Bi moral prirejeni javni razpis za Barbutovskega odnesti tudi Fajonovo?

Dragan Barbutovski (Foto: STA)

“Izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev je ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks kadrovanja,” je namen Golobovih “seznamov za odstrel” pred časom pojasnil Dragan Barbutovski, ki bo očitno sedaj do redne zaposlitve za nedoločen čas prišel s pomočjo nameščenega javnega razpisa. “Kabinetne zaposlitve na zaupanje za določen čas so stvar ministrice, javni natečaj med prazniki za sanjsko službo za nedoločen čas pa politični klientelizem, ki bi npr. v Skandinaviji, na katero se Tanja Fajon tako rada sklicuje, odnesel ministrico,” je ocenil nekdanji minister dr. Matej Lahovnik.

Nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik je med drugim pojasnil, da ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon lahko na zaupanje v svojem kabinetu zaposli kogarkoli, javni natečaj med prazniki pa je po drugi strani čista zloraba – na spletni strani gov.si namreč najdemo razpis za delovno mesto vodje službe za strateške komunikacije, objavili so ga 26. aprila, rok za prijavo pa je 4. maj. Po mnenju Lahovnika – ki je tudi član Golobovega  strateškega sveta za makroekonomijo – je očitno, da je vse vnaprej zmenjeno in opozarja, da gre za politični klientelizem. Vprašanje je le, komu točno je služba namenjena.

Kmalu se je izkazalo, kdo naj bi dobil dotično delovno mesto na ministrstvu za zunanje zadeve. Gre za razpis, prirejen za Dragana Barbutovskega, ki sicer že zaseda omenjeno delovno mesto. “Gre namreč za to, da je ta hip na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve “na zaupanje” ministrice, želijo pa ga zaposliti za nedoločen čas, zato je bil ob internem potreben še javni razpis,” je zapisal novinar in urednik Mirko Mayer in dodal, da gre pri tej informaciji za preverjene, notranje vire. Lahovnik je ob tem pripomnil, da če – ob očitno nameščenem javnem razpisu – KPK molči, je bolje, da se samoukine. “Da o Tanji Fajon, ki ima polna usta enakih delavskih pravic za vse, udejanja pa takšno koristništvo, ne govorimo,” je še dodal.

Foto: zajetje zaslona/gov.si

Informacijo je potrdil tudi Bojan Požar. “Na proslavah 27. aprila OF in 1. maja gromovniško nabijajo o delavskih pravicah, medtem pa si na prirejenih razpisih betonirajo državne službe na stroške davkoplačevalcev,” je opisal dogajanje, za katero bi težko rekli, da preseneča. Pravzaprav gre zgolj le za še en prikaz, kako na levi počnejo prav tisto, kar najraje očitajo drugim.  Spomnimo, v začetku junija lani so morala ministrstva vladi Roberta Goloba poslati sezname zaposlitev in premestitev v zadnjih dveh letih in pol. Seznami so morali poleg imen vsebovati tudi podatke o nazivih, plačnih razredih in tipu zaposlitve. Predsednika vlade je torej zanimalo, ali je bila oseba zaposlena za nedoločen oziroma določen čas ali na zaupanje ter za čas mandata ministra. “Izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev je ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks kadrovanja,” je namen ‘seznamov za odstrel‘ pojasnil prav Dragan Barbutovski, ki je bil v tistem času direktor Ukoma. Ne prav dolgo, obdržal se je zgolj dva meseca. Tudi ni bilo opaziti, da bi mu šlo strateško komuniciranje prav dobro od rok, zablokiral je namreč vsaj pol Twitterja.

Tanja Fajon (Foto: STA)

Požareport ponovno omenja še skorajšnjo zaposlitev novinarja Zorana Potića, ki naj bi ravno tako pristal v kabinetu ministrice Tanje Fajon. Omenjeni portal navaja, da Potič prihaja za njenega svetovalca na področju notranje politike, zato njegova zaposlitev najbolj razburja vrh Socialnih demokratov. Del vodstva SD namreč že dlje časa očita Fajonovi, da ne spremlja dovolj notranje politike, kar slabo vpliva na njene odločitve, zato Fajonova zdaj zaposluje Potića, še piše Požareport. Spomnimo, Potić je sin oficirja JLA in nekdanji Dnevnikov pisec, ki je pisal tudi za Delo. Znan je kot velik sovražnik vsega, kar ne prihaja z levega dela politike. Z veseljem se spušča tudi v tožbe, predvsem desnih medijev – tožil je na primer spletni portal Politikis. Samega sebe na Twitterju opisuje tako: “Režimski lakaj, opankar, plačanec, F571, presstitut in seveda oficirsko jugo dete.”

Sara Kovač