Si lahko Aleksander Čeferin dovoli vse? Član Finančnega komiteja UEFE priznal, da po uradni poti NZS ne bi dobila posojilo UEFE za nakup deleža v Športni loteriji!

Aleksander Čeferin. (Foto: Twitter)

Predstavljamo vam zgodbo, v katero sta bila močno vpletena sedanji predsednik Fife Gianni Infantino in aktualni predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Leta 2015 je Uefa Nogometni zvezi Slovenije, ki jo je vodil Čeferin, namenila posojilo v vrednosti štirih milijonov evrov. Slovenski nogometni funkcionarji so obljubili, da bodo ves denar porabili za krepitev nogometa v Sloveniji. A so v resnici večino sredstev (3,6 milijona evra) porabili za nakup lastniškega deleža v Športni loteriji. Predsednik FIFE Infantino se je zaradi podpisa posojila znašel v postopkih Fife, saj je kršil 25. člen Fifinega etičnega kodeksa. Zgodbo so leta 2017 razkrili v norveškem mediju Josimar v članku Infantino under FIFA investigation

Leta 2015 se je NZS pod vodstvom Aleksandra Čeferina odločila, da bo kupila 17-odstotni delež v Športni loteriji od Probanke v likvidaciji. Zaradi slabe finančne situacije je vodstvo Nogometne zveze Slovenije dobilo odobreno 4 milijone evrov vredno posojilo s strani UEFE. Čeferin je v javnosti zagotavljal, da bodo imeli koristi nogometni klubi v Sloveniji, saj bi jim pripadalo zaradi dobička družbe vsako leto dodatnih pol milijona evrov. Posojilo so odobrili takratni predsednik UEFE Michel Platini, Platinijev generalni sekretar in sedanji predsednik Fife Gianni Infantino, Platinijev podpredsednik Marios Lefkaritis, finančni direktor UEFA Josef Koller in namestnik generalnega sekretarja Theodore Theodoridis. Sedanji predsednik Fife Infantino pa se je znašel tudi v preiskavi Etične komisije pri Fifi v letu 2016.

V 25. členu Fifinega etičnega kodeksa jasno piše, kdaj lahko funkcionar posojilo odobri. Med drugim piše, da osebam ni dovoljeno sodelovati neposredno ali posredno ali kako drugače s stavami, igrami na srečo in podobnimi dogodki, povezane z nogometom. Prepovedano je imeti delež, bodisi aktivno ali pasivno v državnem podjetju, koncernu, organizaciji, ki promovirajo, posredujejo, urejajo takšne dogodke ali transakcije povezane z nogometom. UEFA je članica FIFE, zato za njo veljajo vsa pravila mednarodne nogometne zveze.

Naslovnica Josimarja v razkrivanju sumljivega posojila UEFE Nogometni zvezi Sloveniji v višini 4,4, milijona evra. (Foto: Posnetek zaslona- Josimar)

Član Finančnega odbora UEFE priznal, da posojilo v vrednosti štirih milijonov evrov za NZS ne bi bilo nikoli odobreno po uradni poti!
Zadeva je zelo sumljiva že na prvi pogled. Komu UEFA odobri posojilo in komu ne, je odgovoren Finančni komite evropske nogometne zveze. Ne smemo pozabiti, da ima UEFA letni proračun več kot 10 milijard evrov. V primeru odobritve posojila Nogometni zvezi Slovenije so veljaki UEFE enostavno zaobšli uradne postopke, v katere bi moral bit vključen Finančni komite.

V kršitvi pravil ni videl nobenih težav finančni direktor UEFA Koller, eden od podpisnikov spornega posojila. Koller se je zagovarjal, da so posojilo odobrili predsednik, generalni sekretar in predsednik finančnega odbora UEFE. Finančni direktor priznava, da je bilo posojilo odobreno za nakup deleža Športne loterije iz strani NZS, je še povedal Koller za Josimar.

Diplomatski odgovor finančnega direktorja UEFA Kollerja je zavrnil eden izmed treh članov Finančnega komiteja, Danec Allan Hansen. “Obstaja jasna opredelitev, za kaj lahko porabimo denar,” je dejal in dodal, da je nepredstavljivo, da bi Uefa odobrila posojilo, za katero so vedeli, da ga bodo porabili na borzi. S tem so osebe, ki so podpisale posojilo v višini 4 milijonov evrov za Nogometno zvezo Slovenije zdi nedopustna. Hansen je jasen, da posojilo po uradni poti ne bi bilo nikoli  odobreno.

