fbpx

Je Galetu pomagal tudi predsednik računskega sodišča Vesel? Tega ne komentira!

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in "skesani žvižgač" Ivan Gale. (Foto: STA, posnetek zaslona/ Tarča RTv Slovenija)

Ali je pri kreiranju afere Maske imel prste vmes tudi predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel? Novinar Bojan Požar razkriva, da bi se naj v prostorih Zavoda za blagovne rezerve sestala Tomaž Vesel in “skesani žvižgač” Ivan Gale. Poklicali smo na računsko sodišče, a nam tega dogodka niso želeli komentirati.

Nacionalni medij RTV Slovenija je v oddaji Tarča v mesecu aprilu ustvaril umetno sestavljeno korupcijsko afero o nabavi nujne zdravniške opreme. Glavni negativci v zgodbi so minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, Lojze Peterle, Marjan Podobnik, nekaj članov SDS in posamezna slovenska podjetja, ki so dobila posel. Njihove podlosti je pogumno razkrival t.i. žvižgač Ivan Gale. Odlična zgodba se je sesula v prah, saj se je izkazalo, da je bil prav Gale med podpisniki tistih pogodb, ki so najbolj sporne. V ozadju pa je bila jeza vplivnih levih gospodarskih struj, ki so odpadli od dobičkonosnih poslih z državo, na katere so bili navajeni dolga desetletja.

Nove informacije o sesuti aferi medijskega kartela je predstavil Bojan Požar. Po njegovih informacijah naj bi se v prostorih Zavoda za blagovne rezerve srečala Ivan Gale in predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. Po virih novinarja naj bi se srečanje zgodilo v aprilu pred javnim lansiranjem afere. Sestanek bi naj bil prikrit, saj uradne evidence zavoda, obiska računskega sodišča ne razkrivajo in o tem sestanku ne obstaja zapisnik.

Skesanec Gale postal zvezdniški žvižgač slovenskih osrednjih medijev
Ivana Galeta nekateri radi predstavljajo kot junaka, ki je razkril nekaj poslov o nabavah nujne zaščitne opreme. A za razliko od svetovno znanih žvižgačev, kot so Eric Snowden, Jullian Assange in Chelsea Manning, se on pojavlja na javnih mestih. Assange se je dolgo časa skrival na ekvadorskem veleposlaništvu, Snowden je moral pobegniti v Rusijo. Manningova je bila za razkrite tajne podatke obsojena na dolgoletno zaporno kazen, a jo je pred odhodom iz Bele hiše pomilostil nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.

Vsi trije so se tudi pojavljali v medijih, a se niso po končanih intervjujih sprehajali mirno po mestnih ulicah, živeli so namreč v izgnanstvu ali v zaporu. Ivan Gale, močno ogroženi slovenski državljan, je bil dva meseca na bolniški in dajal “odmevne” intervjuje za “neodvisni medijski kartel” v službi bivšega režima. Prav tako se je pojavil na petkovih nezakonitih kolesarskih protestih v Ljubljani.

Protestnik Ivan Gale. (Foto: STA)

Tomaž Vesel velja za pretendenta levice, a svojega obsojenega in goljufivega prijatelja Martina Odlazka še vedno pusti na miru
Tomaž Vesel se je v času Šarčeve vlade pojavljal kot pretendent za nov politični obraz na levici. V svojih izjavah je že nekajkrat zanikal, da premišljuje o vstopu v politiko, a je v zakulisju posebej znano, da se ga je pripravljalo tudi za politično vlogo. A kljub zanikanju Vesela, da se je sestal s skesancem Galetom, ne smemo pozabiti, da je v enem izmed prispevkov o “razkrivanju” nepravilnosti nabave nujne medicinske opreme  v oddaji Tarča, nastopil tudi Vesel. Kljub temu, da se je vse izkazalo za napihnjeno muho enodnevnico, je vlada pozvala vse organe pregona in tudi Računsko sodišče, naj preiščejo morebitne nepravilnosti pri nabavi nujne opreme. Zato bo zelo zanimivo spremljati, ali se bodo Veselovi sodelavci lotili revizije strokovno ali pa se bo njegovo poročilo spremenilo v nov politični spektakel levih medijskih in političnih struj.

Posestvo na Selu pri Radohovi vasi pri Šentvidu pri Stični. Gre za kraj, kjer živita tajkun Martin Odlazek in njegov znanec Tomaž Vesel. (Foto: Nova24TV)

V preteklosti smo že poročali, da ima predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel lepo priložnost, da se izkaže za popolnoma neodvisnega v svoji funkciji, glede vprašanja financiranja nekaterih slovenskih medijev. Eno najbolj spornih medijskih hobotnic v Sloveniji ima tiskarsko-smetarski, medijski, pravnomočno obsojeni tajkun Martin Odlazek, ki pa je po vrhu vsega še Veselov znanec.

“Poznanstvo predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela in gospoda Odlazka izvira iz njunega življenja na podeželju v Šentvidu pri Stični, kjer sta oba preživela vrsto let,” so nam odgovorili z Računskega sodišča. Vesel pa bo lahko pokazal, ali pri gre pri njem še za enega operativca globoke države, med katere štejemo Dušana Kebra, Riharda Knaflja, Mojco Šimnic Šolinc.

Luka Perš