1993
LDS, ZLDS in SNS spet napadejo obrambni tolar, češ da gre preveč denarja za orožje.

30. november 1993
Boris Platovšek
, direktor Adita (firme, ki jo nadzoruje Safti), se zateče pod okrilje Voma in se izpove. Razkrije podroben načrt, kako bi prek Adita in Saftija (firmi, ki ju je ustanovila Udba) privatizirali, kar je vrednega v slovenskem gospodarstvu. Janša tako še tretjič dregne v vzporedno ekonomijo Udbe. Platovškovo pričevanje obremeni precej eminentnih slovenskih politikov in postavi v čudno luč kriminaliste MNZ. Boris Platovšek izjavi, da verjame samo še vojaškemu varnostnemu organu, toda že naslednji dan kratko poročilo njegovega pričanja bere Milan Kučan.

1. december 1993
Milan Smolnikar in Mitja Kunstelj se prvič sestaneta. O sestanku Mitja Kunstelj pove nadrejenim, ki sprejmejo igro. Dva dni kasneje Smolnikar pove Kunstlju, da bo organizacija spravila Janeza Slaparja nazaj v TO, in napove zamenjavo Janeza Janše. Od takrat naprej se sestajata skoraj vsak teden.

6. decembra 1993
V javnost pride pismo Milana Kučana o zakonu o obrambi državnemu zboru, češ da bi moral Janez Janša kot obrambni minister pisati navodila in pravilnike, sam pa bi moral imeti kot vrhovni poveljnik na razpolago “potrebne informacije in pooblastila” ministrstva za obrambo.

7. december 1993
Janez Janša oceni Kučanov koncept zakona o obrambi za “jugoslovanskega”.

8. december 1993
Milan Kučan odleti na obisk v Albanijo, ne da bi ga na takrat še brniškem letališču pospremila častna četa TO. Spet nov razlog za spor.

10. december 1993
Drago Ferš
, direktor Sove, pred parlamentarno komisijo pravi: “Povedal sem, da je gospod Piber (Janez Piber, do marca 1992 namestnik direktorja Visa, op. p.) bil poklican na predsedstvo in tam dobil nalogo, da pomaga gospodu Čengiću organizirati humanitarno pomoč. Gospod Piber je to vzel dobesedno in seveda Čengiću omogočil konkretne aktivnosti.

17.december 1993
Janez Janša kritizira mariborsko tožilstvo zaradi sprenevedanja v orožarski aferi. Vse bolj je jasno, da za trgovino z orožjem na mariborskem letališču stojijo stare strukture z Milanom Kučanom na čelu.

23. december 1993
Vrh ministrstva za notranje zadeve pošlje v urad premierja dr. Janeza Drnovška zaupno pošto z domnevnimi nepravilnostmi v delovanju in poslovanju ministrstva za obrambo, še posebej Voma. Predsednik vlade bo pismo omenil šele marca 1994, domnevno pa je prišlo v roke tudi predsedniku Slovenije.

Kučan prvič omeni orožje

31. december 1993
Predsednik vlade Janez Drnovšek v novoletni poslanici zapiše: “Obljubljam, da bo vlada storila vse, da ustavi poskuse politične destabilizacije Slovenije …” Predsednik republike Milan Kučan v novoletni poslanici že grozi z orožjem: “Beseda je nevarno orožje. Močno zmore poškodovati človeka. Beseda zlahka zagreje dlan, da prime za orožje.

6. januar 1994
Odstopi predstojnik Voma Andrej Lovšin. Uradno iz osebnih razlogov, neuradno zaradi neuspešnega lova na “krta” v ministrstvu za obrambo.

11. januar 1994
Milan Kučan ignorira vabilo predsednikov Višegrajske skupine, da se udeleži neuradnega srečanja z ameriškim predsednikom Billom Clintonom. Z njim bi se pogovarjali o vstopu v Nato. Ta njegova tišina in ignoranca sta mlado državo drago stali: Slovenija ni bila sprejeta v Nato leta 1999 in tudi vstop v EU se je zakasnil.

V Sloveniji je Kučan delal vse, da bi padel sodobni Janšev zakon o obrambi, ki bi Slovenijo približal zahodnim zaveznikom.

14. januar 1994
Smolnikar Kunstlju pove, da bo Janša padel do 1. februarja.

20. januar 1994
Komisija za nadzor nad delom varnostnih in informativnih služb ugotovi, da Vomo dela “v okviru zakonitosti”.

27. januar 1994
Po temeljitem branju tajnih dokumentov svetovalec komisije Janez Lukač, ki raziskuje ozadje orožarske afere, poslancem pove, da sled vodi do predsednika Milana Kučana, Mihe Brejca in Igorja Bavčarja. Dimitrij Rupel zaradi tega odkritja povsem izgubi glavo in zahteva odstop predsednika komisije Zorana Madona, kasneje pa še prepoved vstopa piscu prispevkov v Delu in Slovenskih novicah v parlament.

2. februar 1994
Ljubljanski javni tožilec zavrže ovadbo zoper Janeza Janšo.

4. februar 1994
Sestaneta se predsednik Milan Kučan in direktor Sove Drago Ferš.

11. februar 1994
Priče na seji komisije za orožje potrdijo domneve Janeza Lukača.

Kučan drugič in tretjič omeni orožje

15. februar 1994
Sestanejo se predsednik Milan Kučan, notranji minister Ivo Bizjak in šef kriminalistične službe Mitja Klavora. Z ministrstva za notranje zadeve je predsedniku vlade poslana nova pošta, v kateri so med drugim omenjeni konflikti med Vomom in policijo.

Tedanji notranji minister Ivan Bizjak (SKD), ki je kmalu zatem odstopil iz povsem drugih razlogov, je igral dvojno vlogo. Ob njem Mitja Klavora, tedanji kriminalist, sedaj pa borčevski funkcionar.

Janez Janša je kasneje dejal, da so načrtovalci njegovega uničenja pripravljali akcije, v katerih je bilo najmanj deset drastičnih kršitev ustave in zakonov: “Klavora je osebno izdelal načrt, v katerem je bilo predvideno, da policijske enote zasedejo državne organe, televizijo, zaprejo meje in vzpostavijo izredno stanje.” Povzel je tudi zapis Klavore: “To ni skladno s predpisi, a je izvedljivo, če to odobrita predsednik vlade in države.”

Na državnozborski komisiji za mednarodne odnose pride do besednega dvoboja med Janezom Janšo in šefom ZLDS Janezom Kocijančičem. Sporečejo se tudi na komisiji za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb.

16. februar 1994
Sestanejo se trije predsedniki – države Milan Kučan, vlade Janez Drnovšek in državnega zbora Herman Rigelnik. Omenjena naj bi bila čimprejšnja zamenjava obrambnega ministra Janeza Janše, premier pa naj bi menil, da še ni tehtnega razloga. Teden dni kasneje Milan Smolnikar to pove Mitji Kunstlju: “… lej, Janša bo marca letu. Čistke noter bojo take, da bo groza …”

Razkrinkani špicelj policije KLEN, ki je bil s strani VO MO uporabljen kot dvojni agent.

22. februar 1994
Poslanci v državnem zboru oklestijo obrambni tolar. Janez Janša piše Janezu Drnovšku, češ da gre za kršitev koalicijske pogodbe.

23. februar 1994
Janez Janša napiše predsedniku vlade strogo zaupno pismo zaradi utemeljenih sumov čudnih poslov ministrstva za notranje zadeve, še posebej kriminalistične službe, in okoliščin ustanavljanja skupin za pokrivanje terena, ki naj bi služile za zbiranje podatkov o TO.