Giancarlo Infantino se je v prvih osmih mesecih v zasedanju pozicije na FIFI leta 2016 dvakrat znašel v hudih in resnih težavah. Prav odobreno posojilo je pritegnilo veliko pozornost t.i. etičnih preiskovalce mednarodne nogometne zveze. Spomnimo, Infantino se je znašel v težavah zaradi “nujnega” letalskega leta iz Južne Amerike v Evropo zaradi domnevnega srečanja s Čeferinom. Infantino je namreč odobril uporabo zasebnega reaktivnega letala za let domov iz s službenega potovanja aprila 2017 iz Surinama v Ženevo. Šlo je za spremembo od načrtovanega rednega leta k rezervaciji, ki je stala preko 200 tisoč dolarjev.

25. člen Etičnega kodeksa Fife. (Foto: Posnetek zaslona-Josimar)

Mattias Grafström, sicer njegov zaupni pomočnik, je stopil v stik s Tomažem Veselom, vodjo Fifinega odbora za revizijo in skladnost. Grafström je stvar upravičil, rekoč da je let posledica srečanja vrha Fife s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Po besedah Grafströma naj bi se moral Infantino vrniti v Švico, v Ženevo zaradi že omenjenega nujnega sestanka, ki naj bi bil načrtovan 12. aprila ob 14 uri v kraju Nyon, čeprav je bil ta dan Čeferin na obisku v Armeniji, tako da je bilo “načrtovano” srečanje obeh šefov misija nemogoče. To, da se je Čeferin v resnici nahajal v teh kavkaški državi pa je bilo mogoče potrditi tako z informacijo podano na spletni strani Uefe, kot tudi spletni strani armenske nogometne zveze. Fifa tega očitnega zavajanja svojega šefa za skladnost ni nikoli zanikala, a vseeno trdi, da je bil let “skladen”.

Aleksandru Čeferinu je funkcija predsednika UEFA stopila v glavo. Leta 2017 dosegel cenzuro oddajo Faktor!
Aleksander Čeferin je veljal do nedavnega za neomadeževano javno osebo. V slovenskem prostoru je imel sloves vplivnega odvetnika, ki ne pozna poraza. V času svoje uspešne kariere mu je uspelo ponujati odvetniške storitve v številna podjetja, zavodi v lasti države. Ne pozabite, od leta 2003 so prejeli več kot 10 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za svoje storitve. Med drugim jim RTV Slovenija nameni vsak mesec štiri tisoč evrov.

Obraz Čeferina je popolnoma drugačen v njegovih nogometnih poslih. V našem mediju smo pred kratkim odkrili afero iz leta 2016, ko je norveški medij Josimar poročal, da Čeferin ni izpolnjeval pogojev za predsednika NZS v letu 2011. V našem raziskovanju smo ugotovili, da je Čeferin grdo povedano večino svojih podatkov priredil, ko je navajal nogometne izkušnje v klubih FC Litija, NK Olimpija Ljubljana in Lawyers Ljubljana.

Zapletel pa se je v aferi pregrešno dragega centra Brdo, v katerem so veljaki na NZS neracionalno porabili vsaj pet milijonov evrov. Na uradni strani NZS so priznali, da je bil projekt vreden osem milijonov evrov,  a v končnem poročilu  prikazali, da je bil projekt vreden deset milijonov evrov. Vprašajte se, kam sta izginila po uradnih podatkih NZS dva milijona evra.

O teh vprašanjih in vodenju nogometne zveze Slovenije so hoteli govoriti v oddaji Faktor. V njej so hoteli predstaviti, da vodenje nogometne zveze v mandatu Čeferina ni bilo vse v najlepšem redu. Poudariti so hoteli slabo finančno stanje nogometne zveze, ki jo je ob izvolitvi za predsednika UEFE septembra 2016 zapustil Čeferin. Oddaja je bila predvajana, a je Čeferin z močjo predsednika UEFA dosegel, da je bil del oddaje o Čeferinu na Youtubu odstranjen zaradi kršitve avtorskih pravic UEFE. Hitro se je izkazalo za lažno dejstvo. Čeferin ni pozabil, da je prav Faktor poleg Požareporta in Topnews edini poročal o tem, da Čeferin ni izpolnjeval pogojev za predsednika NZS leta 2011. Ob koncu članka pa lahko le zaključimo z besedami Bojana Požarja, da je “predvsem mali človek na visoki funkciji.”

Članek norveške revije Josimar, specializirane za razkrivanje nepravilnosti v globalnem nogometu, si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš