fbpx

Poznavalca mednarodnih odnosov ob izstopu Fidesza iz Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu: Utegne se prestrukturirati celoten evropski politični prostor

Dimitrij Rupel in Alojz Peterle. (Foto: STA)

“Evropska ljudska stranka je najmočnejša in najpomembnejša evropska stranka. Njej to notranje obračunavanje ne koristi, ker zmanjšuje njeno moč. Mislim pa, da je ta njena moč zelo pomembna in potrebna za Evropsko unijo. Tudi zaradi tega sem zaskrbljen. Če bi se stvar nadaljevala, se bodo našli še kakšni grešniki in navsezadnje bo ELS ostala v manjšini, kar bo imelo posledice za evropsko politiko,” je izstop madžarskega Fidesza iz Evropske ljudske stranke komentiral poznavalec mednarodnih odnosov in politik Dimitrij Rupel. Da bo imel izstop Fidesza različne posledice in utegne prestrukturirati evropski politični prostor, meni tudi dolgoletni evropski poslanec in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle.

Evropski poslanci madžarskega Fidesza s predsednikom Viktorjem Orbánom, so ta teden sprejeli odločitev, da zapustijo poslansko skupino EPP v evropskem parlamentu. Za komentar glede tega, kaj pomeni odhod madžarske stranke iz Evropske ljudske stranke, smo povprašali nekdanjega poslanca v Evropskem parlamentu Lojzeta Peterleta, ki je situacijo za našo medijsko hišo komentiral sledeče: “Izstop Fidesza, je visel v zraku že nekaj časa. Lahko bi se zgodil že v času, ko se je odločalo o poročilu, ki naj bi ga pripravili trije modri možje … In glede tega poročila ni bilo enotnega mnenja, kaj storiti.” Ko je šla politična skupina v nova pravila, je do izstopa prišlo. Peterle je ob tem prepričan, da ne gre samo za vprašanje discipline ali vprašanje pravne države, ampak za večji konceptualni razhod oziroma razliko.

“Orbanova stranka vidi v sedanji politiki Evropske ljudske stranke preveč liberalnega tona. Nekako nasprotujejo nekaterim postavkam evropskega ideološkega “mainstreama”. Iz vrst Fidesza smo večkrat slišali zahteve po jasnejši demokrščanski profilaciji ELS, ki je šla v preteklosti v izrazito širino ter si na takšen način zagotavljala glasove za svoj prevladujoč položaj,” je še pojasnil Peterle. Izstop Fidesza ne jemlje samo kot vprašanje trenutnih napetosti, ampak kot nekaj, kar bo prineslo tudi drugačno strukturo moči v Evropskem parlamentu, ne glede na to, kako se bo Fidesz odločil: ali se bo lotil ustanavljanja svoje politične skupine ali ne. Ta izstop bo imel različne posledice in utegne prestrukturirati evropski politični prostor. V ELS v zadnjih letih ni prišlo do zadostnega razumevanja tega, zakaj je prišlo do razlik med srednjo in zahodno Evropo.

Nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle. (Foto: STA)

“Ta razlika ni omejena samo na izpostavljene voditelje kot sta Orban in Jarosław Kaczyński. Lahko ju kdo zamenja pa bomo to razliko še vedno imeli. Gre se za vrednostne in konceptualne razlike in prav o tem bi se morali pogovarjati. Žal mi je, da te debate ni bilo mogoče odpreti na nek konstruktiven način in speljati znotraj politične skupine. Bomo videli, kaj se bo še dogajalo znotraj Evropske ljudske stranke.” V tem trenutku so vrata še odprta, vendar pa gre ob zadnji potezi Fidesza težko pričakovati, da bi se uspeli zmeniti za nekakšno enotno demokrščansko linijo, saj gre za razlike v pogledih glede vprašanja identitete, kulture in tudi krščanstva. In glede tega ima Fidesz drugačne poglede. Peterle si ne upa trditi, da ima celotna srednja Evropa enotne poglede, gre pa z gotovostjo za neko entiteto, ki ima med drugim tudi svojo politično identiteto, in ki nedvomno postaja akter v evropski politični sliki.

Levica skuša s pomočjo svojih operacij v tujini, zrušiti aktualno vlado
Za komentar pa smo povprašali tudi priznanega diplomata Dimitrija Rupla, ki je situacijo komentiral sledeče: “Mislim da je to zelo problematičen in nesrečen dogodek, torej izstop Fidesza iz Evropske ljudske stranke. Je pa ta izstop v neki povezavi z nami, v kontekstu napadov na našega predsednika vlade v evropskem tisku, na primer Die Presse. Dogaja se to, da se evropska politika meša v notranjo politiko članic.” Rupel je ob tem še dejal, da je to v luči slovenskega predsedovanja EU zelo nevaren presedan, in da je potrebno zaustaviti mešanje domače in evropske politike oziroma notranje in zunanje politike. Govora je o slovenski levici, ki skuša doseči neke notranjepolitične rezultate s pomočjo svojih operacij v Bruslju.

Slovenska levica v tuj tisk izvaža laži in jih izvaža nazaj v Slovenijo, z namenom škodovanja Janševi vladi. (Foto: die presse)

“In da bi se potem te operacije v Bruslju in mednarodnih novinarskih krogih in člankih potem prenesle nazaj v Slovenijo in pomagale zrušiti to vlado. Zaradi tega sem zelo zaskrbljen, in sicer tako zaradi same zgodbe z Orbanom, kot tudi zaradi tega, ker se lahko ta zgodba prenaša na Slovenijo.” Rupel je prepričan, da je Evropska ljudska stranka najmočnejša in najpomembnejša evropska stranka. In njej to notranje obračunavanje ne koristi, ker zmanjšuje njeno moč. Obenem je prepričan, da je ta njena moč zelo pomembna in potrebna za Evropsko unijo. In če bi se stvar nadaljevala, se bodo našli še kakšni grešniki in navsezadnje bo ELS ostala v manjšini, kar bo imelo posledice za evropsko politiko.

Domen Mezeg