Špicelj Klavora in večkrat obsojeni bloger Kunstelj z roko v roki rovarita proti Janši

Nekdanji vodja kriminalistične policije Mitja Klavora in nekdanji pripadnik vojaške specialne službe in bloger Mitja Kunstelj. (Foto: STA)

“Bruseljska policija je v nedeljo ponoči aretirala in pridržala Žana Janšo, sina PV Slovenije. Zaradi preprodaje prepovedanih drog in tihotapljenja migrantov v EU. Odziv oziroma pojasnila policije in vlade RS še čakamo,” je lažno vest na Twitterju lansiral agent globoke države in večkrat obsojeni bloger Mitja Kunstelj. Njegov “boter” in nekdanji šef kriminalistov Mitja Klavora, ki ga po naših informacijah zalaga z informacijami, je bil sicer eden od dveh ključnih koordinatorjev afere Depala vas, ko se je skušalo politično umoriti tedanjega obrambnega ministra Janeza Janšo. Omeniti gre tudi dejstvo, da Kunstelj na sodiščih prejema izjemno visoke kazni, med drugim zaradi žalitev poslanca Vinka Gorenaka na blogu. Pred časom pa smo že poročali, da gre za blogerja, ki zaradi številnih obsodb na podlagi nepreverjenih informacij, državi ter ostalim dolžnikom dolguje že več kot 100 tisoč evrov.

Dva neumorna agenta iz vrst globoke države Mitja Kunstelj in Mitja Klavora (ta je zaslovel že v aferi Depala vas in nato kot najmlajši upokojeni kriminalist) sta v javnost lansirala novo laž. A kot znano ima ta kratke noge in pogosto živi v Murglah (vsaj v primeru Depale vasi je bilo tako). Akterjem zrežirane afere izpred let, medijski umor aktualnega premierja in tedaj obrambnega ministra Janeza Janše ni uspel, zato ob vsaki priložnosti še naprej izlivajo svojo srčno bolečino in gnev, saj si znova in znova izmišljujejo neresnične zgodbe. Klavora sicer poleg Draga Kosa, slovi kot eden največjih operativcev globoke države in tudi Kos je bil vpleten v že omenjeno afero z začetka 90. let. Spomnimo: Janez Drnovšek, ki je s pomočjo karizme nekdanjega naprednega člana predsedstva razpadle SFRJ leta 1992 postal predsednik Liberalno-demokratske stranke in nato še premier, je po volitvah konec leta 1992 v vladi obdržal obrambnega ministra Janšo – s čimer pa se akterji sil kontinuitete niso strinjali, saj je postal prenevaren njenim interesom.

Začela se je nova prikrita državljanska vojna, kjer sta si formalno stali nasproti Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za notranje zadeve, dejansko pa je šlo za spopad demokratičnih sil in globoke države, ki je prek udbovskih struktur obvladovala zlasti kriminalistično policijo in Sovo. Zakaj je bil Janša tako neprijeten za stare udbopartijske strukture? Razloga sta predvsem dva. Kot smo že omenili, je Janša dregnil v osje gnezdo vzporedne ekonomije, za katero je bila v osemdesetih letih odgovorna SDV, prenovljena Udba, torej. Janša, ki je postal obrambni minister še v tretji zaporedni vladi (in drugi Drnovškovi), je ne samo ohranil karizmo uspešnega nosilca obrambe samostojne Slovenije, pač pa je pripravljal tudi nov zakon o obrambi, ki bi Slovenijo že v devetdesetih letih pripeljal v zvezo Nato, čemur pa je Kučan nasprotoval.

Nove laži agenta globoke države Mitje Kunstlja. (Foto: posnetek zaslona, Twitter)

Ker je Janša skušal kot obrambni minister delovati čim bolj samostojno v odnosu do starih struktur, se je tudi zgodilo, da so obveščevalci obrambnega ministrstva odkrili precej neobičajno pošiljko orožja, o kateri poprej niso bili obveščeni. Očitno je bilo v ozadju trgovanje z orožjem pod Kučanovim patronatom – orožje je bilo namreč namenjeno v Bosno in Hercegovino, ki je bila tedaj v vojni.  Tudi zato so akterji globoke države morali najti “zadostno opravičljiv razlog”, da Janšo vržejo iz vlade in ga pred javnostjo ponižajo. To se je nato zgodilo s ponarejanjem in krajo tajnih dokumentov, kar je nazadnje pripeljalo do incidenta pri Depali vasi, kjer so vojaški obveščevalci ujeli le en člen v verigi. V ozadju je bilo namreč precej ljudi, med drugim razvpiti kriminalist Kos.