Predsednik Milan Kučan zvečer v Novi Gorici izreče besede: “Za premagovanje sovražnika so postala dovoljena vsa sredstva, ne samo tista, ki jih pozna demokracija, ampak vse tisto, kar z demokracijo nima nobene zveze; to je najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebna, tudi fizična …”

Isti dan Milan Smolnikar pove Mitji Kunstlju, da vse njegove informacije TO in Morisu takoj pridejo do Milana Kučana.

24. februar 1994
Milan Kučan na Pahorjevih večerih na Primorskem izrečeno ponovi v radijski oddaji.

7. marec 1994
Bosansko-hercegovsko veleposlaništvo piše državnemu zboru, češ da bi Hasan Čengić želel pričati pred preiskovalno komisijo. Nekateri člani komisije to označijo kot pomoč Alije Izetbegovića predsedniku Milanu Kučanu.

Radojčić zapusti Ljubljano in se preda Hrvatom

12. marec 1994
Na združitvenem kongresu liberalne demokracije premier potrdi sestanek politične koordinacije vlade in zagotovi, da je “vse v mejah normale”.

14. marec 1994
Predsednik Milan Kučan pošlje premierju Janezu Drnovšku pismo in opozori, da so na ministrstvu za obrambo organizirane skupine, ki naj bi se ukvarjale z obveščevalno dejavnostjo. Politična koordinacija v ožji sestavi (Drnovšek, Bizjak in Janša) je kratka in namenjena umiritvi razmer. Šefu kriminalistov Mitji Klavori in poslovodečemu Voma Dušanu Mikušu je naloženo, naj razkrijeta resnico govoric.

15. marec 1994
Radojčić odide iz Ljubljane. Gre v Zagreb in se preda hrvaškim organom. Istega leta so mu v Zagrebu sodili. Na zaslišanjih marca in aprila 1994 je obširno in natančno opisal svoje delovanje v KOS in kasneje, med drugim čas bivanja v Ljubljani in naloge, ki jih je opravljal za Toneta Peinkiherja – Taksista. V svojem pričanju je Radojčić med drugim dejal: “Peinkiher me je zaprosil, da izdelam načrt psihološkopropagandnega rušenja Janeza Janše. (…) Peinkiher mi je povedal, da Kučan projekt podpira. Kučan ima vpliv v vseh strukturah stare nomenklature in v starih kadrih nove nomenklature oblasti v Sloveniji, še posebej med starimi kadri SDV, direktorji velikih bank, velikih gospodarskih organizacij v Sloveniji in v finančnih strukturah.”

V Ljubljani je bil Radojčić nastanjen v službenem stanovanju ministrstva na Rojčevi ulici v Ljubljani. V času bivanja v Sloveniji je Peinkiherju izročil 120 mikrofilmov iz arhiva jugoslovanske vojaške varnostne službe (KOS). Peinkiher o bivanju Radojčića, stikih z njim in prejetih mikrofilmih ni obvestil svojih nadrejenih.

16. marec 1994
Janez Janša na novinarski konferenci pove, da je vlada sprejela zakon o obrambi za drugo obravnavo in pri tem upoštevala pripombe državnega zbora, ne pa tudi ugovorov Milana Kučana.

Zadnje priprave na sklepno dejanje

17. marec 1994
Milan Smolnikar se z Mitjo Kunstljem dogovori za nedeljski sestanek (20. marca) na bencinski črpalki v Domžalah.

18. marec 1994
Premier Janez Drnovšek, obrambni minister Janez Janša in notranji minister Ivo Bizjak v Kočevju obiščejo specialno brigado Moris. Obisk naj bi bil namenjen krepitvi medsebojnega zaupanja.

20. marec 1994
V Depali vasi pri Domžalah pooblaščene osebe ministrstva za obrambo aretirajo Milana Smolnikarja, ki mu je Mitja Kunstelj kot “dvojni agent Voma” izročil zahtevane dokumente. Dušan Mikuš dan kasneje izjavi: “Za to akcijo ni potreben nalog. V bistvu je šlo za ščitenje vojaka Mitje Kunstlja.” In za primer, če bi Smolnikar hotel pobegniti z zaupnimi dokumenti. Milan Smolnikar sicer govori, da so ga pretepali, toda policist Emil Sluga, ki je prvi prišel na kraj dogodka, v svojem poročilu zapiše, da “ni videl, da bi tepli”, dežurna preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin pa, da naj bi bil Smolnikar samo “popraskan”.

21. marec 1994
Na popoldanskem političnem kolegiju vlade je ustanovljena komisija predsednika vlade za preiskavo “primera Smolnikar”, v parlamentu pa delegacija komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb. Mitja Klavora na vprašanje poslanca Marjana Staniča, ali je Milan Smolnikar delal zanje, odgovori, da so s Smolnikarjem “imeli stike”, da so od njega “dobili tudi nekatere informacije”, ne želi pa natančno povedati, od kdaj so sodelovali s Smolnikarjem. Pravi samo, “da že pred tem dogodkom”.

22. marec 1994
Mitja Klavora predlaga Dušanu Mikušu, da se sestaneta kriminalistična služba in Vomo ter razčistita stvari. Janez Drnovšek omeni Lojzetu Peterletu, naj razmisli o ravnanju krščanskih demokratov, če bo prišlo do predloga za zamenjavo Janeza Janše. Zvečer se Peterle sestane s skupino teologov in dobil naj bi zeleno luč za vsako premierjevo namero: Glavni cilj je ostati v vladi, šele potem braniti koalicijskega partnerja.

Leta pozneje je Janša povedal, da mu je takrat Drnovšek rekel, da bo presenečen, kakšno vlogo so pri tem imeli njegovi prijatelji, misleč na krščanske demokrate, s katerimi je bil takrat v koaliciji. Priznal mu je še, da bi njega zamenjali, če on ne bi Janše. Sicer je takratni notranji minister Ivan Bizjak o Depali vasi več vedel od samega Drnovška. “Sodelovali so Klavora, Kos, Kučan, ki so vedeli vse, Bizjaka pa so pozvali, ko je bilo treba kaj podpisati. Predsedniku vlade se je lagalo, Bizjakova odgovornost ni sporna,” je jasneje dejal Janša.

Kučan pobegne v ZDA

23. marec 1994
Lojze Peterle se izjasni predsedniku vlade, ministrstvo za notranje zadeve pa na novinarski konferenci sporoči, da so ovadili pet uslužbencev obrambnega ministrstva. 26. marca bo ljubljansko tožilstvo ovadbe zavrglo kot neutemeljene. Oglasijo se tudi profesorji pravne fakultete, ki jih vodi dr. Ljubo Bavcon, češ da so vojaški varnostni organi in vojaška policija prekoračili pooblastila.

24. marec 1994
V poročilu komisije predsednika vlade, pod katerega so se podpisali Lojze Janko, Božidar Voljč in Miha Kozinc – manjkal je samo podpis Lojzeta Peterleta –, piše, da so uslužbenci obrambnega ministrstva nezakonito ravnali. Na novinarski konferenci Janez Janša zatrdi, da je že februarja opozoril premierja na nepooblaščene postopke kriminalistične službe oziroma na novačenje MNZ med morisovci.

Zvečer predsednik vlade sporoči, da bo Janeza Janšo zamenjal z Jelkom Kacinom, Milan Kučan pa odpotuje v Ameriko. Ponavlja se zgodba iz leta 1988. Tudi takrat, ko so aretirali Janeza Janšo, je bil Milan Kučan odsoten. Lojze Peterle že nasprotuje zamenjavi Janeza Janše, saj premierjeva poteza vnaša nemir med člane stranke.

25. marec 1994
Janez Drnovšek na novinarski konferenci zagotovi, da zamenjava nima političnega ozadja, ampak je poseg vojske v sfero civilnega nesprejemljiv. V večernem televizijskem Žarišču je opazno, da je predsedniku vlade že žal za svojo potezo.

26. marec 1994
Obrambni minister Janez Janša na novinarski konferenci meni, da je bila akcija upravičena, in navede, da se komisija predsednika vlade v ničemer ni posvetovala z obrambnim ministrstvom pri razsvetlitvi “primera Smolnikar”. Pred novinarji se pojavita tudi Mitja Kunstelj in Vojko Smole.

Narodni demokrati v SKD zagrozijo z izstopom, če vodstvo ne podpre Janše oziroma če ne bo izstopilo iz koalicije v primeru razrešitve obrambnega ministra. Na sedežu SKD brnijo telefoni, faksi pa ne morejo sproti “požirati” vseh izjav v podporo Janši oziroma izstopnih izjav iz stranke krščanske demokracije. Lojze Peterle je povsem iz sebe, saj tudi Pravičnost in mir podpira obrambnega ministra. Grozi tudi razkol v Cerkvi, iz katere naj bi bil prišel namig, naj vsemu navkljub ravnajo pragmatično.

Množična podpora ljudi Janezu Janši

28. marec 1994
Na državnozborskih komisijah liberalna demokracija in ZLDS ob pomoči Zmaga Jelinčiča “kosita” s svojo večino. Parlament je povsem posejan s specialci. Popoldne se pred Prešernovim spomenikom in kasneje pred parlamentom zbere 25 tisoč ljudi, ki vzklikajo v podporo Janezu Janši.

29. marec 1994
V zgodnjih jutranjih urah je Janez Janša razrešen, Jelko Kacin pa izvoljen za novega obrambnega ministra. Janez Janša je kasneje dejal, da ni šlo za teorijo zarote, pač pa kar za “prakso zarote”, in da je bil cilj olastniniti državo in sofisticirano odstraniti politične tekmece.

Demokracija

 • Antonius

  Veleizdajalec si zasluži narodov spomin.
  Najprej njegov doprinos k razorožitvi slovenske TO, nato njegova zahrbtna svinjarija v Depali vasi in potem še njegova zloraba krivosodja za krivično obsodbo Janše.
  Sam po sebi je Kučan s svojo protislovensko opcijo afera, ki Slovenijo gnjavi že 78 let.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++

 • Janez Kepic-Kern

  KAKŠNA ŠTORIJA OZ.
  DOGAJANJA ZA KATERA SMO TEDAJ KAJ SLIŠALI,
  VENDAR VSAJ JAZ,
  KI SEM BIL TAKRAT POLNO ZAPOSLEN KOT KNJIŽNIČAR
  SPLOH NISEM VEDEL, ZA KAJ SE PRAVZAPRAV GRE:
  mislil sem si, da gre za neke interne zbrke med vojsko in policijo
  in sem si mislil v smislu
  – se bodo že zmenili.
  Po teh info še bolj cenim SDS IN J.JANŠO.
  O VSEM TEM OBIČAJNI LJUDJE NISMO IMELI POJMA OZ. SMO KAJ
  SLIŠALI LE NA TV – ČE SMO BILI POZORNI
  Jaz osebno v času dogajanja vsega tega
  – nisem vedel – praktično nič
  o vsem tem. HVALA NOVI24TV ZA OBJAVO – VSEGA TEGA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Jan Kovalski

  Drago Kos, Mitja Kunstelj, …

  “P.m. pa pobijmo te prasce novinarje … Pa kaj je zdaj, zlomimo mu nogo ”

  https://www.youtube.com/watch?v=60FBMB7-b-M

  Cvet slovenske udbo mafije.

 • Frank Novak

  Levaki kar naprej nekaj fantazirajo in se delajo “lepe”.
  Desnaki kar naprej nekaj jokate in se delate “zrtve”..

  KAKO NAD LEVICO?
  Seveda ne s prestevanjem kosti, pac pa z logiko.
  Oglejte si intervjuje s pokojnim Miltonom Friedmanom, Nobelovim nagrajencem za ekonomijo, in potem v razpravah z Lukcem in drugimi sanjaci uporabite isto taktiko: TUKAJ, ZDAJ, LOGIKA PROSTEGA TRGA

  https://www.youtube.com/watch?v=RWsx1X8PV_A&t=4s
  https://www.youtube.com/watch?v=Wi-D24oCa10
  https://www.youtube.com/watch?v=MRpEV2tmYz4
  https://www.youtube.com/watch?v=hsIpQ7YguGE

  • tohuvabohu

   Spet en nov pornič …

 • Jan Oz

  Nova24Tv? Ne
  Zgodovina1945Tv

 • francelj3

  Brezobrazen. Prevod v srbščino: bezobrazan. Prevod v slovenščino: brezobziren.

  • tohuvabohu

   Bolj točen prevod je “nesramen”.

 • Amerikanc

  Milan je še vedno dovolj “mlad”, da bi za izdajo slovenske države, lahko odgovarjal pred sodiščem. Ampak pred evropskim.

 • učko

  Jah, Janši so takrat udbovci samo nastavli “mamac”, on pa je s svojimi specialci UGRIZNU. Pol pa so sledile logične posledice. Pravno gledano, so takratni pripadniki Morisa, ki so bli pod neposrednim vodstvom takratnega “abrambnega JaJota”, naredili napako, ko so se fizično znesli nad civilistom Smolnikarjem ! In Kučan je takrat spet zmagal !

 • učko

  Pogrešam Tuneka, bi lahko kej reku iz “prve roke”, LOL !

 • opazovalec


  Predsednik Milan Kučan zvečer v Novi Gorici izreče besede: “Za
  premagovanje sovražnika so postala dovoljena vsa sredstva, ne samo
  tista, ki jih pozna demokracija, ampak vse tisto, kar z demokracijo nima
  nobene zveze; to je najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če
  je potrebna, tudi fizična …”

  In na koga je to letelo, če že citirate, dajte celoto. A ni bilo tako, da se je obrambni minister šel vežbe “varovanja” ministerstev brez vednosti predopstavljenih….

  • tohuvabohu

   Kakšen pomen ima to, na koga je letelo? Saj to vsi vemo. Murglski kurjač že več desetletij meša drek in v ta namen izrabi vsako priložnost. Vsi nekdanji partijski veljaki po upokojitvi dajo mir, edino ta pritlikavec še vedno obilno serje.

   • janezxy

    RIT povna dreka dolgo sirje

 • janezxy

  To seme zla bi morali že 90 ega povabit na kandelabr.

 • sloustava

  Edino zakrknjen kriminalec ali zakrknjen komunist ne prizna. A Kucan ima smolo: narod ve, da ti nisi samo upokojenec. In ja, narod ve tudi, da samostojna Slovenija nikoli ni bila tvoja intimna opcija. In narod ve, da samostojna Slovenija JE njegova intimna opcija! Pojdi v Venezuelo k soferju avtobusa…

 • montyamp

  To je povedal Radojčič na sopdišču :
  Nakon ovakih govorenja o Janši , u niz razgovora TONE PEINKIHAR je negdje sredinom rujna 1993 g. zatražio , da sačinim skicu plana za psihološko – propagandno djelovanje, kojim bi se srušio JANŠA , najprvo kao ministar obrane, onda totalno kompromitirao .
  PAINKIHAR KAŽE DA PODRŽAVA KUČANA i KUČAN ima utjecaj u svim strukturama starih nomenklatura i starim kadrovima u novi nomenklaturi vlasti u Sloveniji , s osloncem na stare kadrove državne sigurnosti, na direktore velikih banaka , velikih privrednih organizacija Slovenije , te u ukupnim finansijskim strukturama .
  Drnovšek je tehnokrata vlasti sa osloncem na stranke lijevog centra , ali je pod utjecajem stranih centara moči , sa dobrim pozicijama u strukturama bivših jugoslovenskih vlasti .

