fbpx

Dokumenti razkrivajo, da je Erjavčeva ministrica Aleksandra Pivec ponarejala!

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Ko je pred dnevi odjeknila novica o tem, da je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec v vlogi državne sekretarke na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu le na podlagi ustnega sodelovanja zaslužila kar 70 tisoč evrov bruto v sumljivem projektu “Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo za trajnostni turizem SRIPT”, zadnje nakazilo pa je dobila, ko je že bila ministrica, je postalo jasno, da se je kot naslednja znašla na seznamu Šarčevih ministrov za odstrel. Očitno pa je vse skupaj še hujše, saj dokumentacija, ki jo je pridobil Požareport dokazuje sume, da Pivčeva obsega dela za katerega je bila plačana, sploh ni opravila sama, vsaj v celoti ne. Dokumenti namreč razkrivajo ponarejanje in krajo intelektualne lastnine.

Pri projektu SRIPT na Turistično-gostinski zbornici Slovenije (TGZS) je ministrica doslej prejela honorar v višini okrog 36 tisoč evrov. Predvidoma naj bi v dveh letih projekta dobila 70 tisoč evrov, a so se na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo junija letos odločili, da plačevanje zaustavijo, ker so “zaznali določene nepravilnosti”. Ni pa bizarno le to, da si je zaslužek prislužila le na podlagi ustnega sodelovanja, ampak tudi to, da je zadnje nakazilo prejela 11. decembra 2018, ko je že prevzela vlogo ministrice za kmetijstvo.

Prišlo do kraje intelektualne lastnine
Nedavno pridobljeni dokumenti so razkrili in dokazali, da je prišlo do popolne zlorabe projekta SRIPT. Požareport poroča, da je prišlo celo do ponarejanja listin, kraje intelektualne lastnine in goljufije, kar posledično pomeni, da je zadeva zrela za policijo in državno tožilstvo. V luči afere naj bi po predvidevanjih v kratkem padla nekdanja ministrica za šolstvo v Cerarjevi vladi Klavdija Perger, tedaj Klavdija Markež, ki trenutno zaseda mesto direktorice TGZS. Zelo verjeten je tudi odstop Pivčeve. Na tem mestu pa se poraja vprašanje, če bo morda zaradi tega Slovenija izgubila celo evropska kohezijska sredstva na področju turizma.

Klavdija Perger (ex Markež), ki je morala odstopiti z mesta ministrice za izobraževanje le po nekaj dneh, ko so ugotovili, da je njen magisterij plagiat. (Foto: STA)

Dokumenti, ki kažejo, da si je Pivčeva očitno pri pisanju poročila in obračunavanju honorarjev prisvojila tuje delo, oziroma delo drugih sodelavcev pri projektu, so nedvomno velikansko razkritje v aferi v katero se je vpletla ministrica. Iz poročila o delu in faksimile dela avtorske pogodbe številka 04-2018-AP, ki ga je ministrica podpisala z direktorico TGZS Pergerjevo, so razvidne aktivnosti in študije, ki so jih po zanesljivem poročanju Požareporta opravili drugi udeleženci projekta SKRIPT: ustanoviteljica Goodplacea Jana Apih, dekan Fakultete za turizem iz Brežic Boštjan Brumen in Ljubica Knežević Cvelbar iz Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Foto: Požareport.si

Foto: Požareport.si

Foto: Požareport.si

Foto: Požareport.si

Foto: Požareport.si

Foto: Požareport.si

Elektronsko sporočilo Pergerjeve, ki je bilo naslovljeno na posamezne udeležence projekta, razkriva navedbo Pergerjeve, da je “navodila, ki sledijo nadaljevanju dopisa, sestavila strokovna sodelavka v projektu SKRIPT Rebeka Koncilja Žgalin iz Ekonomske fakultete Ljubljana …”. Pri tem pa je potrebno izpostaviti, da je ista navodila, kot svoje delo, v istem poročilu navedla ministrica Pivčeva.

Foto: Požareport.si

Pergarjeva naj bi bila že odstavljena z mesta koordinatorke SKRIPT, pred tem pa z mesta predsednika SKRIPT nepreklicno odstopil Marjan Batagelj, ki je sicer ostal podpredsednik TGZS. Prejšnji petek naj bi zaposleni na TGZS celo priznali, da so na podlagi navodil Pergerjeve pripravljali gradiva za druge udeležence v projektu, za kar pa so “avtorji projekta” dobili honorar. Medtem pa so se na gospodarskem ministrstvu zavili v molk, ko je prišlo do poročanja o tem, da je prišlo do zaustavitve plačil na račun zaznanih nepravilnosti. Minister Zdravko Počivalšek naj bi prvaku DeSUS Karlu Erjavcu povedal, da glede Pivčeve vse v redu. Podobno naj bi Erjavcu zagotovila tudi ministrica. Kljub navedbam in zagotovilom obeh ministrov, pa lahko vidimo, da dokumenti kažejo povsem drugačno številko.

Foto: STA

Projekt SRIPT je sicer sumljiv že od začetka delovanja, saj so glavni igralci v projektu same sumljive osebe iz političnega bazena SMC. Po poročanju Požareporta so v projektu imeli glavno besedo bivša padla ministrica za izobraževanje v Cerarjevi vladi Klavdija (Markež) Perger, mariborska odvetnica Nina Brumen ter njen mož Boštjan Brumen, nekdanji sporni tajnik Univerze v Mariboru in “turistični dekan iz Brežic”, znan po sojenju zaradi ponareditve poslovnih listin, težkih 300 tisoč evrov. Vendar pri nas ni nobenih naključjih, saj je v odvetniški pisarni Nine Brumen zaposlena Mojca Stropnik, partnerka zunanjega ministra in padlega predsednika vlade in SMC Mira Cerarja. Vodja projekta je bila Pergerjeva v vlogi direktorice Turistično gostinske zbornice Slovenije. Brumnova je za omenjeno združenje sestavila pravno mnenje glede dokazanih očitkov v projektu SRIPT. Aktivna vloga Brumnove je toliko bolj očitna, saj je glavni zmagovalec njen mož Boštjan Brumen, ki je v projektu SRIPT zaslužil 150 tisoč evrov.
Hana Murn