fbpx

Kdo je resnični kandidat za mandatarja? Politični analitik: Po volitvah bodo mediji odprli Golobove zgodbe

Foto: fotomontaža Demokracija/STA

Elektro oligarh Robert Golob je napovedal, da se bo umaknil iz politike, v primeru, da jim ne uspe zamenjati vlade Janeza Janše. Torej če na nedeljskih volitvah izgubi. Že pred časom pa je tudi povedal, da se vidi zgolj v vlogi zmagovalca. Politični analitik Miran Videtič meni, da lahko volivci v njegovi izjavi prepoznajo tudi to, da ga izključno zanima le izvršilna veja oblasti – torej četudi bi se trudili videti te Golobove besede v pozitivnem kontekstu, so izpadle zelo nespametno. Kar so očitno ugotovili tudi v golobnjaku, prvotni Žurnalov naslov “Če ne uspemo zamenjati Janševe vlade, se bom umaknil iz politike,” so namreč spremenili.

Že včeraj smo pisali, da vse bolj jasno postaja, da elektro-oligarh Robert Golob predstavlja zgolj anti Janša eksperiment, s katerim si globoka država prizadeva poprijeti za vajeti države in se dokopati do virov financiranja. “Če ne uspemo zamenjati Janševe vlade, se bom umaknil iz politike,” je za Žurnal24 nekako potrdil te domneve favorit globoke države Golob. V zadnjem soočenju je tudi notranji minister Aleš Hojs izpostavil, da bo Golob postal bivši pretendent za mandatarja – ne glede na rezultat, ki ga bo dosegel na volitvah. Goloba namreč bremeni kar nekaj afer in le vprašanje časa je, kdaj bodo tudi večinski mediji prisiljeni poročati o tem – in morda še o čem, kar bo sčasoma prišlo na plan.

Pred dnevi je Golob sporočil, da je bil na samotestiranju za koronavirus pozitiven in da bo zato v samoizolaciji na svojem domu. Že takrat je novinar Bojan Požar na Twitterju omenil govorice, ki so mu prišle na uho, in sicer, da naj bi Gibanje Svoboda prevzela Marta Kos – slednja ima po Požarjevih navedbah sicer ambicije dobiti nominacijo tranzicijske levice za jesensko kandidaturo za predsednico države. Požar je včeraj še sporočil, da naj bi tudi na zadnjem predvolilnem soočenju proti aktualnemu premierju Janezu Janši že nastopila Kosova. “Ker se tudi Golob soočenjem želi izogniti, saj afera z romunskimi bančnimi računi postaja prevelika. In je kljub blokadi na POP TV ter večine mainstream medijev ni več mogoče kontrolirati,” je pojasnil. Golob afere sicer zanika in pravi da so vse le izmišljotine.  “Na podlagi polresnic nekaj zmanipulirajo,” je dejal Golob in dodal, da je za romunski račun izvedel zgolj iz božje previdnosti. No, morda bi bilo bolje, da se iz istega razloga odpove tudi politiki, saj je velika možnost, da na dan pride še kakšna afera.

Miran Videtič

Političnega analitika Mirana Videtiča smo povprašali glede izjave, da Goloba politika, če na teh volitvah ne uspe, ne zanima več. Po mnenju Videtiča je Golob želel na nek način zmotivirati ljudi in jih privabiti na volišče – se pa zdi to Videtiču precej dvorezen meč ali pa vsaj nespametna poteza. “Ker enostavno lahko ljudje v taki izjavi prepoznajo tudi to, da ga izključno zanima le izvršilna veja oblasti – na kar pa jaz že dolgo opozarjam, da na tem levem političnem polu niso pripravljeni ali pa niso sposobni neke normalne konsolidacije tudi na način da štiri leta sedijo v opoziciji,” je dejal Videtič in pripomnil, da je to po svoje zelo žalostno. Četudi bi se torej trudili videti te Golobove besede v pozitivnem kontekstu, so izpadle zelo nespametno.

Se pripravlja Marto Kos – sestro Draga Kosa?
možnosti, da bi Goloba zamenjal Janković, se je v preteklih tednih že govorilo in ta možnost se je verjetno tudi preigravala, glede na ambicije ljubljanskega župana. “Vendar pa mislim, da vendarle morebitni koalicijski partnerji ne bi bili pripravljeni podpreti take opcije,” je pojasnil Videtič glede špekulacij, če bi Goloba na morebitnem mestu premierja lahko zamenjal Zoran Janković. Precej bolj verjetna se Videtiču zdi druga, bolj očitna možnost: “To je nekaj, na kar poznavalci slovenskega političnega prostora namigujemo že nekaj časa, da je mogoče nek pravi mandatarski kandidat in predsednik oziroma v tem primeru predsednica Gibanja Svoboda trenutno na mestu podpredsednice,” se po Videtičevem mnenju odgovor o Golobovi zamenjavi ponuja sam po sebi – včeraj so namreč iz Gibanja Svoboda sporočili, da je njihova “dodatna” postala prav Marta Kos.

Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik stranke Robert Golob Gibanje Svoboda (Foto: STA)

Videtiča smo še pobarali, ali je mnenja, da bodo večinski mediji mediji Golobove zgodbe odprli po volitvah in ga morda tako pomagali zamenjati. Politični analitik je bil mnenja, da so se mainstream mediji spravili v zelo neroden položaj. Če bodo odprli Golobove zgodbe po volitvah, v kar Videtič verjame, da bodo konec koncev prisiljeni, bodo zelo upravičeno postali tarča kritik, da so zelo direktno posegli  v to predvolilno tekmo – kar pa seveda ni v interesu javnosti. “V interesu je, da vsi mediji, še posebej pa tako velik komercialni medij kot je POP TV, korektno obvešča javnost v vseh zadevah,” je sklenil Videtič. No, nekateri viri sicer pravijo, da bo za Golobovo zamenjavo s svojimi vzvodi poskrbel Borut Jamnik, kar bi pomenilo, da se lahko Golobove afere znajdejo tudi v Financah, Delu, na portalu Necenzurirano in še kje. Lahko pa se tudi izkaže, da mu je Jamnik v golobnjak podtaknil kakšno kukavičje jajce.

Golob naj bi v primeru zmage POP TV-ju obljubil umik tožbe
“In tudi Pop TV ne bo “izdal” Goloba. Ne bodo šli nad njegove afere, niti slučajno, vse bodo zamolčali. Vložki za Pop TV so namreč enormni. Ne gre samo za obstanek Tjaše Slokar Kos, gre predvsem za to, da naj bi Golob zagotovil, da bo v primeru svoje volilne zmage in vlade državni Telekom Slovenije nemudoma umaknil vloženo tožbo zoper družbo Pro Plus (Pop TV, Kanal A) in vrnil financiranje Pro Plusa prek programskih paketov Siola na prejšnjo raven (okoli 6 milijonov evrov letno), vse postopke zoper Pro Plus bo umaknila tudi Agencija za varstvo konkurence in Pro Plus bi posledično potihoma zadržal pridobljeni (nezakoniti) monopolni položaj na tržišču,” je med drugim opozoril Požareport.

Sara Bertoncelj