fbpx

Minister Šabeder se ne zaveda resnosti situacije: Stroka ni dovolj informirana, anonimni Slovenec pa je razkril zmeden sistem, kako so ga testirali za koronavirus!

Minister za zdravje Aleš Šabeder je popolnoma odpovedal s soočenjem zdravstvene krize zarai pozitivnih okužb s koronavirusom. (Foto: STA)

Koronavirus je resna zdravstvena grožnja, ki jo slovenske oblasti kljub odkritim primerom na Hrvaškem, Avstriji in v Italiji jemljejo preveč zlahka. “Bile so organizirane delovne skupine s strani državnih sekretarjev. Stroka mora voditi vse te procese. Tudi ministri delujejo v teh skupinah. Sem prisoten in sodelujem z državnimi sekretarji,” se je odzval zdravstveni minister Aleš Šabeder v oddaji Tarča, medtem ko zdravniki pravijo, da so neinformirani. Slovensko javnost pa je presenetila tudi izpoved državljana, ki je opisal postopek, po katerem so ga v Ljubljani testirali na koronavirus. “Organizacijske težave, zmeda z uro in časom, zarošene maske osebja, osnovni medicinski instrumenti, ki ne delajo, pošiljanje bolnih ljudi s sumom na korono naokoli dajejo videz zbeganosti strokovnjakov, ki znajo in so plačani, da poskrbijo za naše zdravje in varnost. Če dvomijo o pravilnosti podatka z navadnega termometra, če zdravniki ne morejo izmeriti temperature, kako bomo krotili virus,” je povedal anonimni slovenski državljan.

Primer jasno prikazuje, kako so stroka in vladne službe vsaka na svoji strani. To se je lepo videlo tudi v najnovejši Tarči, kjer sta zdravnica iz Kočevja dr. Polona Vidič Hudobivnik in župan Nove Gorice Klemen Miklavič opozarjala na vse nevarnosti pandemije koronavirusa v Sloveniji. Na drugi strani pa sta zdravstveni minister Aleš Šabeder in direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat mirila paniko in poudarjala, da se nimamo ničesar bati. “Tarča 27. 2. 2020 no jaz kot koncesionar na sekundarni ravni, do danes do 20. ure nisem prejela niti enega sporočila preko elektronske pošte s strani MZ in NIJZ glede ukrepanja ob eventuelni epidemiji z koronavirusom v Sloveniji,” je povedala zdravnica Alenka Forte.

Opisan primer državljana, o katerem so poročali na Financah in tudi ravnanje zdravstvenih delavcev opisuje, da je medicinsko in zdravniško osebje prepuščeno sami sebi in svoji iznajdljivosti. Zdravniška zbornica opozarja vlado in pristojno Ministrstvo za zdravje in NIJZ, naj podajo prave strokovne usmeritve v primeru pandemije koronavirusa. “Mi smo informacije dobili 30 in 31. januarja. Vse informacije smo posredovali zaposlenim. Pomagali smo si po drugih kanalih, ne pa po kanalih, ki bi jih pričakovali,” je povedala dr. Vidič Hudobivnik. Hej, ministrstvo za zdravje, v Zdravstvenem domu Kočevje so danes dobili zaščitna očala za pregledovanje morebiti okuženih s SARS-CoV-2 ob 19:00. 2 komada! Od vojske!!! Kakšna diletantska improvizacija je to? Z lažmi kupujete čas. Davkoplačevalci to šarado plačujejo,” se je kritično odzval kardiolog in borec proti težavam v slovenskem zdravstvu dr. Blaž Mrevlje.

Premier v odstopu Marjan Šarec in njegov minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je podal odstop, sta s slabim obveščanjem in slabo strategijo povzročila paniko zaradi koronavirusa med slovenskimi državljani. (foto: STA)

Minister Aleš Šabeder kljub kritikam še vedno zagovarja, da so postopki padle Šarčeve vlade pravilni
Slovenska javnost je dobila prej informacije iz sosednjih držav Italije, Avstrije in Hrvaške glede njihovih težav s koronavirusom. Pozitivne okužbe so zaznali v vseh treh državah, v Italiji pa je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 10 ljudi. Resnost situacije je še toliko večja, ker se dogaja v italijanskih provincah Benečiji, Lombardiji in Furlaniji – Julijski krajini.

