Radikalizacija politike in brezobzirne provokacije: Ko se gredo politiko povsem nesposobni ljudje z nizko stopnjo demokratične kulture!

Datum:

“To je samo eden v nizu korakov radikalizacije slovenske politike in tega popolnega razkola, ki ga očitno tudi epidemija ni mogla vsaj ublažiti, če že ne preseči. Smo v stanju popolne politične vojne in vsak korak je narejen v tem kontekstu. Opažamo tudi vse močnejše in vse bolj brezobzirne provokacije, kar je sestavni del trenutnega stanja duha v slovenski politiki. Gre za stopnjevanje tega, kar se je že leta in leta počelo. Opozicija KUL se je odločila za radikalno rušenje vlade, zato je vsak korak in beseda v tej vlogi,” je glede zadnje izjave Marjana Šarca, da “bolj verjame Tei Jarc kot Janezu Janši”, in da je “narod žrtev in ne Janša”, za naš medij dejal politični analitik Sebastjan Jeretič. 

Politika naj bi veljala za obrt zavzemanja za javno dobro, za usmerjanje družbe s pomočjo države. Sicer gre za zelo širok pojem, ki pa je, ko pogledamo Slovenijo, v zadnjem času dosegla dno. Predvsem po zaslugi leve opozicije, ki se je brez idej po alternativnih rešitvah zatekla k skrajni retoriki in prijemom. Nič bolje ni z mediji in s civilno družbo, za katero se ve, da je v popolnosti pod oblastjo levice in razen dekadentnih protestov, vse od začetka Janševe vlade, ravno tako niso sposobni artikulirati racionalnega nasprotovanja vladi, temveč so se zatekli k vse bolj agresivnemu vedenju. Izpad Tee Jarc in njenih “kolesarjev” na Kredarici je še bolj razgalil njihovo (ne)zmožnost dojemanja demokracije in nivo politične kulture.

Vsem tistim, ki pišete, da sem se postavil v bran Tei Jarc zaradi političnih točk: Ne, temveč zato, ker ji bolj verjamem, kakor Janezu Janši in vladajoči kliki. Če bom zato (politično) umrl, bom vsaj vedel, da se nisem udinjal in sem sledil prepričanju. Janez Janša pa ni prav nobena žrtev, narod je,” je te dni zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec ob čemer je imel v mislih nedavni huliganski izpad Jarčeve na Kredarici, njene žalitve in provociranje premierja Janše ter notranjega ministra Aleša Hojsa. Na zapis se je kritično odzval novinar naše medijske hiše Luka Svetina: “Sicer ne vem, kdo mu politično svetuje, ampak moje mnenje je, da je to taktično zgrešena poteza. Gore so za Slovence svete, nima veze, ali so levi ali desni, in takšnega obnašanja v gorah ne odobravajo ne glede na politično prepričanje.” 

Šarec potiska LMŠ v radikalno levo smer – pri tem mu svetuje Črnčec
Oglasil pa se je tudi univerzitetni profesor politologije dr. Miro Haček, ki je spomnil, da “je že vse od predsedniških volitev 2017 znano, kdo Šarcu politično svetuje – Vohunček Muri”. Govora je o nikomer drugem kot o Damirju Črnčecu, strokovnjaku za varnostna vprašanja, ki je bil v času druge Janševe vlade direktor Sove, pozneje pa spremenil barve in postal stric iz ozadja propadlega premierja Šarca ter stranke LMŠ. Črnčec je sicer znan po nekaterih kompetencah, toda kot politik, politični analitik in strateg je izjemno šibak. Že v času Šarčeve vlade je prav njegovo agresivno zlorabljanje represivnih organov in obveščevalnih služb pustilo pečat, da je sposoben zrušiti, kar je prej sam zgradil. Prav Šarčeve trenutne poteze, zaradi katerih se čudi marsikateri politični analitik, so odraz Damirja Črnčeca in njegovega neznanja. Vse to pa seveda škodi LMŠ, ki jo pred katastrofalnim rezultatom lahko rešijo le predčasne volitve, ki pa jih ni na vidiku.

Analitiki opozarjajo, da Marjan Šarec z nepremišljenimi potezami potiska LMŠ na skrajno levo, kjer sta že Levica in SD. (Foto: STA)

Radikalizacija politike in brezobzirne provokacije
Analitik Miloša Čirič je prvo dejal, da so hribi zanj nekaj, kjer se izraža spoštovanje, hribi niso za prepire. In opravičevanje prepirov, opravičevanje nadlegovanja zagotovo ni nekaj, kar je v skladu s demokratično kulturo. Hkrati je ob tem še poudaril, da je potrebno ločiti osebna stališča od dejstev. Dejstvo je, da so snemali zgolj tisti, ki so nadlegovali oziroma “protestniki”, a hribi so nekaj kar Slovenci težko razumemo kot kraj za prepir. V hribih se pozabi kogarkoli, ki se ga sreča, kar je del kulture. “Ni kulturno, da “težiš” nekomu, ki ga srečaš, takšne stvari se ne morejo dogajati. Ni mogoče najti nobenega opravičila zato, da se nekoga nadleguje in uveljavlja svoja stališča. Za hribe to ne velja.” Za to je dovolj prostora pred parlamentom in vlado, kjer se lahko izražajo. “Hribi niso politika,” 

Politični analitik Miloš Čirič (Foto: Nova24TV)

Politični strateg Sebastjan Jeretič pa trenutno situacijo vidi samo eno v nizu korakov radikalizacije slovenske politike in tega popolnega razkola, ki ga očitno tudi epidemija ni mogla vsaj ublažiti, če že ne preseči. Po njegovem smo v stanju popolne politične vojne in vsak korak je narejen v tem kontekstu. Opažamo tudi vse močnejše in vse bolj brezobzirne provokacije, kar je sestavni del trenutnega stanja duha v slovenski politiki. Gre za stopnjevanje tega, kar se je že leta in leta počelo. Opozicija KUL se je odločila za radikalno rušenje vlade, zato je prav vsak korak in prav beseda v tej vlogi. Glede tega, da so gore svet kraj za Slovence pa je Jeretič še dejal: “Ni več omejitev, kar se tega tiče. Vojna je popolna in ni več nobenih omejitev glede tega.” 

Politični strateg Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...