fbpx

Ali bo jeseniški SD kader v Jeku iz stanovanja vrgel upokojenko?

Uroš Bučar (foto: Gorenjski glas)

Jeseniški kadri Socialnih demokratov v jeseniškem komunalnem podjetju Jeko imajo namen na zahrbten način vreči na cesto Jeseničanko Vesno Noč, ki je v svojem stanovanju živela štirideset let, je razkril portal Prava.si. Komunalno podjetje Jeko vodi izbranec stranke SD, Uroš Bučar, Nočevi pa grozi, da bo 10. februarja na dražbi izgubila stanovanje. Spomnimo, Nova24tv je lani poročala, da najbolj vplivni kadri v jeseniškem komunalnem podjetju Jeko obvladujejo kadrovski bazen “socialno čutečih” Socialnih demokratov. Osrednji liki so bili Bučar, predstavnik SD v občinskem svetu, in vodja sindikata Jeko Žiga Pretnar ter pravnica na Jeku Polona Smolej. Nočeva je povedala, da se za njeno stanovanje zanimajo predvsem nekateri višje v Jeku, ki so povezani s stranko SD.

Zakaj se je Vesna Noč sploh znašla v situaciji, da se bo po vsej verjetnosti morala po štiridesetih letih izseliti iz svojega stanovanja? Začelo se je tako, da je za račune dobivala po tri položnice – na ime Vesna Noč, Vesna Trojar Noč in še na hčerkino ime Mojca Trojar – ki je prav tako napisano na vhodnih vratih stanovanja na Jesenicah. Upravnik bloka Dominvest je torej isto položnico Nočevi poslal kar po trikrat, enako je počelo tudi javno komunalno podjetje Jeko in tudi RTV. Nočevi se je seveda to zdelo povsem nesmiselno in je plačevala le po eno položnico – ker nikoli ni dobila nobenega opomina, je bilo tudi videti, kot da je vse v najlepšem redu. A očitno ni bilo, ker se je nekega dne pojavil dolg v višini okoli 930 evrov, ki pa ga je Nočeva že poplačala, kar je bilo leta 2014 dokazano tudi na sodišču, sodnica je potrdila. A Jeko je nato nekje našel še dodaten dolg v višini 1500 evrov in sprožil postopek na sodišču ter zahteval, da ji za poplačilo njenega dolga odvzamejo stanovanje.

Pri tem sta se pridružila še NLB in podjetje Dominvest. Nočeva je namreč pred leti vzela kredit na NLB, in sicer v višini 35 tisoč evrov. Z njim je želela poplačati stanovanjski kredit, ki ga je na svoje ime vzel nekdanji hčerki soprog, ki je posodil le ime, kredit je odplačevala Nočeva. Tega stanovanjskega kredita je ostalo za okoli 18 tisoč evrov, z ostankom novega kredita, pa je Nočeva poplačala še dolgove, ki so z leti nabrali – očitno predvsem zaradi trojnih položnic in zamudnih obresti. No, pa se je zataknilo tudi na tem mestu – notarka je namreč v pogodbo napisala, da se kredit odplačuje do leta 2038 – kar pa do navedenega datuma nanese okoli 60 tisočakov, glede na to, da mesečna položnica znaša 260 evrov. Videti je, da je NLB Nočevi dodala še dolg v višini 32 tisoč evrov, kar pojasnjujejo s tem, da sta na notarski pogodbi podpisani tako Nočeva kot tudi njena hčerka ter s tem, da Nočeva ni plačevala obresti. “Vse to po zaslugi tenkočutnih jeseniških kadrov Socialnih demokratov,” je dopisal novinar Luka Perš, ki je gospo tudi obiskal.

Jeko je dve leti trgal od plače, plačil pa ni knjižil?
Vse te šoke je Nočeva doživljala ob tem, da je hčerka zbolela za rakom in posledično tudi izgubila službo, saj je delodajalec ocenil, da je predolgo na bolniški. Zato je bila zelo vesela, ko je bila NLB pripravljena dati kredit. Najprej so jo zavrnili, ko je hotela zapreti račun, pa so si premislili in ga odobrili – dali so ji ga na hipoteko. Lahko si le predstavljamo, kako težko je pri pokojnini nekaj čez 400 evrov poplačevati tak kredit. Hčerka je nato končno dobila novo službo, zaposlil jo je Jeko. Tam se je tudi dogovorila, da ji bodo trgali od plače, tako da bi z mamo poplačali vse za nazaj. Direktor ji je celo odpisal zamudne obresti, tako da sta končno malo lažje zadihali. Dve leti so Trojarjevi na Jeku vsak mesec trgali od plače, kam se je ta znesek knjižil, pa ni znano – saj očitno niso beležili. Prav zaradi tega je nastal ta dolg v višini 1500 evrov, s katerim je Jeko na sodišču sprožil postopek proti Nočevi. Direktor, ki je s hčerko to urejal, je odšel iz podjetja, računovodstvo pa je potem že opisane zamudne obresti vrnilo nazaj. Vmes se je na Jeku zgodil tudi rop. Hčerki, ki je delala na blagajni, je ropar prislonil pištolo na glavo in od nje zahteval denar, ki ga je imela pripravljenega za varnostnika. Pričakovali bi, da ji bodo v podjetju nudili oporo v težki situaciji, žal pa je bilo popolnoma nasprotno.  Obtožili so jo, da je najbolj odgovorna za storjeni rop ter jo posledično tudi  finančno kaznovali – čeprav so kriminalisti zatrdili, da je povsem “čista”. Danes Trojarjeva na srečo dela v Avstriji, kjer je zanjo situacija precej boljša – je pa menda od Jeka dobivala modre kuverte tudi v tujino.