  Drnovšek je ob spoznanju kaj je naredil , zbolel in umrl .
  Zlobneži in morilci , ljudomrzniška gverila , uničevalci normalnosti brez katerih bi Slovenija bila danes res podobna Švici , neobvladljivo izkrivljeni skupki pomanjklivosti in hipokrizije so izdajalci Slovenskega naroda .

  • montyamp

   Astrološka psihologija svetuje :
   Na volitvah spravite Kozoroge iz politike , zločinci ne smejo voditi države .
   Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , Svetlana Slapšak , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

   • janezxy

    Hvala za to izčrpno kronologijo tega žveplenega bonsaja.

 • montyamp

  Seveda je moral potrditi saj je sam kšeftal s Čengičem in Izetbegovičem,posle pa je nadziral Silvo Komar SDV,JJ pa jih je zaheblal ,ko jim je na MB letališču zasegel kontejnerje polne orožja za Bosno,ki so jih hoteli stlačitiv ukrajinske helikopterje z oznakami Rdečega križa.
  Ko je bilo orožje Kučanu zaseženo,je poslal faks Čengić;”Milane ,daj šalji ono oružje koje si obečao in kojeg smo ti platili”.

 • montyamp

  O nastanku in namenu Kučanovega klana: »Najbolj varovana skrivnost je bil ves čas podatek, da znotraj partije obstaja Organizacija oziroma nekakšna oblast nad oblastjo. (…) Milan Kučan je lahko začel upati, da bo nekoč šef partijskega imperija, šele potem, ko se je konec osemdesetih let prerinil v Organizacijo. (…) Obstajajo priče, ki zatrjujejo, da je najožji krog Organizacije leta 1989 sprejel sklep o nujnih ukrepih za preživetje njenih potomcev in da je bilo izrecno rečeno, da sprememba režima nikakor ne sme prizadeti ali socialno ogroziti njihovih otrok.«

 • montyamp

  Spomnimo, kaj je o šolstvu leta 1973 povedal Kučan, objavljeno je bilo v glasilu Komunist. “To pa spet pomeni, da bodo morali iz šole tisti ljudje, ki svojih osebnih ciljev ne morejo usklajevati z družbenimi, pri čemer pa seveda ne gre predvsem in samo za religiozne učitelje. Gre namreč za širšo diferenciacijo, pri kateri ključni problemi niso religiozni, o čemer smo podrobneje govorili že na 30. seji CK. (…) V prosvetnih kolektivih pa morajo biti ljudje, ki (kakor stalno poudarjamo) sprejemajo socialistično usmeritev in so se zanjo tudi pripravljeni bojevati. To pa so hkrati tudi ljudje, ki imajo temeljne kriterije za sprejem v ZK. (…) Učitelj je namreč vojak revolucije in zato mora biti pripravljen za svoje poslanstvo …” (Milan Kučan, Komunist, 9/3-1973). Bistvo tiči v nadzoru nad šolstvom. Povsem enako je bilo v prejšnjem sistemu. Če jim je uspelo oskruniti druga področja, zakaj ne bi isto storili še s šolstvom? Zavajanje za dosego svojega cilja je naslov zgodbe, ki jo Kučan s svojimi priležniki že dolgo piše.

  • janezxy

   To je treba otrokom v šoli brat iz dneva v dan.

 • montyamp

  Milan Kučan: »Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem.« MMC RTV SLO, 23. december 2015

  Milan Kučan: »O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.« Izrečeno: 31. januar 1990

  Milan Kučan: »Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija… /…/Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimovzeti…« Milan Kučan, izrečeno na 11. kongresu ZKS, december 1989

  Milan Kučan: »Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi.« Milan Kučan na plenumu CK ZKJ v Beogradu, Delo, 28. september 1989

  Milan Kučan: »Drugič te, da slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega – je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana.« Govor Milana Kučana na Prešernovi proslavi v Cankarjevem domu, Delo, 8. februar 1989

  Milan Kučan: »Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta… vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo.« 26. oktober 1988 (javna debata z Viktorjem Žakljem, partijskim ekonomistom in politikom, ko so oktobra 1988 debatirali o viziji »tretje« Jugoslavije

 • montyamp

  Kje se je med osamosvojitveno vojno skrival murglosrbsko halbmadžarski prekmurec žvepleni pritlikavec ???
  A veste kje se je skrival med osamosvojitvijo, ko je bil Janša na poziciji?
  V Konjšici nad Zagorjem na vikendu Štefkine sestrične, ki se piše Dolanc in je neposredna sorodnica Staneta Dolanca.

 • Franc Šink

  Danes bi v okviru “spomina” na dogodek, tudi njemu primazal par klofut.

 • totex39

  Če nisi deloval tako kot je hotel Kučan so si izmislili do nasprotnika politične afere in to je dejansko bilo izvedeno vedno pod talno tako, da večina ljudstva ni vedelo, da je ravno on bil boter vsega kar se je dogajalo.

  • samsara

   Še danes je tako.

 • von Rhein

  Odličen kronološki prikaz aktivnosti največjega zločinca.Škoda,ker je z njim sodelovalo precej aktivnih politikov-izdajalcev med katere štejem tudi hrvata Kacina (druženje s Kučanom v Izraelu),ki je blefiral v času vojne.
  Nagrade za sodelovanje pri uničevanju samostojne Slovenije so bile visoke.Dokaz:kariera vsakega posameznika kučanovega klana.Da Slovenija še dolgo ne bo samostojna (okupacija rdeče bande s pomočjo importiranih jugo ološa) in pravna država, dokazujejo pogosti nastopi in govori na političnih shodih,ki s pomočjo medijev in cepljenih podgan dobivajo podporo pri zaviranju razvoja.

 • Franjo Trojner

  Če bi bil šef komunistične partije Kučan leta 1991 lustriran, bi bila danes Slovenija demokratična in pravna država, bila bi, kot druga Švica!

 • janezxy

  Problem je v tem,ker ta podlež ne odneha. Izkoristi vsako svinsko procesijo da serje čez sds in Janšo,seveda da mu rdeča trobila dajo medijsko podporo.Zato pravim,da leglo zla je ravno javna RTVS,kjer banda 571 drži štango.To so družbeno politični delavci,vojaki revolucije.Vnormalni državi bi vsi ti modeli bili na cesti,ker so za bilo kaj druzega neuporabni.

 • antimur

  Kučan, Painkiher, Kos in podobni antislovenski prasci si zaslužijo za svoja izdajalska in nizkotna divjanja proti Sloveniji kazni, katerih ni v slovenskem kazenskem pravu, zato ga je potrebno temeljito popraviti, najbolje bi pa bilo zadeve rešiti kar po Brglezoven naravnem pravu

  • Franci Steiner

   NI ŠE KONEC ČASOV

 • Jožef

  Halo ljudje, tisti, ki tega niste v živo spremljali, biste morda podvomili v napisano.
  Vse, kar je napisano, drži kot pribito.
  Takratni dogodki so zagotovo zabetonirali trdnost socialistični oblasti v Sloveniji. Janši so pa doživljensko naprtili nalepko o povzročitelju vsega slabega in dosmrtnemu krivcu za nesposonost desnice, da bi bila vsaj izmenično, če ne drugače na oblasti.
  Spomnimo se samo člankov go. Sunčiceve, koliko gnojnice je polila po slednjem.
  Če hočemo ali nočemo, moža niso zlomili niti v Depali vas, ni ga zlomul Kučan in ne bo ga zlomila “glajhšaltana” kolimnistka Sunčic in premnogi pisuni, prodani za judeževe srebrnike.