Vendar se še vedno aktualni zdravstveni minister Aleš Šabeder pretvarja, kot da ni nobene nevarnosti. “Dobili smo depešo iz Italije, kjer so zapisali, da so omilili prvotne ukrepe, ki so jih sprejeli. Ukrepi so bili pretirani in so povzročili gospodarsko škodo. Govorilo se je o založenosti. V zdravstvenih domovih, bolnišnicah so dolžni zagotoviti zaščitno opremo za svoje zaposlene. Ta oprema bi morala biti na zalogi. Kar naenkrat vsi govorijo, da te opreme ni. Prve informacije o virusu so šle 29. 1. v javnost. Obveščena je bila zbornica, koncesionarji. Vse dajemo, vsak dan obveščamo javnost. Stroka stoji pred kamero.”

Dr. Polona Vidič Hudobivnik, zdravnica iz Kočevja. (Foto: Posnetek zaslona/ Tarča RTV Slovenija)

Polona Vidič Hudobivnik opozarja, da so ukrepi in postopki napisani le na papirju, v praksi pa vsak prepuščen sam sebi
Kritično se je na vlogo države, ministrstva in NIJZ odzvala dr. Vidič Hudobivnik. Med drugim je dejala, da ji pri nujni opremi glede pandemije koronavirusa pomagajo lokalne oblasti in Slovenska vojska.Pripravljeni smo, po svojih najboljših močeh na račun našega zdravstvenaga doma in agažmaja lokalne skupnosti. Preverili smo zaloge opreme, ki je zelo borna. Imamo po nekaj kosov vse opreme.  Zaščitna očala smo dobili pred eno uro od Slovenske vojske. Dobili smo dva komada. Sledimo navodilom ministrstva in NIJZ. Na papirju smo opremljeni, v realnosti pa bore malo.  Zdravstveni dom Kočevje je srednje velik zdravstveni dom in pokrivamo veliko območje. Daleč smo od centrov, ni blizu bolnišnic. Dejansko se zavedamo, da smo prepuščeni sami sebi.”

Župan Nove Gorice Klemen Miklavič ni dobil nobenih informacij o spopadanju z morebitno pandemijo koronavirusa v svoji občini. (Foto: STA)

Župan Nove Gorice Klemen Miklavič ni dobil nobenih informacij s strani ministrstva 
Župan Nove Gorice Miklavič je povedal, da si je moral zaradi neodzivnih slovenskih oblasti pomagati z informacijami iz Italije. Podobno kot sogovornica iz Kočevja se je Miklavič čudil, zakaj mu nihče iz državnih institucij ni podal pravih informacij. “Mene je obveščal kolega iz Gorice že od petka, da se tam nekaj dogaja, da se bodo sprejemali ukrepi. V nedeljo je dobil dekret od vlade in navodila. Ko sem sam klical vse pristojne inštitucije, ni imel noben nobenih navodil. To, da v Novi Gorici nismo vedeli, ni v redu. Imamo velik pretok avtomobilov. Prvo sem se obrnil na območno civilno zaščito, nobenega navodila. Potem sem se obrnil na NIJZ, pa so nam povedali, da naj počakamo. Obrnil sem na lokalni zdravstveni dom in bolnišnico. Oboji so imeli podobno zgodbo. V ponedeljek smo se sestali. Ljudje so spremljali, socialno omrežja so se prebudila, strah je med ljudmi naraščal. Potrebovali smo nek strokovni odgovor, ki bo preglasil tiste, ki povzročajo nepotreben strah. Po drugi strani pa imamo organizacije kot so igralnice, kjer je lahko potencialno hiter prenos. Tudi te so potrebovale jasna navodila, kako naj reagirajo.” 

