Kako je Urška Klakočar Zupančič zavržno posegala v človekovo dostojanstvo

Foto: STA

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pravi, da se “že od izvolitve dalje zavzema za strpno in spoštljivo komunikacijo”, kakor je zapisala v uradni zavrnitvi pogovora z ustanoviteljem Društva 1. oktober, Pavlom Ruparjem, vendar njena komunikacija ni bila strpna niti, ko je bila še v sodniških vodah, zdi se pa, da je danes, ko ima več moči, njena komunikacija vse prej kot strpna in spoštljiva. Vse, kar je Janševi vladi očitala v preteklosti, danes počne sama.

Urška Klakočar Zupančič je zavrnila sestanek s Pavlom Ruparjem, ker naj bi njegove “izjave posegle v človekovo dostojanstvo” in imajo po njenem mnenju “znake kaznivega dejanja in predstavljajo hud prekršek”, je v uradnem obvestilu zapisala predsednica DZ. Precej dvolično za nekdanjo sodnico, ki ni imela težav z izražanjem svojega nestrpnega mnenja na socialnih omrežjih. Spomnimo se samo njenih besed, namenjenih Janezu Janši, zaradi katerih je sploh postala prepoznavna. “Veliki diktator Janša“ … ”zafrustriran osebek s kriminalno preteklostjo …” so njene besede, ki v trenutku pokažejo, da je sama osebno žalila in pokazala nespoštovanje, ki ga danes očita drugim.

Leva opcija se rada predstavlja kot strpna, a v resnici je ravno obratno. Ti namreč poosebljajo nestrpnost. Strpni niso do nikogar, razen do sebe. Tudi, če nekdo, ki ima ideološko enake poglede, v določenem trenutku “zaide s poti”, z njim niso več usmiljeni. Enako danes niso korektni še manj pa usmiljeni do Pavla Ruparja, ki ga predsednica DZ graja zaradi izgovorjenih splošno znanih dejstev – ne, ker ta ne bi bila resnična, ampak ker so danes te besede uporabljene proti njim. Po številnih javnih predstavah in predstavah v DZ je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič obdržala retoriko, ki jo je že imela pred nastopom svoje funkcije, ko je bila na družbenih omrežjih kritična do nekdanjega premierja Janeza Janše. Spomnimo, da je bila prav ona tista, ki je na Tarči govorila o “zaplinjanju” in postopanje policije neokusno primerjala z Adolfom Eichmannom. Po njeni logiki je takrat tudi sama storila “hud prekršek”, ki ga danes očita Ruparju.

Foto: Društvo 1. oktober

Sodeč po odzivih na socialnih omrežjih so številni zgroženi nad njenim obnašanjem. In prav njeno obnašanje je spodbudilo tudi marsikatero upravičeno mnenje ali kritiko, uperjeno proti njej, s čimer pa se UKZ nikakor ne more in ne želi soočiti. Janši je očitala izkoriščanje avtoritete in moči, ko je policijo poslal nad nasilne protestnike, ki so ogrožali varnost nedolžnih in je bilo to upravičeno, danes sama pošilja policijo nad tiste, ki so svojo ustavno pravico do izražanja mnenja uporabili v namen kritike njej. In to za izražanje mnenj, za kar naj bi se sama zavzemala, in nekaj, za kar je sama dejala, da “me želi in ne dovoli, da ji kdorkoli krati svobodo, posebej svobodo, da misli, in svobodo, da govori,” je v pogovoru za javno RTVS zatrjevala Klakočarjeva.

Nikakor se njej ne sme kratiti svobode govora, lahko pa se po njenem mnenju krati ostalim – ker točno to počne. Policijo je poslala nad psihoanalitika Romana Vodeba iz enega samega razloga – ker je izrazil svoje mnenje, ki je mnenje številnih. Ne le to, dobil je odločbo o prekršku, policija pa mu je izrekla globo za 250 evrov, ki jih Vodeb ne namerava plačati.

Ana Horvat