fbpx

[Dnevne meritve javnega mnenja] Povežimo Slovenije prehiteva po levi in desni – na četrto mesto!

Povežimo Slovenijo (Foto: STA)

Favorita današnje ankete Parsifal sta stranki SDS in Povežimo Slovenijo, ki ji podpora opazno raste že drugi dan zapored in se je prebila že na četrto mesto. Prehitela je radikalno Levico in diha za ovratnik Socialnim demokratom.

Nedavna javnomnenjska anketa, ki jo je Parsifal opravil v času od 28. do 30. marca v primerjavi z njegovo predhodno anketo, opravljeno med 25. in 29. marcem, razkriva, da je podpora nekoliko narasla stranki SDS, Gibanju Svoboda in gibanju Povežimo Slovenijo, padla pa je strankama SD in Levici. Slednja med vsemi volivci ne bi prestopila parlamentarnega praga.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ volivk in volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS (21,7 odstotka), sledile pa bi Gibanje Svoboda (15,4 odstotka), SD (6,5 odstotka), Povežimo Slovenijo (5,4 odstotka), Levica (3,0 odstotka), LMŠ (3,0 odstotka), NSi (2,5 odstotka),  Pirati (2,5 odstotka) Resni.ca (2,1 odstotka), SNS (1,8 odstotka), Naša dežela (1,6 odstotka) in SAB (1,5 odstotka).

Vir: Parsifal

Če si pogledamo, kakšna je podpora političnim strankam med opredeljenimi volivci, lahko vidimo, da bi med opredeljenimi SDS dobila 31,3 odstotka, Gibanje Svoboda 22,2 odstotka in SD 9,3 odstotka. Gibanje Povežimo Slovenijo bi dobilo 7,7 odstotka glasov, Levica 4,4 odstotkov glasov, LMŠ 4,3 odstotka glasov, NSi 3,6 odstotka glasov, Pirati 3,6 odstotka glasov, Resni.ca 3,0 odstotka glasov, SNS 2,7 odstotka glasov, Naša dežela 2,3 odstotka glasov.

Vir: Parsifal

Med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, bi jih največ (26,6 odstotka) podprlo SDS, sledi Gibanje Svoboda (18,8 odstotka glasov), SD (7,3 odstotka) in Povežimo Slovenijo (5,4 odstotka). Sledijo LMŠ (3,4 odstotka glasov), NSi (2,8 odstotka), Levica (2,7 odstotka glasov), Resni.ca (2,5 odstotka), Pirati (2,3 odstotka), SNS (2,2 odstotka) in SAB (1,9 odstotka).

Vir: Parsifal

Če si pogledamo graf, ki po različnih obdobjih kaže, koliko podpornikov posameznih strank bi se udeležilo volitev, lahko vidimo, da je število podpornikov stranke SDS, ki bi se udeležilo volitev, naraslo v primerjavi z zadnjim merjenjem. Število podpornikov Gibanja Svoboda, ki bi se udeležilo volitev, je v primerjavi z zadnjim merjenjem tudi nekoliko naraslo. Upadlo pa je število podpornikov stranke SD, ki bi se udeležilo volitev. Opazno, že drugi dan zapored, raste podpora Povežimo Slovenijo.

Vir: Parsifal

V raziskavo je bilo zajetih 802 anketirancev, od tega 50 odstotkov žensk. Povprečna starost znaša 55,2 leta, standardni odklon je 16.5. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (50,3 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (34,0 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (15,7 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,0 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,7 %), 22,1 % anketirancev ima poklicno šolo in 18,2 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,5 %), sledi mesto (28,4 %) in manjši kraj (16,1 %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (24,8 %), sledita podravska (15,4 %) in savinjska (12,7 %) regija.

Sara Rančigaj