 • Zzzzzz

  Včasih sta še nekako bili dve vzporedni veji oblasti oz. rivalstvo med njima, dva pola. Danes je samo še ena, druga mora pridno igrat opozicijo, ker ve da je boljše za njih, ker je še veliko dokumentov za objavit če ne bodo pridni in poslušni. Lustracija in še enkrat lustracija

  • Antonius

   A bejšte no?! A opozicija, da se boji arhivov?! Zakaj so jih pa potem Kučanovi s pomočjo Toninovih prevarantov zaprli?!

   • Zzzzzz

    Ne samo arhivi, vse živo. Ko ima bivša služba državne varnosti pod kontrolo vse veje oblasti verjemi da ne moreš nič, lahko samo skleneš glavo in rečeš razumem.

    • Zzzzzz

     Reši nas lahk samo še komet oz. anšlus s strani Avstrije

     • pajot

      Rešili se bomo sami. Še zmeraj je bilo tako. Ni potrebe zanašat se na komete in podobne neumnosti.

    • Antonius

     Da ne boste verjeli v *prazen* nič vam svetujem, da se udeležite volitev in podprete stranko, ki si že ves čas prizadeva spremeniti tudi politikantsko službo državne varnosti.
     Torej, ni res, da s sklonjeno glavo ne morete nič, ker bodo počasi tudi najbolj zgubljeni počasi spoznali, da gre, kdor zmore pamet, željo in voljo.

 • Anton

  torej če razumem, je dejansko z orožjem švercal Milanček, svoje podlo početje pa je s pomočjo vazalov-medijev in ostalega suporta, ljudem prikazal kot da je ta barabin dejansko janez janša. Vse to se mi zdi dokaj logično

  sarkazem press

  • Andrej

   Čestitam za razsvetljenje.

  • pajot

   To smo vedeli že od samega začetka.

 • Vojteh Dovč

  kdo vam je pa to vse povedal—ura,minuta,datum.kdaj so pa šli kaj na malico?

  • xtc

   Boleče ,a resnično ko prihaja na ,dan ,da Kučan-mačkov naslednik počne isto kot Matija-no Ivek je že ugasnil na ta način,pa bankir v nesreči v predoru v Avstriji.

  • janezxy

   Mogoče pa ti veš.

  • Andrej

   Ali je to tvoj edini problem?

  • Dostmamrecesijeinpičkarije

   Novinar je moral kar nekaj časa to raziskovat, zato, da si se ti samo usedel in začel brat. Lewuharsko kot vedno.

 • odzunaj

  A veste kdo je bil v avtomobilu , ki je kot prva medicinska pomoč prišel po “poškodovanega” Smolnikarja in mu priskrbel povito zdravo glavo in dva dni UKC , da so leva medijska trobila izvedla medijski napad na Janšo. Ta šofer je bil JANI MODERNDORFER, večni poslanec Kučan-Golobičevega klana v Državnem zboru. Moderndorfer, po izobrazbi medicinski brat, je bil takrat šofer urgentnega vozila na UKC Ljubljana.

  • janezxy

   Teško bi bilo,ker je bila rdeča banda razpredena do tazadnjega vratarja.

  • pajot

   A ne me jebat? Zanimivo. in povedno.

 • xtc

  Definitivno se je JJ u maščevala njegova demokratičnosst.
  Takoj po osamosvojitvi bi moral prečistiti TO in prevzeti oblast,pred sodišča postaviti Bučarja ,Bavcona,in še živeče vojne zločince nato pa še SFRJ kolaborante od Kučana,Vajgla in nekaterih JNA oficirjev,po obsodbi na sodiščih in dosmrtnik kaznih brez pomilostitve-tj DOSMRTNIH . Pa razpis novih demokratičnih volitev ob enem pa lustracija takih kot so Brejc ,Maslewša ipd.
  Ker tega ni storil se mu je zadeva utepla.

 • xtc

  Seveda vse te kučanove prekobiclije ne koristijo nič več zadeva se lomi notranje,saj je izkanje novega Drnovška vse bolj misija nemooče,kot nova LDS,saj vse to vse bolj onemogočajo zunanji dejavniki na katere Kučan politični palček v mednarodni politiki,pač nima vpliva.

 • Vera

  Ne morem se znebiti dejstva, zakaj sta si že od nekdaj v laseh stranki SKD, zdaj NSI in SDS. Ivo Bizjak je bil član SKD , ki pa je po Depali vasi hitro zapustil položaj , če se prav spomnim . Ljudmila Novak zato izkoristi vsako priložnost, da nagaja g.Janši . Več o tem bi vedel povedati Peterle, če bi upal .

  • janezxy

   Ko je Bajuk zapustil to stranko se je LM z vsemi štirimi borila za belanco NSI.Kmalu se je pokazalo ,da je ta kučanov podtaknjenec, nato pa še kučanov ministront Tonin.Namesto,da bi Petrle ubrisal po mizi,se je raje potuhnil v lagodni lajf in kao bolan.Ne vem pa ,zakaj tako orkestrirano serjejo čez JJ.Na dobri poti so,da še enkrat padejo iz parlamenta in to pot za zmeraj.

   • Andrej

    Peterletu lahko marsikaj očitaš, bolezni pa ne, Bil je res zelo bolan.
    Da pa imajo komunisti v SKD, pa NSI, pa SLS pa drugje po “desnici” svoje podtaknjence je jasno. Zelo jih pa jezi, ker jih v SDS nimajo. Zato pa zganjajo stalen stampedo na Janšo. Na NSi jim ni treba.

  • Andrej

   Ja, dregnil si v zanimivo vprašanje. In posledica tega je, da na me gre. Razklana opozicija ne more resno delat.

   • samotoje

    Razklana opozicija je svetla prihodnost za pozicijo. Vedno.

  • Antonius

   Peterle?! Bajuk se je umaknil iz stranke, ki jo je ustanovil zaradi Peterletovega in Milkinega noža, ki ju je imel takoj po volitvah v hrbtu.
   O Peterletovi načelnosti in poštenju dovolj pove njegovo izdajalsko ravnanje, ko je pod Bajukom v parlamentu arhive najprej odpiral, potem jih je pa z Novakovo, Kučanovim v korist, zapiral.

  • tohuvabohu

   Bizjak je imel hud karambol na vožnji s kolesom, ki mu je spremenil obraz. Od takrat ga ni več v politiki.

   • samotoje

    Ne samo zaradi karambola.

   • Andrej

    Bizjak je v Bruslju na račun Slovenije leta in leta prav dobro živel. Kje je zdaj pa ne vem.

  • pajot

   JJ je zelo kmalu prečital Peterleta. Zato tudi takratna zahteva po menjavi premierja. Ni pa JJ vedel,da je Bavčar njihov človek. Errare humanum est. Motiti se je človeško.

 • Andrej

  Ali je še kje kdo, ki ne verjame, da imamo prvovrstno KRIVOSODJE?
  Pri vseh veleizdajalcih niso sprocesirali še niti ene obtožbe proti nikomur. So jih pa na desetine proti tistim, ki so se za Slovenijo borili, a so morale vse po vrsti pasti.

  UKRADLI SO NAM DRŽAVO.

  • janezxy

   Strinjam se s tabo. Povej rešitev.Jaz jo vem.

   • Andrej

    Dokler je še kaj Slovencev bi morali na volitve, pa še proti izdajalcem bi morali voliti. To je za slovenske razmere in pamet misija nemogoče. Jaz rešitve ne vidim.

