fbpx

Vstopamo v najbolj zaostreno obdobje epidemije, nekdanji minister Pikalo pa nasprotuje mnenju stroke!

Podpredsednik SD in nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo (Foto: STA)

“Šol ni mogoče odpirati preko twitterja sporočil v četrtek zvečer. Potrebujemo jasen načrt, jasen scenarij, podprt s kadrovskimi in finančnimi sredstvi, da se bodo šole lahko odprle,” je na družbenih omrežjih sporočil nekdanji minister za izobraževanje ter vidni član stranke SD Jernej Pikalo. Nekdanji minister se je sicer spotaknil ob srečanje premierja Janeza Janše s šolniki, kjer je bilo med drugim govora o možnosti vrnitve otrok v šole in kjer je premier upoštevaje stroko pojasnil kakšna je v Sloveniji situacija in kakšni morajo biti ukrepi za izhod iz krize, vrnitev v šole in obstanek zdravstvenega sistema. 

Nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo, je danes v svojem odzivu na srečanje premierja Janeza Janše s šolniki, navedel en kup neumnosti: “Je dovolj časa, da se uvede dvoizmenski pouk, rotacije na 7 dni ali drugi alternativni ukrepi. Predpogoj je, da je za to želja in načrt.” Ob trenutnem zaskrbljujočem epidemiološkem stanju bi bil to res blagodejen ukrep. Direktor NIJZ Milan Krek je danes jasno povedal, da je zaradi situacije, kakršna je sedaj z epidemijo, ogroženost šole večja, prav tako je tudi večja možnost, da virus v šolo vdre. Tudi premier Janša je bil jasen: Šolstvo je prioriteta, ampak nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in nato po tednu ali dveh vse zapremo in smo potem zaprti do aprila, maja.” Pikalo očitno ne dojame tveganosti takšnega ravnanja, kot ga predlaga.

“Vlade ne pozivamo k odprtju šol, čeprav si tega vsi želimo. Pozivamo, da pripravi načrt ukrepov in pomoči, da bo odprtje šol mogoče v roku deset dni. Ne čez noč, ampak na organiziran, prilagojen in usklajen način. Šole bi morali zapirati zadnje in odpirati prve,” je še dejal Pikalo v svojem nagovoru. Na konferenci je bilo jasno povedano kakšno je zdravstveno stanje v Sloveniji, in da vstopamo v najbolj zaostreno obdobje epidemije in ne smemo tvegati kolapsa zdravstvenega sistema. Včeraj pa smo že zapisali, da tudi v Italiji in Avstriji pouk še vedno poteka na daljavo, vendar tam zaradi tega ni nobene panike. Obenem znanstvene raziskave jasno kažejo, da so otroci najbolj nevarni prenašalci novega koronavirusa. Specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant pa je ob tem jasno dejal: “To, da so otroci doma, z družinami, in ne v šoli, to ni travma,” je poudaril Juhant in dejal, da bi se nekaj strahu in nemoči lahko pojavilo pri srednješolcih, ki bodo morali opravljati maturo. Komentiral je navedbe, ki v številnih medijih opozarjajo na škodljivost tega, da otroci niso v šoli.

“Vlada v zadnjih desetih mesecih ni storila ničesar, da bi omogočili varen pouk, vzgojo in izobraževanje v vrtcih, šolah in univerzah,” je še ena izmed kontroverznih Pikalovih izjav. Ne, vlada se v zadnjih desetih mesecih s tem področjem sploh ni ukvarjala, čeprav je jasno, da se ukvarja že ves čas in uvaja ukrepe, ki so za dano situacijo najbolj primerni, ob hkratnem upoštevanju mnenja stroke. Pikalo pa je izrekel še eno neumestno izjavo: “Vlada se je ujela v lastno zanko – neučinkovitih ukrepov niso sprejemali ne učenci, ne šole, ne starši, ne stroka, ampak vlada.” In očitno je po njegovo vlada kriva tudi za nedovoljena množična zborovanja ob petkih in drugih priložnostih, za pozive k nenošenju mask s strani raznih vplivnežev, za neuporabo mobilne aplikacije, udeležbo na množičnih zabavah na Hrvaškem v poletnih mesecih itd. “Za slabšanje epidemioloških razmer naj bi bili krivi državljani, če pa bi se poslabšale v prihodnje, bi bile krive šole in učenci, a to ne drži,” je še izjavil Pikalo.

Vendar pa tovrstne izjave v vrstah Socialnih demokratov niso nič novega. Pred časom so že pozivali za šole brez mask. Kam je takšna retorika pripeljala v kombinaciji z pozivi raznih vplivnežev kot sta Marko Potrč in Zlatko- Zlatan Čordić pa zelo dobro vemo – število okužb v Sloveniji je skokovito narastlo, Slovenija pa se je znašla v samem vrhu po številu okuženih. Sicer pa tokrat ni prvič, da se je Pikalo v javnosti oglašal s svojimi “pametnimi” predlogi. Marca se je župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš odločil, da bo šolo zaprl dva dni pred ostalo Slovenijo, kar je s svojim obiskom v občini javno podprl tudi premier Janša. Dogodek pa je močno razjezil Pikala, ki je ob tem dejal:  “Župani nimajo nobene zakonske podlage za zapiranje šol.” Županova odločitev se je seveda izkazala za pravilno.

Domen Mezeg