fbpx

Državljani nastope Violete Tomić primerjajo kar s severnokorejsko zvezdo propagande Ri Čun Hi!

Foto: YouTube

Kdor vsaj malo spremlja seje Državnega zbora RS, lahko opazi, da je za poslance iz vrst Levice značilna retorika, ki se ji marsikdo na ves glas nasmeji. Pa ne gre zgolj za vsebino, ki zaradi logičnih nesmislov na obraze državljank in državljanov riše nasmehe, ampak je tudi način izražanja tak, kot so ga sicer vajeni v nedemokratičnih režimih, zato ne čudi, da se posmehujejo tudi temu. Še posebej se uporabniki družabnih omrežij norčujejo iz načina govora poslanke Violete Tomić, ki ji pripisujejo način govorjenja v stilu televizijske napovedovalke iz Severne Koreje. 

Tomićeva, sicer ena vidnejših poslank Levice, številne spominja na televizijsko voditeljico Ri Čun Hi, ki velja za glavno zvezdo severnokorejske diktature že iz sedemdesetih let. Mnogi ne vedo, da je televizijska voditeljica, ki je razvila poseben način dramatičnega napovedovanja novic, ki so polne hvalisanja “velikega” voditelja, ena redkih karizmatičnih oseb, ki ji Kim Džong Un ne more do živega. Ri Čun Hi je namreč postopoma gradila svoj vpliv, medtem ko so se na mestu voditeljev dinastije Kim izmenjevali vse od Kim Il Sunga do Kim Džong Una.  

Nič čudnega, da je bilo mogoče v preteklosti Tomićevo že videti v satiri na strani Butalci, v kateri je v severnokorejskem stilu predstavljala program Levice, ki naj bi uredil gospodarske razmere v Sloveniji. “Potrebujemo drugačni razvojni model gospodarstva. Okrepiti moramo notranji trg in postati manj odvisni od izvoza. Danes je izvoz največja, Ahilova peta našega gospodarstva. Ne samo omejiti, izvoz moramo tudi prepovedati, saj ne smemo dovoliti, da denar iz tujine kvari našo plansko gospodarsko ureditev. Takoj pa je potrebno prepovedati uvoz izdelkov iz Nemčije, predvsem Haribo bombonov, ki nam kvarijo pionirsko vzgojeno mladino. Okrepiti moramo notranji trg, predvsem trg storitev. Lep primer dobre prakse je brivec Ahmad. Uvedli bi tudi obvezno mesečno striženje. Postati moramo popolnoma neodvisni od izvoza, postati moramo samozadostni!” so besede, ki so bile med drugim izrečene na satiričnem posnetku.

Nenaklonjenosti do Nova24TV ne skriva
Način govora Tomićeve verjetno izhaja iz njene predhodne igralske kariere (med drugim je igrala ciganko v Kursadžijah) in vodenja oddaje Najšibkejši člen. Je pa dejstvo, da velja za zagovornico naseljevanja nezakonitih migrantov na račun davkoplačevalskega denarja ter za nasprotnico našega medija, kar je še posebej dokazala letos poleti, ko je izjavila, da je nedopustno, da novinarji delajo hkrati tako za nacionalno televizijo kot za Nova24TV. Tomićeva je potem nadaljevala, da upa, “da bomo končno tudi medijski zakon lahko prenovili in našo ubogo RTV zaščitili pred politikanti in ga ‘odgrimsali’. Ko sem še jaz delala na njej, ni dovolila politične opredeljenosti, danes pa se novinarji celo hvalijo, da so lahko zaposleni celo na Nova TV in hkrati na javni televiziji”. Izrečeno je seveda služilo kot izgovor, s pomočjo katerega Levica izsiljuje spremembo zakona o RTV Slovenija.

Kakorkoli, glede na to, da je bila Tomićeva vnovič izvoljena za poslanko, je pričakovati, da bo postregla še z nekaj udarnimi nastopi. Ob takih priložnostih lahko med drugim vidimo, zakaj je potrebno hoditi na volitve in opraviti svojo državljansko dolžnost, je pa na vas, da presodite o tem, kako so si njuni nastopi podobni.

H. M.