    • pajot

     janezxy ve za rešitev,tudi jaz jo vem. Samo,to so začenjali mladi. Včasih. Zdaj raje bežijo iz vukojebin.

     • Andrej

      Rešitve še vedno nisem izvedel. Na mladino pa ne bi preveč računal. Scrklanci iz mamahotelov še nikdar niso ničesar rešili.

     • pajot

      Preberi še enkrat moj post. rekel sem : včasih. Zdaj je to misija nemogoče. Izgleda,da bomo morali za prihodnost Slovenije poskrbeti starci. jebemu mater,kam smo prišli.

     • Nata

      Drži !! Ta stari še nismo za v smeti. . . . .ali pa , saj veš. . . . evtanazijo.

     • Andrej

      Tvojemu VČASIH nisem posvečal velike pozornosti, ker ne vodi v rešitev v teh časih. Na mladino ni računati, nas bi pa evtanazirali. Zato se kar pridružujem mnenju, da gre za misijo nemogoče.

      janezxy bi lahko povedal, če on pozna kako delujočo rešitev.

 • Osti jarej

  …me zanima ,kaj ima kunstelj povedati

 • Frank Novak

  Levaki kar naprej nekaj fantazirajo in se delajo “lepe”.
  Desnaki kar naprej nekaj jokate in se delate “zrtve”.

  KAKO NAD LEVICO?
  Seveda ne s prestevanjem kosti, pac pa z logiko.
  Oglejte si intervjuje s pokojnim Miltonom Friedmanom, Nobelovim nagrajencem za ekonomijo, in potem v razpravah z Lukcem in drugimi sanjaci uporabite isto taktiko: TUKAJ, ZDAJ, LOGIKA PROSTEGA TRGA… Lukec se bo sesedel od neznanja in osmesil pred kamerami.

  https://www.youtube.com/watch?v=RWsx1X8PV_A&t=4s
  https://www.youtube.com/watch?v=Wi-D24oCa10
  https://www.youtube.com/watch?v=MRpEV2tmYz4
  https://www.youtube.com/watch?v=hsIpQ7YguGE

  • tohuvabohu

   Nov pornič, haaahahaha.

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Imperial Commando

  Kaj ti @fanivab:disqus si ga drkaš na Bucheli? Tečen si kot driska. BLOCK

  • Osti jarej

   ..boli me tvoj kurac

   • Peter

    Osti, no?
    <

  • Peter

   Malo se ji meša, no.

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej

  …jp…za slovenijo je šlo!!….kam smo prišli ,pa itak samo ovcam ni jasno…pa naj bodo bele in/ali rdeče….saj je vse isti klinc

  • Peter

   Ovcam še marsikaj ni jasno, na primer, ni jim jasno, kaj se ena osti jarej stalno vtika v njih. Pa čisto nič ji nočejo, mirno se pasejo, ona pa ven in ven piše o njih.
   Ovce so prav prijetne in koristne živali, osti. Res meni osebno okus ovčetine, predvsem pa vonj ni všeč, ampak, živi in pusti živeti, a ne.

   btw, osti, a si ti potem svinja, ker ovca očitno nisi? Ali krava, no?

   • Osti jarej

    …ti nisi ovca…ti si tele

    • Peter

     Hehe…osti, no.

    • hladnik

     Bravo Osti jarej, iz teleta bo kmalu postala krava, ali bik, ampak ovca ostane ovca.
     Peter še imaš šanse. :)

  • tohuvabohu

   Za vsegliharja je vsak dober.

  • Lolo Haus

   Pa mislim mis smo na kr dobrem mestu če mene vprašaš

 • Osti jarej
 • Peter

  Osti, če nas bo zanimalo, kaj ima kunstelj povedati, bomo že našli, kaj misliš?

  • Janez Kepic-Kern

   KONČNO SE RAZKRIVA,
   KAKŠNO “NEDOBRAMERNOST” DO DEMOKRATIZACIJE NAŠE R. SLOVENIJE
   IN DO NAS SLOVENCEV – JE VES ČAS,
   TA NIZKORASLI ČUDNI ČLOVEK – SKRIVAL V SEBI.
   IN
   JO VERJETNO SKRIVA IN NOSI V SEBI – ŠE SEDAJ. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  NOVI24TV HVALA – ZA TO IZČRPNO OBJAVO
  DEJSTEV O DEPALI VASI IN O OSTALEM.
  KONČNO
  SE IMAMO MOŽNOST TISTI, KI TEDAJ NISMO BILI POZORNI
  V TA GROZLJIVA DOGAJANJA – IN SEDANJI MLADI
  ZDAJ, LETA 2019
  MOMOŽNOST – INFORMIRATI SE O TISTIH DOGAJANJIH.
  ČE
  JE ZA KAJ V TEH DOGAJANJIH IN ZA KOGA OD AKTERJEV
  MOŽNO
  UVELJAVITI KAZENSKO ODGOVORNOST,
  naj
  jo tisti, ki so bili prizadeti – kar uveljavljajo.
  naj
  naša Slovenija končno postane korektna,
  pravno urejena država predvsem nas Slovencev.
  RAZŠIRITE TO GRADIVO V OBLIKI KAKE BROŠURE, KNJIGE
  IN
  NA VSE OSTALE NAČINE. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  • Lolo Haus

   Ja ker je nujno potrebno da naša mladina to ve, na vsakem testu naj bo vprasanje: Kdo ja največji slovenski izdajalec?

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena
  lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA. V ZLSD so se
  kakor
  združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz
  par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUza kogaS bodo začeli v MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNEM
  agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika
  DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji –
  ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka
  demokratične
  prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega
  rojaka
  (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji
  nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

  • Get Smart

   PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

   LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS, SMC, ŠARAC …) je formalnopravna
   naslednica
   SKOJ-a – Savez komunističke omladine
   Jugoslavije).
   SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ
   (Ujedinjeni
   savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni
   se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar
   jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar
   se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še
   traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza
   socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3
   demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom
   ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine
   Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska
   stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a,
   imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo
   v
   t. i. “Združeno levico” itd.
   lahko še vedno opazujete:
   LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
   Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠEK SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
   vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
   MURGLSKA KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

   • Get Smart

    T. i. “Levica” = uradno = IDS + TRS + radnici violete tomić.
    IDS je “nov obraz”, ki ga je v hotelu UNION ustanovil MILAN KUćAN,
    TRS = “nov-obraz” KUćANOVEGA zeta in kaviarŽIDO pussića Kermaunerja, bolj znanega kot
    Hanžeka nje, violeta pa je odcepek od DeSUS-a, DeSUS pa je “nov–obraz” oz. odcepek od SD =
    Socialni demokrati, ti pa so “star–obraz” oz.
    le preimenovanje
    KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.

    –––––––
    IDS = INICIATIVA za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = ZDRUŽENA LEVICA =
    = LEVICA =
    =
    ta “nov obraz” je ustanovila KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
    = FORUM 21 = na zasedanju FORUMA 21 v hotelu UNION leta 2013 =
    IDS oz. danes imenovano “Levico” ustanovi sam tovariš MILAN KUćAN;
    prvo nastopljeni predsednik = Luka Mesec

    • Get Smart

     Uradni začetek Lučkine zvezde oziroma pol-meseca je oznanil sam tovariš
     MILAN KUćAN,
     predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
     in sicer leta 2013 v hotelu Union:

     “Leta 2013 so se na omizju FORUMA 21 v hotelu Union zbrali
     tovariši na čelu s še živečimi partijskimi voditelji,
     uradnimi nosilci naziva predsednikov predsedstva Centralnega
     komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji in
     formalno pravnih naslednic te zločinske združbe (KP JUGOSLAVIJE)*,
     in sicer tovariš KUćAN, Kocijančič, Ribičič — vsi trije
     predsedniki SD-ja = KPJ,* kjer so JAVNO PREDSTAVILI t. i.
     INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = IDS.”