Direktorica NIJZ Nina Pirnat miri situacijo. Med 136 vzorci so bili vsi negativni. (Foto; STA)

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje obvešča, da je bilo vseh 136 vzorcev, ki so jih analizirali, negativnih
Direktorica NIJZ Nina Pirnat je v oddaji Tarča poleg Šabedra zagovarjala ravnanje državnih inštitucij, da so do sedaj ravnali pravilno. Sama je povedala, da panika ni potrebna.

Pohvalila se je, da od 136 vzorcev noben ni bil pozitiven. “Zdravniki, zobozdravniki, pediatri se dnevno srečujejo s kapljičnimi okužbami, kot je koronavirus. Mnogi pediatri, družinski zdravniki so že od leta 1997 vključeni v mrežo akutnih zadušitvah dihal, kjer na tedenski bazi odvzemajo brise nosno žrelnega prenosa povzročitelja. Izvajalci zdravstvenih dejavnosti so dolžni poskrbeti, da njihovo osebje dela varno. Jemanje brisov je nevarno za katerokoli bolezen. Konec decembra smo se soočili z ošpicami. Jaz mislim, da gre v teh primerih bolj za strah, kaj bo. Osnovna oprema za prve primere bo najbrž zadoščala. Kot mi je znano, se bo spuščalo tudi iz blagovnih rezerv.  V Sloveniji kljub 136 testiranj še nismo imeli primera.”

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite trdi, da so pripravljeni na morebitno pandemijo koronavirusa v Sloveniiji. (Foto: STA)

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan opozarja na močan vpliv iz tujine
Srečko Šestan je povedal, da imajo oni načrt že pripravljen v primeru razširitve pandemije koronavirusa v Sloveniji. Podobno kot minister za zdravje Šabeder in direktorica NIJZ Nina Pirnat je opozoril, da je panika pretirana. Vendar je povedal, da glede na to, da so se vse sosednje države soočile z okužbo koronavirusa, bo pozitiven primer slej ko prej doletel tudi nas. “Na obmejnem območju je bil ta vpliv Italije premočan. Zelo težko je umirjati situacijo, narediti kak ukrep, če sosednja država uveljavlja takšne ukrepe. Treba je ubrati zmernost, kot opozarjajo zdravstveni delavci. Če bi na ministrstvu ubrali zmernost, bi reakcija v zdravniških krogih bila manjša. Tudi nepotrebne reakcije niso v redu za umirjanje situacije.”

Anonimni državljan opozoril, da je medicinsko in zdravstveno osebje popolnoma nepripravljeno na pandemijo koronavirusa v Sloveniji
Časnik Finance je delil pismo anonimnega državljana, v katerem je opisal postopek, s katerim se je soočal ob sumu na okužbo s koronavirusom. Vrnil se je s službene poti v Italiji. Prve simptome je opazil v nedeljo zvečer. Ni vedel, ali gre za simptome navadne gripe ali koronavirusa. V ponedeljek je od svojega zdravnika dobil navodila, da naj ne hodi nikamor, ker se je morda okužil s koronavirusom.  Po dveh dneh, v sredo, je dobil klic zdravnika, da je izpolnil vseh pet kriterijev, po katerih bi lahko bolehal za koronavirusom. Pripeljal se je na infekcijsko kliniko v Ljubljani in tam čakal dve uri na pregled. “Zdravnik pride v zaščitni obleki, ki je videti kot skafander. Po uvodnih minutah zdravnik naroči, da vendar snamem to masko, da se lahko pogovoriva in da me sploh lahko pregleda. Pomislim, pa kaj, hudiča, me torej gnjavite v izolacijski sobi s to masko. Če bi mi jo dali, ko ste me za dve uri poslali stran, bi razumel in bi bilo mogoče koristno. Zdaj ni. Masko ste mi dali za deset minut v izolacijski sobi, kjer sem sam, je pa res, da je ta izolacijska soba nenehno odprta in se mora zračiti. Česa kdo zdaj ne razume, kdo je tu nor? Celotna izkušnja je kar katastrofalna. Pa se še sploh ni začelo. Zdaj postanejo stvari res na meji resničnosti,” je svojo izkušnjo opisal slovenski državljan.

Luka Perš