Klavora koordiniral Depalo vas, 27 let kasneje se proti Janši bori z medijskimi podtikanji
Kot je znano, je globoki državi uspelo vreči Janšo iz vlade, ni ji pa uspelo, da bi Janšo javnomnenjsko uničila, saj se je velik del slovenske javnosti na to potezo odzval z velikim gnevom. V nasprotju s pričakovanji SDS ni pokleknila, ampak se je konsolidirala. Število članov se je povečalo, njena javnomnenjska podpora je zrasla ne glede na diskreditacijo, da stranko vodi nekdo, ki je menda pripravljal državni udar. Za rušenje Janše stare sile najamejo obveščevalca nekdanje JLA. 18. avgust 1993 je v Ljubljano prišel nekdanji agent Kontraobveščevalne službe (KOS) nekdanje JLA Radenko Radojčić. Sreča se z Mustafo Čandićem in Tonetom Peinkiherjem. Njegova vloga je razkrita šele 20 let kasneje. Prvak SDS Janša je namreč v dopolnjeni izdaji Okopov razkril, da je globoka država uvozila nekdanjega agenta JLA, da bi izdelal načrt za njegovo rušenje in uničenje SDS. Iz dokumentov je razvidno, da je šlo za čisti politični obračun.

Radojčić je svoje pričanje pojasnil tudi hrvaškim sodnim preiskovalcem. Operativno sta v zgodbi med drugimi sodelovala Tone Peinkiher, agent vojaške obveščevalne službe na ministrstvu za obrambo, in šef kriminalistov na MNZ Mitja Klavora. O akciji Ščuka (afera Depala vas) sta bila sproti obveščana predsednik vlade Drnovšek in države Milan Kučan. Ta je bil tudi mastermind zarote proti Janši. Klavora se je v času svoje kariere sicer proslavil s številnimi zanimivimi zadevami. Bil je vpleten v bitko za naslednika Aleksandra Čeferina na čelu slovenske nogometne zveze. Šlo je za krvav boj za oblast in nogometne milijone. Znano je tudi, da je v okviru zborovanja ZZB 24. decembra 2012 na Tisju, na katerem je bil prisoten kot generalni sekretar borčevske organizacije, sicer rojen sicer desetletje po končani drugi svetovni vojni, grozil z množičnimi poboji.

“Plemiški” privilegiji se dedujejo iz roda v rod
V primeru funkcije na ZZB naj bi prihajalo tudi do nepotizma, saj naj bi tam “gnezdil” tudi njegov sin Vito Klavora. Zasedal je tudi pomembno funkcijo na državnem Petrolu. V Ljubljani bližnjih Medvodah pa so se dlje časa širile govorice o povezavah s tamkajšnjim županom Nejcem Smoletom. Sam Klavora naj bi prirejal javne razpise. Ene najnovejših informacij pa govorijo o povezavah med Klavoro in propadlim samooklicanim žvižgačem Ivanom Galetom. Nekdanji šef kriminalistov na Ministrstvu za notranje zadeve Klavora je bil po poročanju novinarja Bojana Požarja na družabnem omrežju Twitter na protivladnih protestih najprej opažen v bližini Ivana Galeta, malce kasneje pa se je v neposredni bližini Galeta pojavil tudi Kunstelj. Naključje? Nazadnje pa se je globoka država znova lotila Janševih najožjih družinskih članov, potem ko je bila Janševa žena Urška Bačovnik nedavno žrtev pritlehnih groženj s smrtjo neznanca. Za dosego ciljev tranzicijske buržoazije nič ni sveto.

Sara Kovač