     —–
     * – INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM so najprej združili s

     TRS-om KUćANOVEGA zeta kao sindikalista SVIZ in KSJS in delavsko stranko štabnih
     babilonskih delavk Violete TOMIć,
     nakar so zadevo najprej PREIMENOVALI v “ZDRUŽENO LEVICO”,
     nato pa v “LEVICO”.

 • Get Smart

  Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
  = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

  in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
  SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem
  = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

  kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

  = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

  (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  =
  “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

  1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
  2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
  psi čuvaji tekovina revolucije
  3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
  oz.
  z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

  Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
  seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
  .
  Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
  so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU
  ljudi.
  .
  .
  Jezus Kristus:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas
  boosvobodila.«
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   .Marjanka ŠARAC ni slovenski premier,
   ampak je
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNI kao premier v Sloveniji =
   vse kreature in njihovi SERBUSI=hlapci
   so lahko in so:

   –MURGL JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –SRBO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –RVACKO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvor v Sloveniji*
   –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji

   i tako dalje do tokija.

   * = babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … =
   = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

   Pamet v glavo.

   • Get Smart

    Samo v primeru v STOŽIC nje je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku
    IZROPALA
    220 MILIJONOV € za projekt,
    ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
    40 milijonov €

    in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov =
    = najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* đupljan nje NI PLAČAL
    ampak jih
    je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost«
    ———
    Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
    Kaj odmeva v Stoščah?

    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”

    Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo
    osvobodila.

 • Get Smart

  Pomni, kaj so ti položili v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =
   =
   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in
   do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske in otroke

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    SOCIALIZEM = MURGL-JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM =KOMUNIZEM =
    =KAPITALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
    so vse po vrsti onanije, drkancije nje,
    ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =

    =SUŽNJELASTNIŠTVO =
    =kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

    Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
    = FORUM 21
    =
    FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
    predsednik je pa MILAN KUćAN,
    ki je tudi predsednik
    PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
    =
    ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
    in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
    = uradno preimenovan v LDS =
    DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
    i tako dalje do tokija,
    pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
    MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

  • Janez Kepic-Kern

   BRAVO GOSPOD GET SMART !
   S to vašo kolonoKATORJEV – DO PISANJA.
   VI
   KAR NALEPITE TE ZAPISE VSELEJ – KO SE BODO HOTELI – P R O V O K A TO R J I
   KAJ
   REPENČITI. Zelo dobro jih vaši zapisi – USTAVIJO! L.R. JANEZ KEPIC – KERN KOMENDA

   • Lolo Haus

    Mislim da s tabo in g. get smart ni vse vredu

 • Olga101

  Zločinski murglski kapo, Milan Kučan, veleizdajalec Slovenije, sodi do smrti v zapor!

  • Hribouc

   PREKRATKO.

   Z njim bo poračunal Najvišji.

   • tomnidari

    Aha, tako kot zemljotom! Jebeš ti najvišjega, ki ne ve kje pobirat!

    • Hribouc

     Opraviči se Najvišjemu.

     Ne izgovarjaj njegovega imena po nemarnem, s slabim namenom, kajti Božja jeza je lahko huda.

 • Franjo Trojner

  Brez Kučana bi bila Slovenija danes druga Švica!

  • Lolo Haus

   To rečeš brez kakršnega koli dokaza ali razloga zakaj bi bilo tak

 • piko8

  Danes mineva 25 let od Kučanove najbolj podle afere, ki ga bo v zgodovino zapisala kot brezobraznega tirana: Depala vas!!

  A murglska PODGANA še ni OKRAS na KADALABRU!!!

 • milanček

  a ta komunajzarski gnoj, uničevalec Slovenije, še ni crknil!

 • Janez Kepic-Kern

  PRAVI SLOVENCI – NE SMEMO BITI NAIVNI !
  JAZ
  SEM POSTAL – PODPORNIK – OK STRANKE – SDS.
  TI
  POKOMUNISTI
  BODO ŠE VNAPREJ ISKALI VSE MOŽNOSTI – KAKO OVIRATI – SDS.
  SE
  VIDI,
  DA NISO – PORIHTALI ZAKONODAJE, NITI INSTITUCIJ PRAVA,
  PRIMER T..I. TIR JE POKAZAL,
  KAKO AMATERSKO – SE LOTEVAJO TEHNIČNIH PROJEKTOV.
  ITD.
  POLITIČNE FABRIKE, NAPOL “GULAGI” – NISO VEČ MOŽNI
  ZGLEDUJMO SE
  PO
  “ORLIH” DR. J.E. KREKA: kmetije, družinske, obrti, družinska podjetja,
  slovensko
  profiliran javni in državni sektor.
  Slovensko profirana vojska in policija itd In politika seveda. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  O
  “ORLIH” DR. J.E.KREKA
  NAJMOČNEJŠE, GOSPODARSKO, USPEŠNO,
  POZITINO DRUŠTVO. KAR SMO JIH SLOVENCI IMELI.
  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2018/08/SlovenianaRevija_mesecnikJULIJ2018_webFINAL_orli.pdf

 • Hribouc

  Kučan mMilan, žrtelec Velikonočne šunke !

  Arestov je v Sloveniji za kriminalce tvojega kalibra in stasa več kot dovolj!

  Sodišč in tožilcev pa še ne- ampak to se bo uštimalo, ne se bat!

  Kučanova Šunka bo končno prinesla 17. fazo Revolucije!
  —————————————————————————————————–
  Ivan Kramberger, PROSI ZA NAS VSE, KI SMO TE IZDALI TISOČKRATNO V 27.LETIH !

  Sram me je, Ivan Dobri!

 • piko8

  Tisti dan je v Tunjicah v cerkvi Svete Ane, tedanji župnik dav biti PLAT ZVONA!!
  Na vprašanje, kaj je vzrok je obrazloživ, danes je padla DEMOKRACIJA V SLOVENIJI !!!!

 • Frank Novak

  Danes mineva 25 let od Kučanove najbolj podle afere, ki ga bo v zgodovino zapisala kot brezobraznega tirana: Depala vas…

  KDO PA JE KRIV DA SMO V KURCU IZPRED 250 IN 2500 LET?
  Nova, no pa bodite malo bolj nacelni. Zakaj vas zanima samo zadnjih 100 let ?

 • Iva

  Leta pozneje je Janša povedal, da mu je takrat Drnovšek rekel, da bo presenečen, kakšno vlogo so pri tem imeli njegovi prijatelji, misleč na krščanske demokrate, s katerimi je bil takrat v koaliciji. Priznal mu je še, da bi njega zamenjali, če on ne bi Janše.

  Vse povedano! In ne le krščanski demokrati, tudi Bavčar in Rupel sta kariero (preko trupel, kaže takratno dogajanje v parlamentu) postavila na prvo mesto in se kasneje pridružila družbi 3xK (korupcija, klientelizem, korporativizem) alias LDS, ki je po propadu spreminjala oblike v Zares, PS, SAB, SMC, LMŠ, vsebina (ozadje, strici) pa ostaja ista. Slovenistan!

  • milanček

   ne samo SKD tudi SLS z zagožnom! sam sem zagožno slišal, ko je govoril, da je treba Janšo uničiti na kateri koli način! pa poglejte kaj se danes dogaja, stranka NSI oz SLS!

