fbpx

Ameriško vrhovno sodišče odločilo: Polnjenje lokalnih blagajn v stilu ljubljanskega šerifa Jankovića je protiustavno!

Zoran Janković (foto: STA)

Polnjenje lokalnih blagajn v stilu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njemu podobnih šerifov je protiustavno. Tako je odločilo ameriško vrhovno sodišče in poudarilo, da osmi amandma k ameriški ustavi lokalnim oblastem prepoveduje zlorabo denarnih kazni, pristojbin itd., da bi z njimi polnile svoje lokalne blagajne. In to je točno to, kar v Ljubljani (denarne kazni, grobnine itd.) počne Janković …! Na to je opozoril nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič, temeljno vprašanje pa se zastavi, kdaj bo slovenski zakonodajni organ sprožil podobno pobudo, ali pa bo tovrsten pravni interes izkazal pritožnik, ki bi podobno vprašanje načel pred slovenskim ustavnim sodiščem.

Janković je že pred zmago na lokalnih volitvah, s katero si je zagotovil četrti zaporedni županski mandat, na račun zadolževanja poskrbel za to, da je center Ljubljane izpilil do te mere, da se lahko naokrog hvalisa, da je župan najlepšega mesta na svetu. Ob tem je seveda “pozabil” na to, da Ljubljane ne predstavljajo le Mestni trg, Slovenska in Gosposvetska cesta. Številni deli občine Ljubljana namreč še vedno nimajo urejene osnovne infrastrukture, kot je kanalizacija, da o bolj kompleksnih problemih ne izgubljamo besed.

Če se je pri naskoku na svoj četrti mandat hvalil, koliko je storil za Ljubljano in kako jo je spremenil v najlepše mesto na svetu, pa se je sedaj, ko glasov Ljubljančank in Ljubljančanov ne potrebuje, odločil, da z njihovim denarjem napolni lokalno blagajno. Janković je namreč napovedal povišanja cen grobnin, parkirnin, vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa, odvoza odpadkov in preskrbe z vodo. S 1. aprilom se bo tako cena enkratne vožnje na mestnem avtobusu povišala s sedanjih 1,20 evra na 1,30 evra, medtem ko bo potrebno za letno upokojensko Urbano po novem odšteti 220 evrov, za letno prenosljivo Urbano pa 365 evrov. Podražila pa se bo tudi vožnja na drugem in tretjem območju, za vožnjo na drugem območju bo potrebno po novem odšteti 1,75 evra, na tretjem pa 2,70 evra.

Amandma SDS naletel na gluha ušesa
V svetniškem klubu SDS so v povezavi z podražitvami opozorili, da zvišanje cen letnih vozovnic LPP ne bo dvignilo popularnosti javnega prevoza. Zato so na februarski seji vložili amandma, s katerim so predlagali drastično znižanje cen letnih vozovnic LPP. Predlagali so, da bi letna splošna neprenosljiva vozovnica stala 250 evrov, in ne 365 evrov, letna neprenosljiva vozovnica za upokojence pa 150 evrov, in ne 220 evrov. Nižje cene bi namreč predstavljale spodbudo ljudem, da bi se odločili za nakup letne vozovnice. Čeprav bi bilo za Ljubljano nujno povečanje uporabe javnega prometa, pa je amandma seveda naletel na gluha ušesa župana Jankovića, ki ima večino v mestnem svetu MOL.

Dober menedžer in gospodar, ki lupi Ljubljančane? (Foto: STA)

Težko je razumeti, kako lahko nekateri Jankovića smatrajo kot enega najuspešnejših menedžerjev v državi, če pa se ta v praksi zadolžuje, se loteva dragih in zgrešenih projektov, kot so Stožice, sedaj pa celo dviga cene javnih storitev, ker je tako pač najbolj preprosto napolniti lokalno blagajno. Očitno je Jankoviću ekonomično in uporabnikom prijazno poslovanje povsem tuje. Najbolj pa bodo to na lastni koži občutili Ljubljančani.

H. M.