fbpx

Tanji Fajon zaradi radikalizacije odhajajo pomembni člani – jedro stranke SD

Tanja Fajon (Foto: STA)

“Medtem ko se Fajonova v Bruslju bori proti grdim Madžarom ji doma razpadajo Socialni demokrati,” je zapisal Bojan Požar in to kot kaže tudi drži. Tanja Fajon je prevzela začasno vodenje stranke SD meseca maja, oktobra pa je bila izvoljena za voditeljico SD. V vseh teh mesecih smo bili priča številnim nesporazumom znotraj stranke, predvsem s tistimi člani, ki s trenutno vlado dobro sodelujejo. Več kot očitno je vodstvo SD sovražno naperjeno do trenutne vlade, s čimer pa si kot kaže kopljejo tudi lastno jamo. Nekateri župani te stranke so več kot zadovoljni s trenutnim sodelovanjem z oblastjo, saj s terena poročajo o napredovanju projektov s pomočjo evropskih sredstev in o konstruktivnem sodelovanju. To odobravanje pa ne diši ideološko podprtemu vodstvu SD, ki se vse bolj pomika v radikalno levo, pri tem pa, po besedah njihovega nekdanjega člana in vodje odnosov z javnostmi Sebastjana Jeretiča, izgubljajo svoje “zdravo jedro”, kar se jim lahko grdo povrne na naslednjih lokalnih volitvah. 

Nekdanji vodja službe Socialnih demokratov za odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič pravi, da smo v zvezi s stranko SD, trenutno priča dvema trendoma. Prvi je znan že iz leta 2014, ko je stranka pričela s tako imenovano čistko ljudi, ki niso všeč neki ideološki liniji na centrali. “Sedaj gre preprosto za neko nadaljevanje čiščenja tistega dela terena, ki centrali ni bil všeč.” pravi Jeretič. Drugi trend pa gre v smeri popolne radikalizacije, oziroma za ideološko vojno z  Janezom Janšo. “Vodstvo grdo gleda vse, ki so na kakršen koli način naklonjeni in niso dovolj ostri proti tej trenutni vladi,” še doda in obrazloži, da vsakršno odobravanje dela vlade, vodstvu SD pomeni grožnjo pri ustanavljanju tako imenovane koalicije ustavnega loka – KUL.

Jeretič poudarja, da Jani Prednik na kongresu ni zmagal zato, ker je v stranki prisotna zelo močna leva radikalizacija, vse to pa nadaljuje vsesplošni trend sovraštva do tistih, ki so bolj sredinsko usmerjeni. Pri tem pa so se radikalni člani stranke bali, da bi Prednik deloval v smeri sodelovanja s trenutno desnosredinsko vlado, kar bi bilo na koncu koncev bolje za državljane. V nasprotju s Tanjo Fajon, Prednik razume, zakaj je SD enkrat samkrat v vsej tranziciji, uspela zmagati in voditi vlado, to je bilo leta 2008. “To je bilo zato, ker se je takrat stranka iz radikalno leve pozicije premaknila v levo sredino in vodila neke procese modernizacije. Prvi korak do zmage 2008 je bilo sodelovanje v partnerstvu za razvoj z Janševo vlado, kar bi bilo tudi sedaj dobro za splošno dobrobit in razvoj. On sodi tam med te redke pragmatike, ki to razume,” še obrazloži Jeretič.

Nekdanji vodja za odnose z javnostmi Socialnih demokratov Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Prednik je po informacijah Požareporta dobil ponudbo Jureta Lebna, nekdanjega ministra SMC za okolje, o ustanovitvi Zelene stranke, zaenkrat pa ni nobenih informacij, da bi to ponudbo sprejel. Lebnu so kot ministru za okolje v vladi Marjana Šarca očitali korupcijo v zvezi z maketo drugega tira. Kasneje je odstopil z namenom, da razbremeni ministrstvo in Šarčevo vlado, saj je menil, da ob takih pritiskih ni mogoče normalno delovati. Jeretič ocenjuje, da je Leben povabil Prednika k ustanovitvi svoje stranke, ampak sam ne verjame, da bi Prednik tja tudi prestopil.

Glavni ideolog postal “neuravnovešeni” Štromajer
S prevzemom stranke SD Fajonove pa so si ti zagotovili še večji umik v levi kot, kar jih še bolj odmika od sodelovanja v dobro vseh. Skozi radikalizacijo pa čistijo svojo mrežo in si s tem zagotavljajo sodelovanje članov, ki so usmerjeni radikalno levo. Po informacijah, ki jih je navedel Požar, naj bi bil trenutno “glavni ideolog” stranke SD, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer, medtem ko se je poslanec Matjaž Han nekoliko postavil v ozadje. Podobno naj bi storil tudi Milan Brglez, ki po vsej verjetnosti čaka priložnost na predsedniških volitvah leta 2022.

Jernej Štromajer. (Foto: STA)

SD vse bolj izgublja podporo na lokalni ravni
“SD s svojo čistko in naperjenostjo zoper Janšo in izključevanjem vseh, ki podpirajo sodelovanje s trenutno vlado, izgublja podporo na lokalni ravni. Podobno smo doživeli že leta 2014, ko zaradi svojih usmeritev v Kopru niso mogli kandidirati za svetniška mesta,” pojasnjuje Jeretič. Po vsej verjetnosti se jim lahko nekaj podobnega zgodi tudi na naslednjih županskih volitvah, ki bodo leta 2022. Kot kaže, je centrala vse manj zadovoljna z župani, ki podpirajo trenutno vlado, oziroma s tistimi, ki do vlade niso pretirano kritični. Omenjena situacija je zelo očitna v vojni stranke z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem in njegovim sinom ter občinskim svetnikom Borutom Rojcem.

Župan občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik (Foto: STA)

V nesoglasju s centralo SD je bil tudi župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik, ki pa je pred časom zapustil SD. “Že dalj časa menim, da takšna politika, ki se oddaljuje od ljudi, predvsem na lokalnem nivoju, nima prihodnosti, saj so osnovne potrebe ljudi v lokalni skupnosti nekaj, kar se da vsak dan videti in doživeti. Za razliko od državnega nivoja, žal,” je zapisal Bukovnik. 

Na tak način SD izgublja svoje zdravo jedro. V tem času je tako možnih več scenarijev. Zgodi se lahko odhod članov, ki vlado podpirajo in niso sovražno ali bolestno nastrojeni proti trenutni vladi. Nekateri pa bodo ostali tiho, ampak v tem primeru za stranko ne bodo naredili, kar bi lahko,” je še na koncu pojasnil Jeretič.

Sara Rančigaj