  • pupa

   Veliko njih, ki so odigrali umazane vloge v aferi Depala vas so dobili svoje plačilo. Čakamo dan, ko bo satan dal na roštilj Milanćka in ga počasi peku, da bo čimdlje trajalo. Najhujše, pa bo, ko bodo grehe svojih prednikov plačevali še potomci.

   ” Dio non che Furlan, chi non paga oggi paghera doman.”

 • tomnidari

  A ni bolj interesantna afera, ko je pritlikavc prijavil svoje študentske kolege?

 • Frank Novak

  NEKAJ ZA TERAPIJO BOLNE SLOVENSKE PSIHE:

  We all reach critical points in our lives where our mental strength is tested. It might be a toxic friend or colleague, a dead-end job, or a struggling relationship. Whatever the challenge, you have to see things through a new lens, and take decisive action if you want to move through it successfully.

  It sounds easy, but it isn’t.

  It’s fascinating how mentally strong people set themselves apart from the crowd. Where others see impenetrable barriers, they see challenges to overcome.

  Too many people succumb to the mistaken belief that mental strength comes from natural, unteachable traits that belong only to a lucky few. It’s easy to fall prey to this misconception. In reality, mental strength is under your control, and it’s a matter of emotional intelligence (EQ).

  When it first appeared to the masses, emotional intelligence served as the missing link in a peculiar finding: people with average IQs outperform those with the highest IQs 70% of the time. This anomaly threw a massive wrench into the broadly held assumption that IQ was the most important source of success.

  Decades of research now point to EQ being the critical factor that sets star performers apart from the rest of the pack. The connection is so strong that 90% of top performers have high EQ.

  Emotional intelligence is the “something” in each of us that is a bit intangible. It affects how we manage behavior, navigate social complexities, and make personal decisions to achieve positive results.

  Despite the significance of EQ, its intangible nature makes it very difficult to know how much you have and what you can do to improve it if you lack it. You can always take a scientifically validated test, such as the one that comes with the Emotional Intelligence 2.0 book.

  Unfortunately, quality (scientifically valid) EQ tests aren’t free, so I’ve analyzed the data from the million-plus people TalentSmart has tested in order to identify the behaviors that are the hallmarks of a high EQ. This data shows that what you don’t do is just as important as what you do when it comes to EQ.

  The beauty of EQ is that it’s a flexible skill that you can easily improve with effort. Absolutely anyone can enhance their EQ by emulating the habits of emotionally intelligent people. If you’re up for it, start with these critical things that emotionally intelligent people are careful to avoid. They consciously avoid these behaviors because they are tempting and easy to fall into if one isn’t careful.

  They don’t stay in their comfort zone. Self-awareness is the foundation of EQ, and increasing your self-awareness isn’t comfortable. You can’t increase your EQ without pushing yourself to discover what you need to work on and what you should be doing differently. This is hard because when you take a really good look at yourself, you aren’t going to like everything you see. It’s more comfortable to keep the blinders on, but they make certain that you’ll never have a high EQ.

  They don’t give in to fear. They say that bravery is being scared to death to do something and doing it anyway. Many times, that’s true, even when it comes to your career. The fear doesn’t have to come from something as extreme as rushing into a burning building; it can be a fear of public speaking or going out on a limb to try for a promotion. If you use fear as an excuse not to do something, you’ve already lost. It’s not that emotionally intelligent people aren’t afraid—they simply pick themselves up and fight on regardless of the fear.

  They don’t stop believing in themselves. Emotionally intelligent people persevere. They don’t give up in the face of failure, and they don’t give up because they’re tired or uncomfortable. They’re focused on their goals, not on momentary feelings, and that keeps them going even when things are hard. They don’t take failing to mean that they’re a failure. Likewise, they don’t let the opinions of others keep them from chasing their dreams. When someone says, “You’ll never be able to do that,” they regard it as one person’s opinion, which is all it is.

  They don’t beg for attention. People who are always begging for attention are needy. They rely on that attention from other people to form their self-identity. Emotionally intelligent people couldn’t care less about attention. They do what they want to do and what needs to be done, regardless of whether anyone is stroking their ego.

  They don’t act like jerks. People who act like jerks are unhappy and insecure. They act like jerks because they don’t have the emotional strength to be nice when they don’t feel like it. Emotionally intelligent people place high value on their relationships, which means they treat everyone with respect, regardless of the kind of mood they’re in.

  They don’t hold grudges. The negative emotions that come with holding onto a grudge are actually a stress response. Holding onto that stress wreaks havoc on your body and can have devastating health consequences over time. Researchers at Emory University have shown that holding onto stress contributes to high blood pressure and heart disease. Holding onto a grudge means you’re holding onto stress, and emotionally intelligent people know to avoid this at all costs.

  They don’t hang around negative people. Negative people are bad news because they wallow in their problems and fail to focus on solutions. They want people to join their pity party so that they can feel better about themselves. People often feel pressure to listen to negative people because they don’t want to be seen as callous or rude, but there’s a fine line between lending a sympathetic ear to someone and getting sucked into their negative emotional spiral. Emotionally intelligent people avoid getting drawn in by setting limits and distancing themselves from negative people when necessary. Think of it this way: If a person were smoking, would you sit there all afternoon inhaling the second-hand smoke? You’d distance yourself, and you should do the same with negative people.

  They don’t feel sorry for themselves. Here’s the worst thing about feeling sorry for yourself, other than it being annoying, of course: it shifts your locus of control outside yourself. Feeling sorry for yourself is, in essence, declaring that you’re a helpless victim of circumstance. Emotionally intelligent people never feel sorry for themselves because that would mean giving up their power.

  They don’t feel entitled. Emotionally intelligent people believe that the world is a meritocracy and that the only things that they deserve are those that they earn. People who lack EQ often feel entitled. They think that the world owes them something. Again, it’s about locus of control. Emotionally intelligent people know that they alone are responsible for their successes or failures.

  They don’t close their minds. When people close their minds to new information or opinions, it’s typically because they find them threatening. They think that admitting that someone else is right means that they’re wrong, and that’s very uncomfortable for people lacking EQ. Emotionally intelligent people aren’t threatened by new things; they’re open to new information and new ideas, even if it means admitting that they are wrong.

  They don’t let anyone limit their joy. When your sense of pleasure and satisfaction are derived from comparing yourself with others, you are no longer the master of your own happiness. When emotionally intelligent people feel good about something they’ve done, they don’t let anyone’s opinions or accomplishments take that away from them. While it’s impossible to turn off your reactions to what others think of you, you don’t have to compare yourself with others, and you can always take people’s opinions with a grain of salt. That way, no matter what other people are thinking or doing, your self-worth comes from within. Regardless of what people think of you at any particular moment, one thing is certain—you’re never as good or bad as they say you are.

  They don’t get eaten up by jealousy and envy. Emotionally intelligent people understand that the happiness and success of others doesn’t take away from their own, so jealousy and envy aren’t an issue for them. They see success as being in unlimited supply, so they can celebrate others’ successes.

  They don’t live in the past. Failure can erode your self-confidence and make it hard to believe you’ll achieve a better outcome in the future. Most of the time, failure results from taking risks and trying to achieve things that aren’t easy. Emotionally intelligent people know that success lies in their ability to rise in the face of failure, and they can’t do this if they’re living in the past. Anything worth achieving is going to require your taking some risks, and you can’t allow failure to stop you from believing in your ability to succeed. When you live in the past, that is exactly what happens—your past becomes your present and prevents you from moving forward.

 • radames

  “…kot brezobraznega…”

  Zakaj morate že v naslovu rabiti srbizme?
  Lahko bi napisali “nesramnega”