fbpx

Ali bo novemu generalnemu direktorju RTV Slovenije uspelo počistiti nakopičene Kadunčeve grehe?

Andrej Grah Whatmough

“Čeprav se v javnih zavodih, agencijah in raznih inštitutih, ki smo jih prisiljeni plačevati davkoplačevalci, ob menjavi vodstva redkokdaj kaj bistvenega spremeni, saj so že v osnovi zasnovani tako, da se ohranja status quo in da imajo nad njim nadzor kulturni marksisti, vendarle od novega generalnega direktorja pričakujem vsaj dvoje. Prvič, racionalizacijo poslovanja, kar med drugim pomeni zmanjšanje števila zaposlenih in zunanjih sodelavcev, ki krepko presega število dva tisoč. Za izpolnjevanje poslanstva RTV Slovenija jih je odločno preveč,” je izvolitev novega generalnega direktorja RTV Slovenija komentiral predsednik društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak. Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič pa poudarja, da se je RTV Slovenija v zadnjih letih “s svojo politično pristranskostjo, ki se je pri določenih urednikih in novinarjih sprevrgla v odkrit aktivizem, močno odmaknila od svojega deklariranega poslanstva. Zato bi bila potrebna temeljita “prevetritev”.

Radiotelevizija Slovenija je dobila novega generalnega direktorja, odvetnika in nekdanjega predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha. Ta bo moral 25. aprila prevzeti vodenje za Igorjem Kaduncom. Situacija je prišla tako daleč, da je Kadunc finančni načrt sprejel za leto 2020 šele v mesecu oktobru. Kadunc sploh ne skriva, da ideološko sovraži aktualnega slovenskega premiera Janeza Janšo. To je na seji programskega sveta RTV Slovenija razkrila programska svetnica Petra Lozar. Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije dr. Matevž Tomšič upa, da je izvolitev Grah Whatmougha korak v pravo smer. Pričakuje, da bo novi generalni direktor RTV Slovenija aktivno prispeval k temu, “da bo nacionalna radiotelevizija postala bolj odprta, pluralna in resnicoljubna.

V času Kadunčeve ere se je RTV Slovenija spreminjala v politično krilo skrajne levice. To se je opazilo že v lani februarja, ko so pričeli s promoviranjem politično vodenih protestov proti trenutni vladi. Tudi dolgoletni novinar in predsednik Društva domoljubnih novinarjev Jože Biščak si želi, da bi RTV Slovenija zagotavljala pluralnost ter upoštevala politično uravnoteženost in zagotavljala enakovredno zastopanost različnih svetovnih nazorov. Kot opozarja urednik Demokracije, se je sedaj dogajalo, “da so bile predvsem konservativne vrednote na javnem zavodu diskriminirane, da je prevladoval liberalno-demokratski pogled na svet in dogodke.”

Predsednik Društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak. (Foto: Nova24TV)

Kadunc vzpodbujal politični aktivizem progresivnih novinark Informativnega programa RTV Slovenija
Vsi se zelo dobro spomnimo lanskoletnih cirkusov “javne, civilne” družbe, ko so kričali, da je “RTV Slovenija naša”. Sledila so bizarna pisma v tujim sorodnim medijskim organizacijam, da se nad njimi izvaja pritiske in se jim krši medijska svoboda. Tujino pa so prepričevali, da bo v Sloveniji pod Janšo vsak trenutek eksplodirala diktatura. Srčika problema je postal informativni program pod vodstvom odgovorne urednice Manice Ambrožič. Njena četica politično-progresivnih novinark se ni sprijaznila, da je na oblasti ni več levica. Nihče ne bo odrekel novinarkam informativnega programa njihova lastna razmišljanja in mnenje. Žal se še danes ne zavedajo, da bi novinarji na RTV Slovenija, morali biti v prvi vrsti nevtralni kot sodniki na športnih tekmovanjih.

“Ne gre za to, da bi novinarjem in urednikom odrekal pripadnost ali privrženost neki ideologiji, ki jo lahko seveda kot zasebniki izražajo in jo širijo, gre za to, da so pri delu na javnem zavodu nevtralni. Morajo biti, oni so javni uslužbenci, nimajo nikakršne pravice, da komu dajejo prednost, drugim ne,” je kritičen Biščak. Sedaj so veliko bolj naklonjeni levi politični opciji. Biščak še opozarja, da so odkrito naklonjeni levi politični opciji in svoje delo izrabljajo, zlorabljajo za potrjevanje osebnih pogledov na svet. Zato Biščak upa, da bo novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough “zadeve uredil, ker to nalaga zakon.”

Kako iz začaranega kroga?
Zaradi odkritega pristranskega poročanja Radiotelevizije Slovenija postajajo gledalci iz leta v leto bolj kritični. Drugače misleči, ki ne podpirajo progresivne revolucije na RTV Slovenija, so že večkrat poudarili, da mora biti mesečna naročnina prostovoljna. Burno obdobje je bilo v lanskem letu, ko je ministrstvo za kulturo želelo del sredstev za RTV nameniti pluralizaciji medijskega prostora, a se je številčna in medijsko močno podprta “civilna družba” v podobah levičarskih nevladnih organizacij temu uprla in uspela zaustaviti spremembe na medijskem področju v Sloveniji.

Vsako leto nacionalnemu mediju Slovenci namenimo do 100 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Kljub prilivom so se v času Kadunca soočali z vsakoletnimi izgubami, pokrivanje izgub pa pokrivali s prodajo delnic EBU. Kljub spremembi na direktorskem mestu se spremembe ne bodo zgodile čez noč. “Ampak, če me vprašate, kaj bi se moralo narediti na dolgi rok, pravim: počasi razpustiti in privatizirati nacionalno televizijo. Davkoplačevalski žepi bodo zelo hvaležni, državljani Slovenije pa ne bodo prav nič prikrajšani in manj informirani,” nam ob koncu zaupa predsednik društva Domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak.

Luka Perš