fbpx

Poznavalec evropskega prava: Sassoli krši pravo EU, ko kot predsednik Evropskega parlamenta posega v odločitve drugih organov EU!

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Potem ko so notranji ministri držav članic EU dosegli soglasje glede migracij iz Afganistana in v skupni izjavi zapisali, da je EU odločena, da prepreči nenadzorovan pritok migracij iz Afganistana in okrepi pomoč v regiji, smo bili na današnjem Blejskem strateškem forumu priča sila nenavadnemu dogodku. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je namreč izrazil obžalovanje nad dogovorom, ki je bil dosežen na Svetu EU. Po njegovem naj bi bil namreč potreben močan in skupen evropski odziv. “On kot individualna oseba lahko pove vse, kar se mu zdi. Ne more pa tega povedati, ne kot predsednik Evropskega parlamenta, torej kot predsednik nekega evropskega organa, še manj pa kot predsednik drugih organov, ki so vključeni v ta ustroj,” nam je pojasnil pravnik dr. Luigi Varanelli.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je ob začetku Blejskega strateškega foruma izrazil razočaranje nad izidom torkovega zasedanja notranjih ministrov. “Obstajajo možnosti, da gremo nasproti državljanom Afganistana, a nobena članica EU ni izrazila pripravljenosti sprejeti afganistanskih beguncev. To je zelo hudo. Nad torkovimi sklepi Sveta za notranje zadeve smo bili zelo razočarani,” je med drugim dejal in dodal, da so države zunaj EU pozdravile afganistanske prosilce za azil, ni pa bilo mogoče videti niti ene države članice EU, da bi storila enako.

Po Sassolijevih besedah je sedaj bolj kot kadarkoli prej potreben močan in skupen evropski odziv. “Evropa mora izraziti svoj glas in opredeliti svoje strateške interese tudi v okviru čezatlantskega zavezništva, da bi lahko skupaj s partnerji prispevala k stabilizaciji, vzpostavitvi miru in razvoju,” je zatrdil po poročanju STA in dodal, da to stališče ne gre z roko v roki s potrebo po napredovanju k skupni varnostni in obrambni politiki. “Prava geopolitična Evropa bi se morala začeti na naših mejah, s “partnerji in najbližjimi prijatelji”, je dodal.

Sassoli je presegel pristojnosti predsednika Evropskega parlamenta
Glede na to, da smo bili do sedaj priče medijskim napadom ter insinuacijam, da Janez Janša kot predsedujoči Svetu Evrope ne sme voditi zunanje politike EU, čeprav so bili njegovi odzivi v vlogi voditelja države članice, se je pri predsedniku Evropskega Parlamenta Sassoliju zgodilo ravno to. Presegel je svoje pristojnosti, ker je kot predsednik Evropskega parlamenta izrazil svoje osebno mnenje glede odločitve, ki jo je sprejel nek drug visoki organ Evropske unije. To nam je potrdil tudi pravnik dr. Luigi Varanelli, ki ima kvalifikacijo odvetnika specialista za evropsko pravo. Varanelli poudarja, da lahko Sassoli kot individualna oseba pove vse, kar se mu zazdi. Ne more pa tega povedati ne kot predsednik Evropskega parlamenta, torej kot predsednik nekega evropskega organa, še manj pa kot predsednik drugih organov, ki so vključeni v ta ustroj. Torej lahko govori samo v lastnem imenu. Najmanj, kar lahko govori, je, da govori v imenu Sveta EU.”

Luigi Varanelli je docent na Fakulteti za menedžment in pravo.

V institucionalni vlogi mora spoštovati določena pravila in določene kompetence
Po besedah Varanellija to, da je predsednik, pomeni samo to, da govori v imenu in na račun drugih oseb ali organizacij. “Če tega nima, lahko govori kot David Sassoli, ne pa v imenu drugih. Tako kot da bi predsednik Državnega zbora RS govoril v imenu vlade. Lahko v lastnem imenu, kvečjemu v imenu državnega zbora, ampak še to ne. Nikakor ne more v imenu sodstva ali izvršilne oblasti, pa naj gre za evropsko ali nacionalno izvršilno oblast. V institucionalni vlogi mora spoštovati določena pravila in določene kompetence. Ne more pa zasesti pristojnosti nekega drugega organa Evropske unije,” je bil jasen Varanelli.

Sassoli se s soglasno odločitvijo Sveta za notranje zadeve seveda lahko ne strinja osebno, to je njegova pravica. To, da pa lastno mnenje izraža javno kot predsednik Evropskega parlamenta, je več kot očitno v nasprotju s pravom EU. Stališče držav članic glede migrantske tematike namreč šteje in v tem primeru mora predsednik zakonodajnega organa EU to spoštovati. Evropska unija so tudi in predvsem države članice, šele nato mehurček bruseljske birokracije.

Nina Žoher