fbpx

Burek koalicija brezglavo ruši vse po vrsti

Četverček KUL (Foto: TW Tanja Fajon)

Koalicija KUL, v katero so vključene stranke SD, LMŠ, Levica in SAB, v času epidemije, ki traja že več kot leto dni, ne počne nič drugega kot nagaja. Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec in Alenka Bratušek se v svojih rušilnih dejanjih z dneva v dan ponavljajo.

Vedno znova dokazujejo, da jim ne gre toliko za Janeza Janšo, pač pa jih moti že to, da imamo vsaj malo desno vlado. V koaliciji KUL mislijo, da desnica ne sme imeti vlade. To je kruta realnost politikov dela opozicije iz vrst SD, LMŠ, Levice in SAB, zato se ne čudimo, da se jih je v javnosti prijelo ime burek koalicija. Slednje pomeni, da stranke, zbrane v KUL, samo nagajajo, sodelovanje in pomoč pri reševanju težav jim še na misel ne pride.

Burek koalicija se ponavlja
Vlada pod vodstvom Janeza Janše je prisegla 13. marca 2020 in nemudoma začela z delom. Ministri, ki jim ni bilo vseeno za državljane in državo, so bili iz SD, SMC, NSi in DeSUS. Slovenija je bila namreč že v epidemiji novega koronavirusa, imeli smo tudi prve smrtne žrtve. Skladišča z zaščitno medicinsko opremo so bila prazna, bolniških postelj za oskrbo obolelih ni bilo dovolj.

Namesto da bi prejšnji premier Marjan Šarec izvrševal naloge, za katere je bil imenovan, je konec januarja 2020 vrgel puško v koruzo ter državo in državljane prepustil na milost in nemilost usodi. Še februarja lani je Kitajski podaril milijon zaščitnih mask, hkrati pa je podpisal sklep, po katerem bi morali zaloge popolniti do konca decembra 2020. Šarec in njegova kompanija iz vrst KUL tudi niso poskrbeli za nepravilnosti v zdravstvu, na katere je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) Slovenijo opozorila že leta 2017. Takrat so ugotovili, da Slovenija ni pripravljena na morebitno epidemijo. O tem poročilu državljani nismo vedeli ničesar, dokler ni vodenje ministrstva za zdravje prevzela zdajšnja vladna ekipa. Pravzaprav smo o tem izvedeli po odhodu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje.

KUL še naprej nagaja
V letu dni je koalicija KUL vložila sedem interpelacij zoper ministre in ministrico. Prvo je že aprila lani napovedal Marjan Šarec, znan po tem, da skače v bazen, ne da bi pogledal, ali je voda v njem, in da kuri raženj, ko je zajec še v gozdu. To sta namreč le dve njegovi “modrosti” v zadnjem času. V KUL so doslej vložili interpelacije zoper ministre in ministrico: Zdravka Počivalška, Aleša Hojsa, Janeza Ciglerja Kralja, Vaska Simonitija in Simono Kustec. Prva, zoper Počivalška, je potekala junija 2020, zoper Hojsa je bila septembra 2020, zadnje tri pa marca 2021. Datumi pokažejo, da je šlo pri vseh za čas, ko je bila Slovenija nahajala v epidemiji.

Foto: STA

Kulovci so s tem ministrom in vladi ter njihovim sodelavcem jemali dragoceni čas in energijo, ki bi jo ti morali nameniti za reševanje pomembnejših stvari. In še nekaj. Zaradi interpelacij, ki tudi poslancem jemljejo dragoceni čas, je zastalo sprejemanje nekaterih zakonov, na kar je opozoril tudi premier Janša. V parlamentarnem postopku je namreč večje število zakonov, ki na obravnavo in potrditev čakajo že več mesecev. Interpelacije imajo po poslovniku prednost. Dodajmo, da nobena interpelacija ni bila uspešna, očitki kulovcev pa so bili na trhlih temeljih, kar se je pokazalo v urah in urah razprav v državnem zboru. Ampak to kulovcev ne ustavlja. Iz nekaterih virov je slišati, da bodo nagajali še naprej. Poleg ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Janše naj bi pripravljali novo interpelacijo tudi zoper podpredsednika vlade in ministra Zdravka Počivalška, že drugo v približno letu dni.

Moti jih rahlo desnosredinska vlada
Vse to nakazuje, da koalicijo KUL moti že to, da imamo rahlo desno vlado. Pri tem ne gre toliko za predsednika vlade Janšo, pač pa vlado kot celoto, katere del sta med drugim Slovenska demokratska stranka (SDS) in Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi), del je tudi Stranka modernega centra (SMC), ki je liberalna stranka in je sodelovala že v prejšnji vladi pod Šarčevim vodstvom. Sporazum o sodelovanju z vlado je podpisala tudi Slovenska nacionalna stranka, ki ni del koalicije, podpira pa projekte, ki so v dobro Slovenije in njenih državljanov.

Dejanja koalicije KUL kažejo tudi njihovo prepričanje, da desnica v Sloveniji ne sme imeti vlade. O tem pričajo številne izjave Šarca, čigar edini cilj je zrušiti vlado ne glede na posledice. Tega niti ne skriva in o tem odkrito govori tudi pred televizijskimi kamerami. Mimogrede, stranka LMŠ ta čas piše svoj prvi program. Si predstavljate, na volitvah 2018 so bili izvoljeni v državni zbor, imeli mandatarja in premierja, programa pa ne?

Marjan Šarec (Foto: STA)

Zrušiti vlado je tudi edini cilj Tanje Fajon, predsednice stranke SD. Fajonova je takoj po izvolitvi sicer napovedovala drugačno pot, zdaj pa tako kot drugi in tisti pred njo vlaga interpelacije, ustavne obtožbe in konstruktivne nezaupnice. Še več. Fajonova prednjači pri blatenju države v tujini. Napovedovala je dialog in sodelovanje, njena današnja dejanja pa so daleč od tega.

SD pod njenim vodstvom zato vse bolj deluje kot stranka nergačev ter stranka brez idej in vizije. Da je res tako, kaže tudi dejanje, ko so snemalca televizijske hiše Nova24TV pred kratkim nagnali z novinarske konference pred stavbo SD. Fajonova s somišljeniki naj bi predstavila svoj načrt za okrevanje in odpornost po epidemiji. Ker je bil ta samo skromen prepis načrta, ki ga pripravlja vlada, na približno 40 straneh (vladni jih ima okoli 900), novinarji in gledalci Nova24TV tega niso smeli videti in slišati, zato so snemalcu v SD gladko zaprli vrata in ga kot nezaželenega nagnali.

Vida Kocjan