Nočeva se je obrnila tudi na Tednik in na odvetniško pisarno Csipo in Kozamernik – brez uspeha
Vesna Noč se je s svojimi težavami obrnila na več slovenskih medijev. Med njimi tudi v uredništvu oddaje Tednik, kjer tedensko prikazujejo tragične zgodbe slovenskih državljanov. Vendar kaže, da odgovorno urednico oddaje Tednik Jeleno Aščič težave Nočeve ne zanimajo. Na portalu Prava.si se zato sprašujejo, če so morda na RTV Slovenija prejeli klic Socialnih demokratov, ki so jim objavo zgodbe odsvetovali. Zgodba Nočeve je vsekakor tragična, ko pripoveduje kaj vse se ji je zgodilo, je očitno, da je šlo narobe prav vse, kar bi lahko šlo narobe. Poleg vsega je imela tudi slabe izkušnje s cenilcem, pa tudi z odvetniško pisarno Csipo in Kozamernik, iz katerega je dobivala le račune, storili pa niso nič. Spomnimo, odvetnika Csipota smo med drugim omenjali v povezavi z Marjanom Pogačnikom, saj je branil njegovega sina. Vse te neznosne situacije so na Nočevi seveda pustile tudi zdravstvene posledice, kap, infarkt, pljučna embolija. Zaradi oslabljenega imunskega sistema je že vsaj dvakrat prebolela tudi covid, ob telefonskem pogovoru z našim medijev je močno kašljala, pa čeprav je kljub vsemu še vedno vedrega duha.

Ob tej žalostni zgodbi je Vesna Noč dodala, da se je celo življenje borila s težavami brez starševskega objema. Že sedemindvajset let je vdova, prvi mož je umrl zaradi bolezni, drugi pa se je smrtno ponesrečil. Njena največja želja je, da bi se ji oglasil njen oče, ki je družino s štirimi otroki zapustil, ko je bila še majhna. Nikoli ni vedela, kam je izginil dobesedno čez noč. Nedolgo nazaj pa je po naključju izvedela, da je pri svojih šestindevetdesetih letih še živ, da živi v Braziliji in da je celo lastnik sedemnajstih tovarn (Gecele metalurgica). Ime mu je Aleksander Gecele. Upajmo le, da se ji vsaj ta želja uresniči, do danes ji namreč še ni uspelo z njim navezati stika.

Uroš Bučar s podjetja Jeko je poslal naslednji odziv na našo objavo:
Podjetje Jeko, javno komunalno podjetje, d.o.o., Jesenice, je javno podjetje in deluje odgovorno in transparentno. Ena izmed dolžnosti je tudi izterjava neplačanih računov, zaradi celotne skupnosti, vseh uporabnikov. Gospa Vesna Noč je neplačnica za komunalne storitve že dalj časa (od leta 2003 dalje). Za opravljene storitve je podjetje uporabnici izstavljal mesečno en račun in ne treh, kot navajate v prispevku. Gospa Vesna Noč ni nikoli izpostavila morebitne problematike glede števila mesečno izstavljenih računov, ker kot že navedeno zgoraj, nikoli ni bilo za isto obdobje izstavljenih več računov. Gospa Vesna Noč in njena hči imata zaradi neporavnanih računov za komunalne storitve več odprtih izvršb, od katerih smo zaradi nezmožnosti izvršitve, izvedli tudi delne odpise. Iz zemljiško knjižnega izpisa je tudi razvidno, da ima gospa več dolgov (torej tudi več upnikov, podjetje Jeko, d.o.o. je med manjšimi), kar med drugim izkazuje, da gospa za svoja dejanja prelaga krivdo na nekoga drugega.
Hči gospe Vesne Noč je bila v podjetju zaposlena leto in pol za čas nadomeščanja porodniškega dopusta. Omenjena je na lastno željo zaključila delovno razmerje mesec prej, ker je dobila drugo zaposlitev. V tem obdobju sta živeli v skupnem gospodinjstvu. Dogovorili smo se, da bo hči poravnavala njune tekoče račune in dolg za nazaj. V obdobju zaposlitve hčerke v našem podjetju smo sporazumno odtegovali zneske, ki so razvidni tudi na plačilni listi in na kartici kupcev, vendar gospa kljub temu trdi, da se njen dolg ni zmanjševal. Gospa Vesna Noč je v osebnem stečaju od 31.7.2018, ki še ni zaključen. Od uvedbe osebnega stečaja, je veliko naših uporabnikov uporabilo to možnost »izbrisa doga«. Kasneje se je izkazalo, da je lahko osebni stečaj tudi breme (vsaj za tiste, ki imajo premoženje), kar se je izkazalo tudi v primeru gospe Vesne Noč. Ker je gospa v osebnem stečaju in ima premoženje (polovica stanovanja), se le to prodaja, z namenom zaključka postopka osebnega stečaja.
Rop v podjetju se je zgodil januarja 2008. Oropana je bila blagajna ob zaključku delovnega dne, ko ni bilo več uradnih ur in je bil denar pripravljen za varnostno službo. Hči gospe Vesne Noč je bila zaposlena na delovnem mestu blagajničarke. Ta dogodek je razumljivo preiskovala policija, saj je bila odvzeta večja količina denarja. Posledično so bile med preiskavo, na predlog policije, na zaslišanje pozvani zaposleni, ne zgolj hči gospe Vesne Noč, ki so bili prisotni pri ropu in ravno tako tudi odgovorne osebe. Podjetje oz. »njeni takratni vodilni« niso obsojali nikogar, ki je bil priča ropu. Vabimo vas, da se oglasite pri nas, kjer imamo vso obširno dokumentacijo, za vse zapisane dogodke.

Sara Bertoncelj